Vi vet att en stor del ojämställdhet och ojämlikhet följer med ner i graven. Föds du fattig är risken större att du dör fattig, och dessutom i förtid. Och så finns det en orättvisa i Sverige som blir värre ju närmre graven du kommer – pensionen. Är du ung i dag gäller det här dig mer än andra, för det blir bara värre.
I dag lever över 230 000 pensionärer i Sverige under EU:s fattigdomsgräns, och de blir allt fler. De allra fattigaste är kvinnorna, framförallt arbetarkvinnorna. Eftersom en stor del av pensionen grundar sig på ditt arbetsliv, det vill säga hur mycket du arbetat och hur mycket du tjänat, är det inte svårt att förstå att om du haft låg inkomst, varit hemma med barn, sjukskrivit dig eller tagit hand om dina gamla föräldrar så är det din pension som drabbas. Den som gynnas är den välavlönade, heltidsarbetande människa som helst inte varit sjukskriven eller tagit hand om barn. Och såklart, haft ett fast jobb med tjänstepension. Det här systemet har resulterat i att över hälften(!) av kvinnorna som går i pension blir fattigpensionärer i dag.
Det finns även något som kallas garantipension. Får du full garantipension blir det max runt 7 000 kronor i månaden men det är inte vem som helst som får den. Du ska ha bott i Sverige i 40 år. För de som flyttat hit efter 30-års ålder blir det alltså ännu tuffare, för dem finns inga garantier. Här är det invandrarkvinnorna som drabbas hårdast.
Men garantipensionen används flitigt eftersom tjänstepensionen inte räcker, även för dem med ett långt och hårt arbetsliv bakom sig. En rapport från Kommunal och SKPF visar att sju av tio kommunalkvinnor är beroende av garantipension. Kvinnorna som arbetar inom vård, omsorg och bär upp den välfärd som i slutänden sviker dem. Självklart drabbas många män hårt av det orättvisa pensionssystemet, men de är färre och får i snitt 5 700 kronor högre pension än Sveriges kvinnor.
Det här systemet har resulterat i att över hälften(!) av kvinnorna som går i pension blir fattigpensionärer i dag
Pensionsfrågan sägs vara krånglig. Många partier ska komma överens om ett nytt system som i sig hängt kvar i 20 år. Men det är inte så krångligt. Så länge vi har ett arbetsliv där kvinnor tjänar mindre, där föräldraförsäkringen inte används i lika stor utsträckning av män och där invandrare på grund av diskriminering har svårare att ens få jobb, så kommer dagens larm om pensionärer som far illa låta som ett lyxliv i jämförelse med vad dagens unga har att vänta. För med allt fler otrygga anställningar, ett könssegregerat arbetsliv och nya svenskar som får leva i åratal med osäkerhet om de ens får stanna i landet eller inte så bäddar det för en pensionskatastrof.
Förändring kanske tar tid. Men snart är det de stora löftenas år – valåret. Är våra partier smarta blir det här en av de viktigaste frågorna att lyfta. För det handlar inte bara om våra äldre, utan om oss som har en mörk framtid framför oss om inget görs.