Jag startar ett konto på Spejset, en så kallad instans på plattformen Mastodon. Innan jag går med måste jag acceptera nio grundregler. Punkt ett på listan: Ingen rasism, sexism, homofobi, transfobi eller högerextremism.
Jag bekräftar min mejladress och kommer in. Mot en mörkgrå bakgrund dyker förslag på personer att följa upp. Här kopplas jag samman med användare från olika instanser, det vill säga olika delar av Mastodon som drivs av olika servrar. En användare på Spejsets instans skriver om sig själv: ”Klev av twitterkarusellen vid 9 000 följare och flyttade mitt bohag hit”.
För många verkar det vara just besvikelse på Twitter, eller X som det numera heter, som fått dem att söka sig till Mastodon. När Elon Musk tog över plattformen förra året strömmade användare nämligen över till den decentraliserade plattformen.
– Twitter är under högerextremt ledarskap, så man borde definitivt lämna det. Det är en mardröm att vara där, saker slutar fungera och jag får hela tiden upp reklam för olika krypto-bedrägerier, säger Joel Ekström Svensson som är teknikchef på kampanjorganisationen Skiftet.
Skiftets kanslichef Robin Zachari är en av deltagarna när Kamratdataföreningen Konstellationen anordnar en temadag på Solidaritetshuset i Stockholm den 19 augusti som handlar om hur vänstern ska synas på nätet.
– Vi på Skiftet värdesätter kanaler som vi har kontroll över, och arbetar mycket med mejl. Mejl ägs inte av ett företag och skiljer sig från tjänster som Facebook genom att vara ett kommunikationsprotokoll. Det innebär att alla som har en e-postserver kan kommunicera via mejl, berättar Joel Ekström Svensson.
Precis som en Outlook-användare kan mejla till en Gmail-adress så kan användare på olika servrar kommunicera med varandra på Mastodon. Plattformen har en öppen källkod vilket gör att den som har en server kan starta en egen instans och kommunicera med andra instanser kopplade till andra servrar.
Samuel Skånberg är ordförande för Konstellationen och även initiativtagare till instansen Spejset på Mastodon. Han hoppas att det ska vara just en skyddad plats på nätet för vänstern och andra progressiva rörelser. Planen är att driften ska styras demokratiskt genom föreningen.
– Det är ett problem att makten är koncentrerad på centraliserade plattformar som Twitter och Facebook. Med algoritmerna kan man styra vilka inlägg som ska få mest spridning, och på de centraliserade plattformarna är detta inte något som användarna har inflytande över. Ofta premieras polariserande inlägg som håller kvar människor på plattformen, säger Samuel Skånberg.
Att kunna bestämma tillsammans vilken typ av inlägg man vill se är en av anledningarna till att han startat föreningen.
– Det handlar om vanligt demokratiarbete, fast digitalt, förklarar Samuel.
För att slippa troll och rasister har föreningen redan nu klippt banden till andra instanser på Mastodon, och om någon skulle bryta mot reglerna på Spejset så kan de bli blockerade. Han understryker dock att om medlemmarna skulle tycka att reglerna är för hårda finns det möjlighet att påverka, just eftersom det är en förening.
Mastodon är dock inte det enda alternativet till X. Inbjudningar till testversionen av den nya plattformen Bluesky Social har börjat spridas bland svenska användare. Användarbasen har åtminstone än så länge en vänsterprägel, och i juli blev Flamman första svenska tidning att öppna ett officiellt konto på plattformen.
Bluesky började som ett projekt på dåvarande Twitter när Jack Dorsey var vd, men i slutet av 2022 gick Twitter och Bluesky skilda vägar. Precis som Mastodon är tanken att det ska vara decentraliserat och att det ska kunna finnas flera olika servrar, men i nuläget befinner sig majoriteten av användare på samma server.
– Bluesky ser ut som Twitter men är lite mer avskalat. Bluesky har också algoritmer, men till skillnad från på Twitter är källkoden öppen och du kan skapa ditt eget algoritmiska flöde som även andra kan använda. Det ger människor mer kontroll, så att man inte bara matas med information som dikteras av någon annan, berättar Joel Ekström Svensson.
Han är månadsgivare till Mastodon, men tycker samtidigt att det finns vissa fördelar med Bluesky.
– Bluesky är bättre än Mastodon när det gäller användarperspektiv. När många ville gå över till Mastodon från Twitter så föste de som driver Mastodon in folk i olika servrar. Det blev lite mycket nytt på en gång, för de som bara ville ha ett nytt Twitter, säger Joel Ekström Svensson. Han beskriver att Mastodon innebär en forumisering, där användarna måste svara mot en admin på den server man anslutit sig till.
Ett problem som uppstått på Mastodon är att den som har hand om driften av en server tröttnar och lägger ned. Då måste användaren flytta sitt konto och hitta ett nytt hem på en ny instans. Med Konstellationen hoppas Samuel Skånberg kunna undvika problemet, och i stället lägga grunden för att någon annan fortsätter om han tröttnar.
För Samuel Skånberg är valet mellan Bluesky och Mastodon ideologiskt. Att Bluesky inte ännu är decentraliserat med flera servrar ser han som en brist.
– Även om Mastodons skapare skulle få en knäpp skulle det finnas andra servrar kvar. Med Bluesky vet vi inte än hur det kommer att bli. Dessutom förstår jag det som att Bluesky är ett vinstdrivande företag, säger han.
Bluesky är ett så kallat Public Benefit LLC, vilket är en företagsform som både har målet att påverka samhället positivt och gå med vinst. Mastodon är ett icke-vinstdrivande företag, men har sponsorer, bland annat från hemsidor för online-casinon. Den öppna källkoden gör det möjligt att göra sina egna versioner.
Utöver att driva instansen Spejset så vill Samuel Skånberg att Kamratdataföreningen Konstellationen ska hitta andra verktyg anpassade efter medlemmarnas behov, som exempelvis nätbaserade röstningsverktyg som kan vara användbara för webbmöten. En annan viktig del i föreningens verksamhet är opinionsbildning och särskilt drivande har föreningen varit i frågan om Chat control.
Det är nämligen inte bara de stora centraliserade plattformarna som hotar progressiva rörelsers tillvaro på internet, anser Samuel Skånberg, utan även politiker och lagstiftning. EU-kommissionären Ylva Johansson (S), ligger bakom det förslag som kritikerna kallar för Chat control. Det är ett förslag vars syfte är att komma åt pedofiler på nätet genom att tvinga företagen bakom de tjänster vi använder för att kommunicera på nätet, att övervaka användarna. Detta har företagen tidigare kunnat göra frivilligt, men det nya förslaget skulle innebära att företagen är tvungna att skanna av användarnas meddelanden.
Samuel Skånberg beskriver hur appar som Signal där innehållet är krypterat måste, om det nya förslaget går igenom, bygga in så kallade bakdörrar som gör att det som appens användare skriver kan läsas av innan det krypteras.
– Chat control hotar både den konkreta verksamheten och Kamratdataföreningen Konstellationens mål: att makten ska vara decentraliserad och ligga hos användarna. För att Chat control ska fungera måste alla användare avlyssnas, oavsett om man är misstänkt för något olagligt eller inte. Det innebär en massövervakningsapparat som inte hör hemma i demokratiska samhällen, säger Samuel Skånberg.
Det uttalade syftet är att komma åt sexuella övergrepp mot barn, men Samuel varnar för en risk för en glidning i hur det kommer att användas. Han pekar på hur det som är lagligt i dag, inte är det imorgon och att man inte kan vara säker på att vi har ett rättssäkert samhälle om fem, tio år.
– I USA ser vi exempel på hur information från Facebook och Google används för att lagföra personer som har gjort abort.
Han anser att det är extra viktigt med internetsäkerhet för den som är vänster.
– Vare sig man är socialist eller liberal så kan man ju vara emot massövervakning, men för liberaler blir det mer principiellt. För oss som vill få bukt med kapitalismen och lösa klimatkrisen, och ser att det kan behövas civil olydnad, är det på riktigt. Vi är ett hot mot det rådande systemet och löper därmed större risk att ses som olagliga, säger Samuel Skånberg.
Flamman har sökt Ylva Johansson för en kommentar, men har genom hennes team fått svar att hon inte har tid.