Den danska mittenvänsterregeringen bildades år 2011. Ett starkt SF tog då steget ut och bildade en regeringskoalition tillsammans med Socialdemokraterna och det borgerliga mittenpartiet de Radikale. I förra veckan sprack koalitionen.
Många regeringsuppgörelser har under åren mött stark kritik från SF:s egna led, men partiet har hållit sig kvar i koalitionen. Inte ens regeringens beslut att försämra A-kassan eller att sänka inkomstskatterna för höginkomsttagare ledde till en spricka i regeringen. Det blev beslutet att sälja ut 19 procent av aktiekapitalet i Dong som satte punkt för SF:s regeringsdeltagande.
Bank fick vetorätt
Försäljningen av aktierna ger klirr i statens kassa, något som behövs efter de senaste skattesänkningarna. Men att det blev en amerikansk bank, som dessutom skulle få vetorätt i viktiga energipolitiska beslut blev för mycket. Tusentals danskar har sedan årsskiftet demonstrerat mot utförsäljningen. Över 200 000 människor har skrivit på en protestlista, och enligt en opinionsundersökning är hela 68 procent av danskarna motståndare till affären.
På torsdagen röstades försäljningen ändå igenom i Folketingets finansutskott.
– Det är mycket sorgligt, därför att vi nu mister kontrollen över den danska energiutvecklingen, kommenterade Stine Brix, vänsterpartiet Enhedslistens gruppledare i Folketinget.
”Omöjligt att nå enighet”
Kritiken mot försäljningen växte under torsdagen. Till och med den före detta statsministern Poul Nyrup Rasmussen beskrev affären som en ”katastrof”. SF:s ledning tvingades kalla till ett krismöte.
– Det är omöjligt att nå fram till enighet om aktieförsäljningen till Goldman Sachs, meddelade till slut SF:s ordförande Annette Vilhelmsen. Vi drar oss tillbaka från regeringen.
Statsminister Helle Thorning-Schmidts regering ombildades på måndagen efter de sex SF-ministrarnas avhopp. Men med SF:s fortsatta stöd kan Socialdemokraterna och liberalerna ändå fortsätta styra, utan att nyval behöver utlysas. Det skulle förmodligen stå just SF dyrt. Den stora politiska vinnaren på SF:s kräftgång i regeringen är nämligen Enhedslisten, som har kunnat plocka poäng på att kritisera regeringen och inte så sällan just SF från vänster. I kommunalvalet 2013 ökade partiet från 2,3 till 6,9 procent i genomsnitt. SF däremot backade från 14,5 till 5,3 procent.
För SF ser det dystert ut just nu. Vilhelmsen har hoppat av som partiordförande. Också SF:s vice ordförande Mette Touborg lämnade sitt uppdrag. Partiets hälsominister Astrid Krag, år 2012 partiordförandekandidat, meddelade på fredagen att hon går med i S.