– Det har skapat jättestora interna problem, jag tror vi har förlorat en tredjedel av våra medlemmar, säger Pernille Frahm som tidigare satt för SF i folketinget.
Hon menar att SF målat in sig i ett hörn i en regering som också består av Socialdemokraterna och Radikale Venstre. Det sista är ett borgerligt parti som lyckades väl i valet och vars inriktning varit att ändra på den ekonomiska politiken, med en skattereform som naturlig del. Då var det otaktiskt av SF att välja posten som skatteminister.
Det förekom förhandlingar med Enhedslisten som står utanför regeringen. Förhandlingarna med Enhedslisten, som förhandlat fram den senaste budgeten med regeringen, var nästan färdiga. Då bestämde sig regeringen istället att göra en uppgörelse med Liberale Venstre.
– Det finns ett internt avtal inom regeringen att göra upp med det parti som säger mest ja till regeringens förslag. Eftersom det ursprungliga förslaget som drevs av Radikale Venstre var ett blått förslag var det naturligt att de borgerliga till slut sa ja.
Ingen strategi
SF har agerat utan någon klar strategi. När partiet hamnade i regeringen hade man ingen tanke på vad man skulle använda detta till. Nu finns det inte så mycket att göra.
– Det liknar TV-serien Borgen, men den statsministern verkar ha en tydligare strategi.
Tre folketingsledamöter från SF ville rösta mot förslaget i Folketinget i augusti, en ledamot ändrade sig efter ett rekordlångt gruppmöte. Nu verkar det bara vara Özlem Cekic som framhärdar.
Pernille Frahm som visserligen är en stark motståndare till uppgörelsen menar att så länge man sitter med i regeringen måste man rösta för. Dessutom bör man sitta kvar i regeringen för alternativet är att Lars Løkke från Liberale Venstre blir regeringschef, kanske i värsta fall tillsammans med populisten Pia Kjærsgaard.
– I så fall skulle vi straffas ännu hårdare av väljarna. Men det är redan dåliga siffror, den senaste opinionsundersökningen jag såg gav katastrofalt låga 4,8 procent. Det enda vi kan göra nu är att vänta på nästa val och hoppas att partiet överlever fram till dess.
Arbetslinjen
Frank Aaen som är skattepolitisk talesperson för Enhedslisten beskriver uppgörelsen som mycket lik den svenska regeringens arbetslinje. Det blir skattelättnader, främst för höginkomsttagarna, som får betalas av de arbetslösa, socialbidragstagarna och pensionärerna. De som tjänar mycket skall lockas att arbeta mer medan de arbetslösa skall tvingas att arbeta.
– Löneskillnaderna skall ökas, samtidigt får vi fyra miljarder danska kronor mindre att använda till välfärden.
Enhedslisten har gått kraftigt fram i opinionsundersökningarna och dessutom fått flera tusen nya medlemmar, många av dem troligen från SF. Nu stundar hårda förhandlingar till hösten inför nästa års budget.
– Vi kommer att kräva kraftiga förändringar i uppgörelsen när vi förhandlar om budgeten. De som missgynnats måste kompenseras. Regeringen är tvungen att förhandla med oss, de borgerliga vill inte, de vill ha nyval.