Den danska utrikesministern Villy Søvndal (SF) är nu hårt ansatt, bland annat av organisationer för mänskliga rättigheter och det andra vänsterpartiet Enhedslisten, efter att ha tagit tillbaka ett uttalande som var kritiskt mot att använda uppgifter som kommit fram under tortyr.
Søvndal har hamnat i blåsväder efter att i söndags i den stora dagstidningen Berlingske Tidene sagt att det är ”underligt och motsägelsefullt att använda upplysningar, som framkommit under tortyr.” Så långt upprörde han bara resten av regeringen och följde sin kritik från tiden i opposition mot att den danska underrättelsetjänsten använder sig av information från regimers underrättelsetjänster som tagit fram den med hjälp av tortyr.
Kovändning
Men när han sedan kovände, samma dag, och tillsammans med justitieministern att Danmark ”måste utväxla information också med länder som använder förförsmetoder som kan strida mot dansk rättsuppfattning” och sade sig ”ha uttryckt sig felaktigt”, fick han massiv kritik av såväl Amnesty International, center för tortyrskadade och vänsterpartiet Enhedslisten, som inte sitter i regeringen men på vars stöd den vilar.
– Vi var ju först vädigt eniga i det förnuftiga han sade och trodde att han nu skulle bryta med den förra regeringens praxis att handla med information som tagits fram av regimer som använder tortyr, säger Pernille Skipper, Enhedslistens representant i Folketingets justitieutskott, till Flamman.
Hon menar att det är uppenbart att justitieminister Morten Bødskov (S) gått in och pressat Søvndal att ta tillbaka sitt uttalande.
– Vi tycker så klart också att vi ska ta hänsyn till alla akuta uppgifter som kommer till oss om förestående bombhot mot Köpenhamn men det är inte det frågan handlar om, säger Pernille Skipper.
Det Enhedslisten har protesterat mot är den omfattande handeln med upplysningar som den tidigare regeringen sysslat med och som den nya regeringen inte har tagit avstånd från. De säger sig ha exempel på danska upplysningar om personer som hittats hos både Gaddafiregimen i Libyen och den nuvarande syriska säkerhetstjänsten.
Betala tillbaka
– När Danmark sedan måste betala tillbaka med upplysningar om det aktuella landets medborgare vet vi inte vad som kommer att hända med dem eller deras familj. De kan råka mycket illa ut och det är inte moraliskt försvarbart.
Enhedslisten har nu använt sig av rätten att kalla till ett öppet möte i Folketinget, där justitieministern och utrikesministern, inför publik och tv, ska få förtydliga vad de anser om det organiserade informationsutbytet med diktaturers säkerhetstjänster.
– Först därefter fattar vi beslut om hur vi går vidare, svarar Pernille Skipper på frågan om Enhedslisten kan fortsätta stödja den sittande regeringen.
Regeringsdeltagandet har hittills inte lönat sig för SF som i den senaste opinionsundersökningen får 6,6 procent medan Enhedslisten får 9,2. Flera danska politiska kommentatorer tror nu att partiledaren Villy Søvndals dagar kan vara räknade och att han inte kommer att leda partiet inför nästa val.