Johan Lönnroth anser att vänsterpartiet bör byta partigrupp i EU-parlamentet, från vänstergruppen GUE/NGL till De gröna. Han stödjer sig på argument framförda inom danska Sosialistisk Folkeparti. Men argumenten håller inte.
I Lönnroths artikel saknas en viktig grundläggande upplysning. Majoriteten i SF:s styrelse var för att partiet skulle stanna i vänstergruppen och emot gruppbyte. Trots detta valde Margareta Auken, SF:s ledamot i parlamentet, att gå till De gröna. Auken är också, till skillnad från SF, anhängare av EMU. Hon stödjer dessutom den föreslagna nya EU-konstitutionen.
GUE/NGL domineras av moderna vänsterpartier, och gruppen är tydligt kritisk till den föreslagna EU-konstitutionen. Den gröna gruppen försvarar konstitutionen, som inte bara är federalistisk, utan också militaristisk, marknadsliberal samt stödjer EMU-politiken. För oss är hållningen till konstitutionen helt avgörande. Om man accepterar den, accepterar man att den fria marknaden kommer först i varje läge och att den misslyckade EMU-politiken ska fortsätta råda. Det är ett helt avgörande argument för att tillhöra GUE/NGL.
De gröna är på glid högerut i flera länder, det gäller inte minst i Tyskland och Nederländerna. Det återspeglas i den gröna gruppens agerande i parlamentet. I valet av talman för parlamentet valde de att stödja en högerliberal kandidat som är klart USA-vänlig. Detta trots att såväl vår grupps ordförande som en socialist fanns att rösta på. Gruppens två ordföranden, Daniel Cohn Bendit och Monica Frazzoni, framstår som ganska principlösa politiska spelare i EU-systemet jämfört med GUE/NGL gruppens ordförande Francis Wurtz, som väcker motvillig beundran hos sina motståndare för sin tydliga USA-kritik och sin kritik av EU:s marknadsliberalism.
Lönnroth ifrågasätter GUE/NGLs arbete i miljöfrågor. Detta tycker vi är obegripligt. Vi är stolta över vårt arbete i miljöpolitiken som fått öppet erkännande av de stora miljörörelserna i EU. När Svenska naturskyddsföreningen, SNF, jämförde aktivitet och ståndpunkter mellan de två partigrupperna, kunde den ena knappast ställas före den andra. Bägge grupperna är de grönaste i EU. Vi förstår att det inte passar den som vill misstänkliggöra GUE/NGL, men så är det.
Vi är för en tydlig ideologisk förnyelse och mot en dogmatisk utveckling i vårt parti och i andra. Vänsterpartiet gör GUE/NGL bättre, mer feministiskt, modernare och grönare. Samarbetet inom GUE/NGL kan inte vrida klockan tillbaka hos oss.
GUE/NGL, och vissa av gruppens partier, kan och bör kritiseras och granskas. Vi har gjort en sådan granskning och jämförelse med De gröna. Den gröna gruppen har också sina problem, till exempel dominerar narkotikaliberalerna. Det var också De gröna som hårdast arbetade emot Marianne Erikssons rapport mot sexindustrin. Slutsatsen av jämförelserna är tydlig för oss, vi samarbetar och har goda kontakter med många gröna ledamöter, men vi hör hemma inom EU:s vänster.
Jonas Sjöstedt är
v-ledamot i EU-parlamentet.
Stellan Hermansson är
politisk sekreterare GUE/NGL
JOHAN LÖNNROTH SVARAR SJÖSTEDT OCH HERMANSSON:
Margrete Auken hävdar att hon följer landsmötets beslut. Flammans läsare kan ta del av hennes motivering på vagvalvanster.se.
Min jämförelse mellan partierna i GUE och den gröna gruppen byggde på SF:arna Rasmus Lindbloms och Pia Olsens noggranna genomgång. Det är de som sätter De grönas miljöpolitik före GUE:s. Anser Ni verkligen att de ”idealiserar De gröna och svartmålar GUE/NGL”? I så fall, bemöt dem i sak i stället för med glåpord.
Den föreslagna konstitutionen bygger på samma syn på marknadens överhöghet som den nu gällande. Och federalister finns både bland De gröna och i GUE. Mitt förordande av De gröna förutsatte att NGL skulle fått en lika fri ställning vid ett byte av grupp.
JOHAN LÖNNROTH SVARAR HENNING SÜSSNER (FLAMMAN 26/8)
Att kalla De gröna för ”knarkliberaler och fackmotståndare” är inte bara oförskämt mot dem. Det är också ett illasinnat angrepp på de ovan nämnda kamraterna från SF.
Var har Du fått det ifrån att jag ”skydde” PDS? Jag har talat på två av PDS arrangerade möten, ett partiledarmöte och ett offentligt möte i Berlin 1998. Jag har haft ett spännande samtal med Gregor Gysi i Bonn. Jag har goda PDS-vänner i Greifswald.
Ja jag tycker att det är ett problem att vänsterpartister är med i samma grupp som diktaturanhängare. Mitt problem med de flesta andra i GUE-gruppen är inte synen på demokratin, utan kvardröjandet i en av historien förbisprungen statssocialism och bristen på trovärdiga tankar om framtiden.