– Det finns framför allt en offensiv från högersidan. Högerpartierna har kontroll över arbetsmarknadspolitiken just nu, och det saknas initiativkraft på vänstersidan – kanske framför allt hos Socialdemokraterna, säger Ella Petrini på Gigwatch till Flamman.
Gigwatchs undersökning visar att partiernas inställning till gigarbete stämmer väl överens med deras placering på en höger-vänsterskala. Vänstern är kritiska, högern positiva. Ett parti sticker ut: Sverigedemokraterna, som trots sin position på den yttersta högerflanken är skeptiska. Men enligt Gigwatch är det inte troligt att det är en fråga som SD kommer att prioritera i en potentiell regeringsbildning med övriga högerpartier, eftersom det till skillnad från till exempel integrationen är en fråga som partier ”knappt har vidrört utanför vår enkät.”
Även om alla partier till vänster är mer eller mindre kritiska – Gigwatch noterar att Miljöpartiet däremot är positiva till närliggande ”delningsekonomi” – är det rödgröna blocket också troligen beroende av Centerpartiet efter valet. Och de lär inte släppa igenom några åtstramningar av regelverket hur som helst.
– För högern är det en ideologisk fråga. Man vill att det ska vara mer frihet och flexibilitet på arbetsmarknaden, och då menar man frihet för arbetsgivaren.
Så vem som än vinner valet kommer gigekonomin att breda ut sig. Vad kan man göra om man inte vill det då?
– Man kan gå med i Gigwatch. Men det är också viktigt att fundera utifrån sin egen arbetssituation: om man jobbar på ett ställe där det plötsligt börjar anlitas folk via egenanställningsföretag kan man göra motstånd mot det.
Gör det någon skillnad om man till exempel vägrar beställa mat via Foodora?
– I Gigwatch vill vi helst flytta fokus från konsumentperspektivet. Vi är emot att man ska tänka på gigekonomin bara som konsument, och istället försöka se att flera olika grunddrag som finns även på andra ställen. När din arbetsplats inför flexibla arbetstider eller när din chef vill att du ska vara tillgänglig under större del av dygnet till exempel.
Just på Foodora finns det ju faktiskt ett kollektivavtal. Kan facklig organisation komma till rätta med problemen?
– Det man ska veta är att det kollektivavtal som finns på Foodora inte alls omfattar alla som arbetar där. Men självklart, det är jätteviktigt. Problemet med gigekonomin är tyvärr att själva modellen undergräver fackligt arbete.
– Sedan är fackförbundens möjlighet att agera också helt beroende av politiken. Det är en myt att den svenska modellen står helt utanför det politiska. Om man luckrar upp av Las eller inskränker strejkrätten, till exempel, så förändrar det också styrkeförhållandena på arbetsmarknaden, säger Ella Petrini.
Vad tycker partierna egentligen?
Centerpartiet
Gigekonomins kanske starkaste förespråkare. Stöd för denna är inskrivet i partiprogrammet sedan 2021. Röstade nej till EU-parlamentets förslag om stärkta rättigheter för plattformsarbetare.
Kristdemokraterna
Positivt inställda till gigekonomi då det kan ”få fler i jobb”. Röstade nej till EU-parlamentets förslag om stärkta rättigheter för plattformsarbetare.
Liberalerna
Positivt inställda till gigekonomi. Vill förändra och förenkla regler, med det handlar enligt Gigwatch mer om att anpassa existerande lagstiftning till gigföretagen än att begränsa dem. Röstade nej till EU-parlamentets förslag om stärkta rättigheter för plattformsarbetare.
Miljöpartiet
Har kanske den mest ambivalenta hållningen i frågan. Partiet ”ser positivt på framväxten av nya tjänster och nya arbetstillfällen” men menar samtidigt att giganställda ska ges samma arbetstrygghet som vanliga anställda. I EU-parlamentet röstade MP ja till direktivet om att stärka rättigheter för plattsformsarbetare.
Moderaterna
Även moderaterna är positivt inställda till gigekonomi, som de beskriver som en del av en ”teknisk utveckling” som ”skapar nya jobb och tjänster”. Partiet har motionerat i riksdagen om ytterligare lägre trösklar för gigföretag, och röstade också nej till förslaget om EU-parlamentets direktiv om att stärka rättigheter för plattformsarbetare.
Socialdemokraterna
Är kritiska till gigekonomi som de menar riskerar att dumpa löner och villkor på hela arbetsmarknaden. För att komma åt detta siktar man framförallt in sig på skatte- och arbetsmiljöfrågor – den lagstiftning som finns gällande arbetstrygghet är dock tillräcklig, anser man. Socialdemokraterna röstade ja till EU-parlamenets förslag om stärkta rättigheter för plattformsarbetare.
Sverigedemokraterna
Är det enda högerparti som är kritiska till gigekonomi, som de bland annat menar leder till otrygga anställningar. Gigwatch noterar dock att partiet har ”legat lågt” i frågan, och att man röstade nej till EU-parlamentets förslag om stärkta rättigheter för plattformsarbetare.
Vänsterpartiet
Är kritiska och beskriver gigekonomin som ett hot mot arbetsmarknadens normer och regler. Vill införa skärpta krav på nationell nivå och röstade ja till EU-parlamentets förslag.