Flammans ledarsida är motståndare till EU. Det finns en rad goda skäl till det. Den europeiska unionen är inte ett demokratiskt projekt, utan en handelsunion, som gynnar en nyliberal politik före både folket i Europa, folket i fattiga länder och de asylsökande som i dag drunknar på Medelhavet på grund av en omänsklig flyktingpolitik.
Samtidigt har också EU, genom olika fördrag, allt mer utvecklats i en federalistisk riktning sedan vi folkomröstade om medlemskap 1994.
En ganska stor del av Sveriges befolkning håller med oss. Runt 40 procent, enligt vissa undersökningar, vill lämna EU. Därför är det synd att EU-kritiken har kommit i skymundan i valrörelsen. Den är i allra högsta grad levande och alldeles för viktig för att lämnas över till rasister. Varför ska man då rösta i EU-valet på söndag? Trots EU:s brister och trots parlamentarikernas ytterst begränsade makt gentemot EU-kommissionen, innebär det inte att det är betydelselöst vilka som sitter där.
Acta-avtalet är ett bra exempel på när det spelade roll vilka som satt i parlamentet. Acta var, för er som inte minns, ett drakoniskt antipirat-avtal, som bland annat riskerade att strypa tillgången på billiga generiska bromsmediciner för hivsmittade i fattiga länder. 2012 röstade en stor majoritet i EU-parlamentet ner förslaget. En vanlig analys är att parlamentarikerna tog intryck av de massiva protester mot avtalet som ägt rum runt om i Europa. Det stämmer nog. Men socialister, feminister, miljökämpar och piratvänner tenderar vara mer mottagliga för den typen av påtryckningar än konservativa. Om de nu inte själva redan är pådrivande i protesterna. De svenska Moderaterna och Kristdemokraterna lade ner sina röster i Acta-omröstningen.
I höstas lades ett förslag i EU-parlamentet om att försöka tillfälligt stoppa förhandlingarna om TTIP. TTIP är alltså ett handelsavtal som, om det går igenom, riskerar att ge företag rätt att stämma stater för demokratiskt fattade beslut som skulle kunna innebära ekonomiskt avbräck, som till exempel avskräckande tobaksreklam eller vinstförbud i välfärden.
För svensk del röstade Miljöpartiet, Piratpartiet, Vänsterpartiet och enstaka socialdemokrater för förslaget. Folkpartiet, Moderaterna och övriga S-ledamöter bidrog till att stoppa det.
Vänstern runt om i Europa stärker just nu sina positioner. En färsk Sifoundersökning från Sverige visar att rödgröna väljare och i synnerhet Vänsterpartiets väljare är bland de som är mest benägna att gå och rösta. Det finns alltså ett gott utgångsläge för att få in progressiva företrädare i EU-parlamentet. Samtidigt är också fascismen och högerextrema krafter på frammarsch. Att det skulle påverka de beslut som parlamentet faktiskt kan fatta, i en mycket obehaglig riktning behöver knappt sägas.
Vi vet att det kommer att sitta ett gäng i EU-parlamentet och trycka på knapparna de närmaste åren. Vare sig vi vill det eller inte. Frågan är bara om det blir dina företrädare eller någon annans.