Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.
Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].
Chalmers har förbjudit politiska åsiktsyttringar på campus. Detta meddelade rektor Martin Nilsson Jacobi och kårens ordförande Isabelle Jarl i ett gemensamt uttalande 13 november. Det de undvek att uttala sig om det egentliga skälet till förbudet: den känsliga Palestinafrågan. I stället hänvisade de till ett vagt resonemang om det oroliga omvärldsläget och judiska studenters påstådda oro.
Detta är en åtgärd som saknar motstycke i Sverige.
Universitetet ska vara en frizon för åsiktsbyte, en plats för dialog där man också möter åsikter man tycker mycket illa om. Nu är allt från sammankomster till att sätta upp en enda affisch på universitetsområdet förbjudet. Denna typ av svepande förbud mot politisk aktivitet som Chalmers nu utfärdat är inte bara ett angrepp på studenters och anställdas demokratiska fri- och rättigheter. Det är också ett angrepp på den akademiska friheten, eftersom även påståenden om politiska frågor ingår i denna.
Det som nu pågår är en del av en mycket farlig utveckling. Det finns en risk att andra följer efter när stora institutioner som Chalmers slår in på en auktoritär väg.
Om det betraktas som farligt att fråga sig vilka följder samröre med Israels krigsindustri har för ditt land och ditt universitet, då får du inte sluta fråga.
Så hur kunde då detta hända? Under förrförra veckan anordnades en walkout på flera svenska universitet, där studenter och personal lämnade universitetslokalerna i protest mot lärosätenas band till Israel. Ett upprop spreds med krav på bojkott, och på Chalmers hölls en tyst manifestation med tända ljus för alla dödsoffer i konflikten mellan Israel och Palestina. Enligt Chalmers talesperson gick manifestationen lugnt till och inga klagomål framfördes mot den.
Men snart ändrades tongångarna från högskolans ledning. I tisdags skulle det israeliska vapenföretaget Elbit deltagit i en jobbmässa på Chalmers campusområde. Detta företag, som står för 85 procent av den israeliska arméns drönare, och som försett Israel med illegala vapen som klusterbomber och vit fosfor, är just nu måltavla för en internationell rörelse för bojkott av den israeliska militärindustrin. På mindre än 24 timmar samlades mer än tusen underskrifter in till en namninsamling med krav på att Chalmers skulle stoppa Elbits deltagande. En studentgrupp mobiliserade till protester. Elbits medverkan ställdes in.
Att förbudet kommer samtidigt som protesterna mot Elbit är knappast någon slump. Det verkar som att Chalmers ledning ser de ekonomiska och akademiska banden till Israel som en så känslig fråga att den inte tål fri diskussion på campus. Det är synd, för Sveriges ökande handel med Elbit borde diskuteras. Mitt under brinnande krig i Gaza, 25 oktober, tecknade Försvarsmakten ett avtal med Elbit värt 1,7 miljarder kronor. Detta skadar Sveriges trovärdighet som en röst för mänskliga rättigheter.
Om det betraktas som farligt att fråga sig vilka följder samröre med Israels krigsindustri har för ditt land och ditt universitet, då får du inte sluta fråga.