I lördags samlades ett gäng för att utföra gatuteater på Hötorget i Stockholm. Sjuksköterskor utförde en dragkamp om pengar mot kapitalister. Det var Vänsterpartiet Storstockholms aktivistnätverk som uppmärksammade partiets kampanj, Världens bästa sjukvård.
– Vi är nöjda. En del kom fram och pratade med oss och vi fick bra respons, säger Thomas Pettersson, från aktivistnätverket.
Fokus för kampanjen är att de skattepengar som betalas till sjukvård inte ska gå till vinster i vården. Enligt partiets hemsida går idag minst fyra miljarder kronor till vinster i privat sjukvård. Pedagogiska uträkningar visar att det skulle kunna anställas 10 000 sjuksköterskor för motsvarande summa.
Över hela landet
Emil Broberg, som är en av initiativtagarna till kampanjen säger att mycket arbete tycks ske på basnivå.
– Det är svårt att göra en samlad bedömning, men det verkar flyta på bra. Det är en fråga som har hamnat högt på dagordningen och har diskuterats från alla håll och kanter.
En snabb koll på lokala Vänsterpartihemsidor verkar också tyda på att det sker mycket på lokal nivå just nu. Även på mindre orter där V kämpar i motvind sker det aktiviteter. I Västernorrlands landsting har det efter valet blivit ett borgerligt styre för första gången i modern tid. Troligen på grund av att landstinget tvingades till omfattande nedskärningar under den förra mandatperioden.
– Vi gjorde en drive när vi besökte sjukhus, säger Mikael Strandman, landstingspolitiker (V), från Örnsköldsvik om kampanjarbetet.
Ett av de problem i vården i Västernorrland är att den offentliga vården urholkas när människor listar sig på privata vårdcentraler. Mikael Strandman medger att det inte alltid är ett helt lätt läge att driva en kampanj i.
– Men det gäller att arbeta vidare givetvis.
Frågan i ropet
I Emil Brobergs eget län Östergötland har man drivit kampanjer mot den borgerliga majoritetens beslut att lägga ner alla offentliga vårdcentraler i centrala Norrköping.
– Där har vi jobbat mycket tillsammans med personalen.
På senare tid har både Miljöpartiet och Socialdemokraterna på olika sätt uttalat sig mot vinster i välfärdstjänster. Samtidigt som det sätter frågan på dagordningen har Vänsterpartiet länge arbetat för att partiet ska profilera sig mer och tydligare förknippas med specifika frågor. Finns det en risk att det urholkas när alla pratar om vinster i vården? Emil Broberg tror inte det.
– Nej, jag tycker bara det är positivt att frågan får mycket uppmärksamhet. Vänsterpartiet har känts aktuella och har varit i debattens centrum.
Han tycker att det kanske inte alltid har fungerat lika bra tidigare.
– Ibland har intresset varit lite svagt för de frågor vi har prioriterat och ofta har vi en längre startsträcka.