Mellan måndagen och tisdagen tog utvecklingen i Sudan en ny vändning. Proteströrelsen mot Omar al-Bashirs 30-åriga styre, som inleddes efter att regeringen tredubblade brödpriserna i december, hade demonstrerat utanför presidentens hem tillika arméns högkvarter i huvudstaden Khartoum sedan i lördags. När säkerhetsstyrkor på måndagen besköt demonstranterna med tårgas, gummikulor och skarpa skott kom oväntat soldater ur armén till deras försvar. I tisdags dödades minst två soldater i strider med säkerhetsstyrkor. Enligt inrikesministern hade sju personer dödats och 2,496 gripits under helgen. Totalt har minst 38 dödats sedan protesterna inleddes enligt sudanesiska myndigheter. Enligt Human Rights Watch är antalet över 50.
Mohammed Awed Omer är musiker och driver ett konstcenter i Khartoum. Det tar ett tag innan vi får telefonkontakt via Whatsapp. ”Det är för att regeringen har försvagat telekommunikationerna”, förklarar Mohammed.
– Vi har inget internet eller några sociala medier. Regeringen kapar elektriciteten flera gånger om dagen. De försöker dölja att folk dör och att det pågår en revolution. Men det är stort det som händer här, säger han.
Han har deltagit i protesterna varje dag den senaste veckan och sett på nära håll hur säkerhetsstyrkorna opererar.
– De har prickskyttar på taken som skjuter på folk. Igår natt var det tre snipers på ett tak. Alla såg dem. Men på morgonen försvann de.
Fram till i måndags hade armén inte lagt sig i protesterna utan i stället låtit den fruktade säkerhetsstyrkan NISS försöka slå ned det fyra månader långa upproret med våld. Flera arméenheters beslut i måndags att aktivt skydda demonstranterna kan därför visa sig avgörande för den sudanesiska revolutionens fortsatta utveckling.
Mohammed beskriver hur regeringens grepp om makten sakta håller på att lossna.
– Armén är splittrad nu. Några stödjer folket men många stödjer fortfarande regeringen. Regeringen har också flera andra styrkor bland den del av folket som traditionellt stödjer den. De tränar vanligt folk att hantera vapen så att de kan bilda regeringstrogna miliser, säger han.
Demonstranter har aktivt försökt övertala armén att ansluta sig till rörelsen. Människor har gett blommor till soldater, burit dem på axlarna under demonstrationer och hållit upp skyltar med budskap som: ”Armén och folket är ett”. Även ledande figurer inom proteströrelsen har uppmanat armén att ansluta sig till upproret.
”De senaste 72 timmarna har det varit en positiv utveckling. Vi ber armén att skydda revolutionen och hålla den fredlig”, sade Sara Abdeljaleel från organisationen SPA som leder demonstrationerna till Al-Jazeera.
Omar el-Digeir från Allians för Frihet och Förändring, som är en annan av proteströrelsens ledande grupper, uppmanade utanför arméhögkvarteret i måndags armén att hålla samtal med demonstranterna om bildandet av en övergångsregering:
”Vi uppmanar också de sudanesiska väpnade styrkorna att dra tillbaka sitt stöd från en regim som har förlorat sin legitimitet”, sade han.
Mohammed Awed Omer intygar att revolutionsrörelsen är fredlig.
– Vi har inga vapen, vi är fredliga. Vi sitter utanför presidentens och arméns hus. Totalt är vi 3 miljoner människor, säger han.
Soldaternas lojalitet med demonstranterna tyder på att Bashirs maktbas håller på att börja spricka. Frågan är dock vad arméledningen bestämmer sig för att göra. Väljer man att ställa sig bakom protesterna kan al-Bashir som styrt landet sedan 1989 tvingas avgå. Dock finns alltid en risk för att inbördeskrig bryter ut. Dessutom finns inga garantier för att armén kommer att överlåta makten i folkets händer.
Om ledningen i stället väljer att skydda presidenten ökar risken för inbördeskrig ännu mer då stora delar av de väpnade styrkorna då kan komma att bryta sig ur och vända sig mot ledningen. Dock lär regeringen ha större chans att klara sig ur ett sådant scenario.
Ett tredje scenario är den typen av väpnad men fredlig militärkupp som ägde rum i Portugal i och med Nejlikerevolutionen 1974. För Sudans pågående revolutionsrörelse lär de kommande dagarna och veckorna bli avgörande för vilken riktning utvecklingen kommer att ta.
Mohammed passar även på att rikta kritik mot västländerna vars ambassader i Khartoum enligt honom inte bryr sig om vad som händer i landet.
– Al-Bashir har väldigt goda relationer till dem, han ger dem allt de behöver. Så de bryr sig inte om vad som händer med folket här, säger han.
Vi lägger på. Mohammed ska ut och demonstrera igen efter att ha tagit en paus. Strax efteråt skickar han en ljudfil där enbart skottlossning hörs.
Detta är en längre version av en artikel som publicerades i Flamman nr. 15/2019.
_____________________________________
Prova Flamman!
Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.