BOK
Talals hus
Terese Cristiansson.
Forum, 2010.
Al-Samouniklanen i Gaza, sammanhållen genom giftermål inom släkten och hus som byggs ut och byggs på inom samma område, brukar sin jord och ber sina böner men är noga med att inte liera sig med politiska eller religiösa grupper. På ett par dygn under Israels anfallskrig i Gaza dödas tjugonio kvinnor, män och barn i klanen och flera skadas svårt. Till de överlevande i de mer eller mindre raserade husen kommer journalisten Terese Cristansson en tid därefter och bor med dem i ett av husen i två månader. Under den tiden skriver hon ner det som folket, framför allt kvinnorna, berättar för henne, vilket resulterar i boken Talals hus.
Terese Cristiansson kommer att så småningom bli en nära vän till flera kvinnor och barn i klanen. De berättar för henne om hur Israels angrepp drabbade dem, samtidigt som hon får en inblick i hur deras dagliga liv gestaltade sig före och efter detta. Det är kvinnornas perspektiv vi får och det är skakande läsning. De har förlorat barn, män eller syskon i ett överfall så våldsamt och grymt att det knappast går att ta till sig. De överlevande barnens gråt och ångestskrik natt efter natt, de bleka kvinnorna, utmattade av chock, sömnbrist, graviditeter och tungt arbete i de förstörda husen – och därtill blockaden – gör det svårt att förstå hur folket i Gaza orkar överleva. 1 400 människor dödades, bland dem 400 barn, och många fler skadades.
Kvinnorna lever dessutom i en patriarkalisk struktur som i skuggan av kriget cementeras, liksom i Irak och Aghanistan, skriver Cristiansson. Situationen i Gaza gör att kampen för kvinnors rättigheter avstannar eller ignoreras.
Under kriget stod de båda norska läkarna Mads Gilbert och Erik Fosse på Shifasjukhuset och opererade skadade barn, vilket de har beskrivit i boken Ögonen i Gaza. En representant för Al-Samouniklanen fick vittna inför Goldstonekommissionen, som också finns i bokform. Måtte hela världens blickar vara riktade mot Ship to Gaza som den 21 maj startade sin resa mot den blockerade landremsan!