Sjuhundra kontraktsanställda i Buenos Aires tunnelbana lade ner arbetet och demonstrerade mot vad de anser vara odrägliga arbets- och löneförhållanden. De möttes av utkommenderad polis som misshandlade arbetarna och höll på att kväva tusentals passagerare med tårgasröken.
I Argentina har många av de offentliga tjänsterna lagts ut på entreprenad. De försämrar både det ekonomiska, sociala och anställningsskyddet. I Buenos Aires möts dessa försämrade arbetsförhållanden med allt mer regelbundna protester från arbetare som avskedats från det offentliga företaget, för att därefter anställas av en entreprenör som i många fall dessutom kan vara ett dotterbolag till det avskedande företaget.
Så är fallet med tunnelbanan i Buenos Aires, ”Subte”. Men i slutet av oktober sa 700 arbetare nej och lade ner arbetet. De samlades vid tunnelbanestationen Carlos Pellegrino utan att hindra tunnelbanetrafiken. Då dök polisen upp och attackerade omedelbart arbetarna.
– De hade inte ens förbarmande med gravida kvinnor som fortfarande fanns kvar på perrongen, sa Mariano Romero, en av de kontraktsanställda.
Polisen uppgav till pressen att en lokal domare hade fattat beslut om att avhysa de protesterande arbetarna. Men arbetarna besvarade polisens besinningslösa aggressioner och inte mindre än 25 poliser tvingades senare uppsöka sin sjukstuga för att bli omplåstrade.
När jag anlände några timmar senare var luften fortfarande omöjlig att andas. Gaserna svider i ögonen och sticker i halsen något alldeles fruktansvärt.
De anställda på de outsorcade tjänsterna kräver att bli anställda inom Metrovia, det naturliga offentliga företaget som driver den kommunalägda tunnelbanan i Buenos Aires. De fick också omedelbart stöd av facket i Subte som utlyste generalstrejk på obestämd tid. 15-miljonerstadens fem tunnelbanelinjer stängde helt sonika av trafiken i protest mot polisingripandet och avskedandet av personal.
Vid 22-tiden på kvällen samma dag inleddes förhandlingar mellan facket och motsidan och i gryningen rullade tunnelbanan igång igen efter att arbetarna fått igenom sina krav om återanställning och inga repressalier. Förhandlingarna om arbetarnas sociala, ekonomiska och anställningsformer fortsatte dagen efter.
Händelsen i Buenos Aires kunde ha ägt rum var som helst och avslöjar att anställda på Manpower och andra ”entreprenörer” inte längre nöjer sig med att vara en ”flexibel” vara som man kan använda och utnyttja utan större problem.