– Svenska bostäder hade alla ansökningar och tillstånd klara på papper, de hade bara tänkt sätta igång, säger Jan Hanspers på Hyresgästföreningen.
Den 8 november i höstas höll Svenska bostäder ett informationsmöte för de boende på Trondheimsgatan 26 till 32. De 90 lägenheterna i Husby ingår i ett första referenskvarter som Svenska bostäder, Stockholms stads bostadsbolag, vill iordningställa.
Syftet med Järvalyftet är enligt bolaget att göra stadsdelen tryggare, finare och mer integrerad.
Information rakt ner i halsen
På informationsmötet den 8 november fick Husbyborna veta att deras lägenheter skulle evakueras under januari 2008. Ett av husen skulle rivas och ge plats åt radhus, i de övriga skulle hyrorna höjas med omkring 75 procent. Människor blev rosenrasande.
– Det var nog tur att vi från hyresgästföreningen inte ens var där. Vi kan ibland vara alldeles för duktiga på att få till lugnade och sansade möten. Nu fick de boende informationen rakt ner i halsen från Svenska bostäder, säger Jan Hanspers.
De boende organiserade sig och protesterade mot planerna. Visst hade de krävt renoveringar, men inte till priset av att de skulle bli tvungna att flytta. I slutet av november tågade 300 personer till Svenska bostäders huvudkontor och mötte vd:n Göran Wendel för att framföra protesterna.
– Det var ett stort misstag att ge sig in och planera över huvudet på människorna. När man ger sig in i någons hem på det sättet sårar det människor väldigt mycket, säger Jan Hanspers.
Den första februari i år skulle renoveringarna ha påbörjats, men protesterna har fått Svenska bostäder att sansa sig och sätta sig vid förhandlingsbordet. I morgon fredag inleds huvudförhandlingar mellan Svenska bostäder och en samrådsgrupp bestående av boende i det berörda kvarteret uppbackad av Hyresgästföreningen.
– Det är de boende som äger samrådet, jag är bara där som ett arbetsredskap för att de ska få det som de vill ha det. Det som framförts till oss är att man vill ha relativt varsamma renoveringar så att de boende har råd att bo kvar, säger Jan Hanspers.
En åtgärd som flera boende vill ha är en renovering av isoleringen och fasaderna, en bevarad bilfri miljö och översyn av ventilation och värmesystem.
Adalgisa Valente bor på Trondheimsgatan 30 och sitter även med i samrådsgruppen. I måndags talade hon inför omkring 1.000 människor när en bred allians av organisationer och lokala hyresgästföreningar protesterade mot utförsäljningen av allmännyttan utanför Stockholms stadshus.
”Vi är inga lyxmänniskor”
– Jag har bott i 30 år i samma hus, plötsligt måste jag ut. Vi är vanliga människor, vi är inga lyxiga människor som har råd att betala de dyra pengarna. De har inte rätt att göra så mot oss. Vi kämpar för våra hus, för våra lägenheter och vårt samhälle, sa hon och fick applåder.
Adalgisa Valente bor i en trea på Trondheimsgatan och för den betalar hon 5.000 kronor i månaden. Med de planerade renoveringarna och hyreshöjningarna skulle den kosta över 9.000 kronor säger hon till Flamman. När hon fick beskedet att hon skulle flytta i november kom det som en chock.
– När vi fick brevet var det som en bomb som slog ner, man fattade ingenting. Jag sprang ner på gården och frågade grannarna, alla kom ut på loftgångarna och undrade vad det är som händer, säger hon till Flamman.
På fredag kommer hon tillsammans med de andra i samrådsgruppen att ha ett möte med Svenska bostäder. Hon vet inte vad hon ska tro om utgången av förhandlingarna.
– Vi har sagt att vi vill ha en vanlig renovering, inte en lyxrenovering. Men Svenska bostäder håller sig fast i allt de kan, som om de föll från ett stup. Nu säger de att loftgångarna är monterade upp och ner. De försöker allt, men vi kommer att kämpa, säger hon.
Ro det i hamn utan problem
Svenska bostäder har medgett att företaget hanterat processen på fel sätt, men frågan är om de kommer att ta intryck av protesterna. Enligt Mehdi Oguzsoy (v), ersättare i Svenska bostäders styrelse är det inte så troligt.
– Jag frågade vd:n Göran Wendel rakt ut om hur utsikterna är att ro planerna med referenskvarteret i hamn. Han svarade att Svenska bostäder kommer att ro det i hamn utan problem. Tyvärr så tror jag det är så och de gör det med allianspolitikernas goda minne, säger Mehdi Oguzsoy.
Mehdi Oguzsoy har lämnat en skrivelse till torsdagens styrelsemöte där han kräver att de planerade ombyggnationerna avbryts.