Bakom uppropet att delta i strejker eller andra protestaktioner den 14 november stod det europeiska fackföreningsparaplyet ETUC, där bland andra LO är medlem.
– Krispolitiken har misslyckats, den leder till recession och ökad arbetslöshet, motiverade ETUC:s generalsekreterare Bernadette Ségol protestuppropet.
I sammanlagt 23 europeiska länder lyhördes ETUC:s uppmaning. Landsorganisationerna i Portugal, Spanien, Malta och Cypern utlyste till och med en generalstrejk.
LO avstod
Medan de flesta ETUC-anslutna landsorganisationer åtminstone uppmanade till protester, avstod svenska LO helt från detta. Istället arrangerade nätverket Välfärd utan vinst en protestmanifestation utanför EU-kommissionens kontor i Stockholm. Ett 150-tal människor deltog och överlämnade ett protestuttalande till chefen för Europeiska kommissionens representation i Sverige.
Också i andra nordeuropeiska länder var deltagandet i protestaktionerna lågt. Även om Tysklands landsorganisation DGB till exempel hade uppmanat till protester, deltog bara några hundra människor i den centrala manifestationen i Berlin.
På andra håll var protestaktionerna däremot mer kraftfulla, särskilt i Portugal och Spanien. Båda länderna lamslogs i stort sett helt av strejken. Den största uppslutningen märktes bland de offentligt anställda, en grupp som har drabbats särskilt hård av statliga massuppsägningar och direkta lönesänkningar. Särskilt i Spanien, landet med EU:s högsta arbetslöshetskvot på över 25 procent, slöt folk upp. Enligt uppgifter från arrangörerna strejkade över nio miljoner människor i Spanien, i Madrid demonstrerade nära en miljon människor mot högerregeringen. ”De stjäl vår framtid”, löd en av parollerna i Madrid.
Även i Barcelona, Lissabon, Rom samt andra italienska städer hölls stora manifestationer. Mindre demonstrationer hölls i många andra europeiska städer, särskilt i Frankrike, där man rapporterar demonstrationer och också lokala strejker från sammanlagt 130 orter. I Belgien slogs tåg- och kollektivtrafiken ut av en stor strejk i landets franskspråkiga del.
Kravaller
I flera städer ledsagades protestdemonstrationerna av delvis mycket våldsamma sammandrabbningar med kravallpolisen. I Lissabon attackerade polisen demonstrationståget i närheten av parlamentet. Ett femtiotal personer skadades i den kravall som utbröt i sammanhanget. Också från Spanien rapporterades över 70 skadade vid demonstrationerna i Madrid och Barcelona, även i Italien och Grekland utbröt mindre kravaller.
Protesterna ignorerades i stort av makthavarna i de 23 deltagande länderna. ETUC:s krav på en tillväxtorienterad och social krishantering spelade ingen större roll när EU:s finansministrar träffades i förra veckan för att diskutera nya lånevillkor för Grekland. EU avfärdade en skuldavskrivning, men gav den grekiska regeringen ytterligare tid för att verkställa de hårda nedskärningar som långivarna kräver. Den 20 november ska EU tar beslut om finansieringen av detta beslut.