– Om man är för fri rörlighet, finns ingen anledning att ha en statlig myndighet som reglerar vad som ska betraktas som bristyrken. Det ska vara upp till varje arbetsgivare att avgöra vem man vill anställa.
Det säger Anders Knape (m), ordförande för Sveriges kommuner och landsting.
– Vi vill skapa frihet att anställda till olika yrken. Har man sjuksköterskor som kommer utifrån ska man ha möjlighet att anställa utan att det ska behöva finnas en lista, säger Knape.
– Den borgerliga majoriteten i SKL gick emot tjänstemän och allting för att de vill att det ska vara arbetsgivaren som avgör huruvida det råder brist, säger Ilmar Reepalu till Flamman. Det här öppnar för den fria arbetskraftsinvandringen och tar bort hela regelsystemet.
1,1 miljoner anställda
Sveriges kommuner och landsting är en paraplyorganisation och utgör arbetsgivarorganisationen för nära 1,1 miljoner offentliganställda. I förra veckan svarade organisationen på betänkandet från Kommittén för arbetskraftsinvandring, Kaki. Kaki har arbetat sedan 2004 med ett förslag för arbetskraftsinvandring till Sverige från länder utanför EU och EES. Men SKL:s svar innebär att Sveriges kommuner och landsting vill gå längre än Kommittén för arbetskraftsinvandring, och istället öppna upp regelverket helt.
– Slutbetänkandet från Kaki ställer vi oss bakom till stora delar, säger Ilmar Reepalu, som är socialdemokratisk ledamot i SKL:s styrelse. Där föreslås att personer som kommer till vårt land och inte får asyl, undantagsvis ska kunna få stanna och söka arbete. Det handlar ju om bristyrken.
Försvarar dagens system
– Arbetskraftsinvandring kan bidra till att vitalisera den svenska arbetsmarknaden och ekonomin. Men det krävs ett tydligt regelverk för att undvika att en ökad arbetskraftsinvandring, från tredje land, alltså utanför EU, skapar negativa effekter på arbetsmarknaden, säger Ilmar Reepalu.
Socialdemokraterna vill att dagens system, med AMS i dialog med arbetsmarknadens parter, ska vara kvar. Arbetskraftsinvandring får inte tränga undan arbetskraft som redan finns på den svenska arbetsmarknaden, menar de.
– Vi socialdemokrater ser gärna en ökande arbetskraftsinvandring i de branscher där vi har eller kommer att få arbetskraftsbrist, säger Carin Jämtin.
Vänsterpartiet har avgivit ett särskilt yttrande i SKLs styrelse, som undertrycker asylsökandes rätt till skydd starkare än socialdemokraternas reservation. ”Ett havererat asylsystem och en ovärdig flyktingpolitik kan inte och bör inte ersättas eller repareras genom att ge arbetstillstånd istället för uppehållstillstånd”, skriver vänsterpartiet.
Landets 290 kommuner, 18 landsting och två regioner ansvarar för merparten av samhällsservicen. Över 46.000 förtroendevalda i kommuner, landsting och regioner har tillsammans nästan 74.000 politiska uppdrag.