Det har varit många turer kring Cerealias försök att lägga ned Stockholmsbagarn och arbetarnas kamp för sin fabrik. Från början hade företaget vägrat förklara nedläggningen – men det visade sig i vintras att de köpt Schulstad, och därmed andra bagerier runt om i landet.
I våras kom uppsägningsbeskeden för 80 heltids- och 40 deltids-anställda på Stockholmsbagarn. Under fortsatta förhandlingar kring arbetarnas rätt till fortsatt arbete har företaget erkänt rätten för en del anställda i Hornsberg att flytta över till Västbergafabriken.
Men ett 20-tal anställda skulle fortfarande bli uppsagda, och sista produktionsdag i Hornsberg var den 30 november.
I måndags kväll var en baklängesstrejk utlyst: ett 20-tal uppsagda skulle gå till jobbet i alla fall. Ett 40-tal personer hade samlats vid ingången till bageriet för att ge sitt stöd. Klubben har många vänner i Stockholmsområdet.
Men några arbetare dyker inte upp. Efter en stund kommer klubbordförande Frances Tuuloskorpi ut på trappan med förklaringen: Företaget har samma dag backat ytterligare. Ingen sägs upp – åtminstone inte nu.
– Företaget kom i sista stund på att det behövs folk i Västberga. Det är en taktisk delseger för oss, men det är långt kvar.
Ett 30-tal stannar kvar vid bageriet i Hornsberg. Samtliga är visstidsanställda fram till januari eller februari.
Resterande får arbete vid Hägersten. Men också här handlar det till största delen om visstidsanställningar – bara elva har fått tillsvidareanställning.
– I dag är alla i arbete, som inte tackat nej. Det lönar sig att kämpa.
Klubben står kvar vid sitt krav: arbeten eller avgångsvederlag.
– Så länge vi inte fått fasta jobb eller fallskärmar, så är detta definitivt inte över. Men för att få fallskärm, måste man tydligen missköta sig – och det har vi tyvärr inte gjort, säger Tuuloskorpi och lockar till bittra skratt.
Det är inte bara Stockholmsbagarn som är föremål för nedläggning. I februari stängs Cerealias bagerier i Östersund och Luleå; produktionen flyttas till Umeå. Det har lett till att livsmedelsbutikerna nu ser sig om efter andra, mer lokala, leverantörer.
– Där har nedläggningarna inte varit riktade mot ett kämpande arbetarkollektiv som här.
För detta talar också att Cerealia tidigare gett klubbordföranden vid Västberga beskedet att de skulle kunna erbjuda fler fasta jobb om just Frances Tuuloskorpi – som står högt upp på turordningslistan – avsade sig rätten till tjänst.