Sedan slutet på den fascistiska Francoperioden har Spaniens politiska system dominerats av två partier – Francopartiets arvtagare PP och socialdemokratiska PSOE. Dessa två partier har avlöst varandra vid makten, såväl nationellt som i de flesta kommuner och regioner. Detta system begravdes i och med söndagens kommunal- och regionval.
I hela landet förlorade de två stora partierna över 3,3 miljoner röster på söndagen. Redan i förra valet år 2011 hade socialdemokraterna fått stå ut med enorma förluster. I år hamnade partiet till slut på 25 procent av rösterna, ett minus på 2,8 procentenheter. PP förblir visserligen Spaniens största parti med 27 procent av rösterna, men högerpartiet förlorar hela tio procentenheter.
Gemensamma listor
Det är framför allt det nya vänsterpartiet Podemos (Vi kan), som bildades så sent som i fjol, som har försatt det spanska politiska systemet i gungning. Podemos ställde bara upp i ett fåtal regioner med egna listor. Men vänsterlistor som fick stöd av Podemos vann borgmästarvalen i de flesta städerna, till och med i traditionella högerfästen som Santiago de Compostela och A Coruña. Dessutom erövrade vänstern makten i landets största städer Madrid, Barcelona och Valencia. Det gör att Podemos nu odlar hopp om att kunna bli Spaniens största parti i höstens parlamentsval.
Förändringsmotor
– Spaniens demokratiska förändring drivs av storstädernas motor, kommenterade Podemos generalsekreterare Pablo Iglesias kommunalvalresultatet.
Regionvalet blev en katastrof för det spanska regeringspartiet PP, som får lämna över makten i de flesta regionerna. Undantaget är Stor-Madrid där PP eventuellt kan behålla makten – om det nya borgerliga protestpartiet Ciudadanos (Medborgarna) väljer att samarbeta med dem. Cuidanos fick i hela landet sex procent av rösterna, och är nu precis som Podemos en ny kraft att räkna med i höstens parlamentsval. Både partierna har profilerat sig som alternativ till de etablerade partierna och säger sig vilja bekämpa korruption. Det kan innebära att Ciudadanos väljer bort en koalition med just PP, som under den senaste tiden har stått i centrum för en rad korruptionsskandaler.
Vänstersväng
Söndagens val ger alltså en kraftig vänstersväng i politiken, framför allt i landets storstäder. Barcelona kan överraskande tas över av vänsterlistan Barcelona en Comú, där också Podemos ingår. Partiet behöver dock en koalitionspartner.
– Vi har visat att det finns ett alternativ, sade Barcelona en Comús listetta Ada Colau på valnatten. Och lade till:
– Processen kan inte stoppas – vi har åstadkommit en demokratisk revolution!
I Valencia kan det lokala vänsterpartiet Compromis ta makten med stöd av den nya vänsterlistan Valencia en Comú.
Mest smärtsamt för högerpartiet PP är dock den möjliga förlusten av Spaniens huvudstad Madrid efter 24 år. Vänsterlistan ”Ahora Madrid” fick 32 procent av rösterna och skulle med stöd av PSOE kunna styra i huvudstaden. I Madrid valde för övrigt vänsterpartiet IU till skillnad från de flesta andra städerna, att konkurrera mot Podemoslistan. Partiet klarade dock inte spärren till kommunfullmäktige.