När Lasse och Roland och deras arbetskamrater på Draka Kabel i Ystad vill låna en bok från sitt eget bibliotek måste de ut från fabrikslokalen och gå en bra sträcka. Jobbar de nattskift kommer de överhuvudtaget inte åt böckerna. För en tid sedan tömdes den förmansbur i fabrikens hjärta som sedan några år fungerat som arbetsplatsbibliotek. Utan förvarning och utan fackets vetskap. Först låstes böckerna in, nu står bokhyllorna i huvudentrén. Förmansburen gapar tom, trots att företagsledningen sagt sig behöva utrymmet. I och med att biblioteket flyttades så har utlåningen minskat drastiskt. ”Det visar att tillgången till böcker är mycket viktig”, säger fackklubbens ordförande Kent Eriksson..
På det multinationella Draka Kabel jobbar runt 100 anställda, den stora majoriteten är Metallanslutna. Kabeltillverkningen är igång varje dag dygnet om.
När Maria Stjärnskog intervjuade sina arbetskamrater om deras läsvanor för fyra år sedan lät det så här:
”Jag är jobbare och bra på mitt, böcker är till för lärare och läkare och såna. Jag går aldrig till biblioteket, jag skulle inte känna mig hemma där”. Svaren var entydiga. Men Maria hade fått idén om att bygga upp ett arbetsplatsbibliotek. Hon hade märkt att gubbarna på Draka Kabel nästan aldrig läste och flera hade svårt med orden och bokstäverna. Med hjälp av pengar från Kulturråden (Kultur i arbetslivet) drog hon igång verksamheten. Maria tog upp frågan i verkstadsklubben och inköp och insamling av böcker och ljudböcker tog fart.
Flera blev engagerade, särskilt när man skaffade bärbara kassett- och cd-spelare, nu fanns möjligheter att lyssna på böcker under vissa arbetsmoment och på rasterna. Bokprojektet på Draka Kabel fick mycket uppmärksamhet från media. Efter många turer iordningsställdes förmansburen och i april 2003 invigdes arbetsplatsbiblioteket med pressen och företagsledningen närvarande.
Företagsledningen verkade positiv och naturligtvis glad åt all goodwill. Vd:n utlovade 5000 kr per år till bokverksamheten, något som bara infriades under det första året.
Sedan invigningen har majoriteten av de anställda besökt biblioteket, läst och lånat av deckare, skönlitteratur, fack-och barnböcker. Läsandet förde med sig att många ville gå en ”Läs för mig pappa-kurs” och till hösten startar en bokombudsutbildning. ”Resultatet blev bättre än vi tänkt oss”, säger Maria Stjärnskog. ”Vi har visat att facket bryr sig om folkbildning, många har vidgat sina vyer. Våra medlemmar har blivit mer medvetna och ställer krav.” Bokombuden Lasse och Roland och de andra tänker inte ge sig förrän böckerna är tillbaks på fabriksgolvet!