Varför har ni ockuperat universitetet?
– Vi rustar för kamp dygnet runt nu. Här på universitetet samarbetar vi med andra separatistiska organisationer för att få studenter med flera att samverka med resten av det katalanska folket.
Den spanska regeringen har nyligen skickat tre polisfartyg till Barcelona.
– Den spanska regeringen försöker med polisiära medel sätta stopp för omröstningen. I Katalonien har vi vår egen poliskår som redan meddelat att den bara kommer följa order från den katalanska regeringen. Därför skickar man hit poliser från andra regioner. Det pågår ingen militarisering än. Men den spanska staten kommer förmodligen att försöka driva fram en sådan situation.
Varför vill ni ha självständighet?
– Den spanska staten är en korrupt monarki, byggd på ruinerna av Franco-regimen. Jag vill bryta med allt den står för politiskt och i klasstermer. Dessutom har den spanska regeringen lydigt infört EU-kommissionens åtstramningsreformer och dessa kommer förmodligen bara att bli värre under de kommande åren. Vi ser i självständigheten en möjlighet att bryta med allt detta och bygga ett nytt slags republik.
Så det är ett politiskt vänsterprojekt i första hand?
– Ja. Den politiska hegemonin i Katalonien har flyttats vänsterut de senaste två åren. Det starkaste politiska blocket består nu av socialdemokrater, antikapitalister och Podemos regionala avdelning. Denna kraft har dock ingen chans att göra sig gällande i resten av Spanien, förutom möjligtvis i Baskien. Idag är den territoriella, eller nationella, krisen den enda kris som skulle kunna leda till ett brott med regimen, korruptionen och monarkin. Om vi uppnår självständighet kommer förhoppningsvis hela den spanska staten att falla samman.
Andra vänsterpartier såsom Podemos och Izquierda Unida har en annan inställning till frågan om katalansk självständighet.
– Podemos och IU har intagit en otydlig position de senaste månaderna. I teorin försvarar de folkens rätt till självbestämmande. Men när det väl kommer till kritan säger de: ”nej, det är inte rätt läge, vi måste samla folket, vi måste ändra den spanska grundlagen först”. På grund av repressionen från den spanska staten de senaste veckorna har de ändrat sig lite. De stödjer omröstningen, som de dock ser som en folklig mobilisering och inte som juridiskt bindande förutom här i Katalonien där vi har ingått en allians med Podemos regionala företrädare. Man bör dock komma ihåg att Podemos inte representerar hela vänstern i Spanien. Vi har väldigt goda relationer till flera vänsterpartier och andra rörelser i till exempel Baskien, Galicien och Andalusien.
Hur tycker du att den internationella vänstern bör ställa sig i den här frågan?
– De borde stödja oss av främst två anledningar. I konsekvensens namn måste för det första alla som står till vänster stödja folkens rätt till självbestämmande. För det andra är detta en unik möjlighet att förändra Europa. Politiska alternativ till den rådande ordningen går inte att få tillstånd inom ramen för den spanska nationalstaten. Om vi blir självständiga kommer vi att hålla en konstituerande församling under en sexmånadersperiod. Efter det kommer vi att välja ett grundlagsråd och om ett år ska vi anta en grundlag. Vi har alltså möjlighet att bygga upp ett land från grunden i ett område där vänstern är starkare än någon annanstans just nu. Vi kan göra något här som liknar det man gjort i Latinamerika.
Den spanska staten är en korrupt monarki, byggd på ruinerna av Franco-regimen
Ett vanligt motargumentet är att ytterligare nationalstater inte utgör något självändamål för vänstern.
– Vill den internationella vänstern hellre att den imperialistiska spanska staten fortsätter att existera som nu? Det handlar inte om att bygga en ny nationalstat utan om att förstöra något som vi inte vill ha. Självklart är det förenat med risker att utropa en ny nationalstat. Men vad är alternativet? Att döda den folkrörelse som existerar här, stanna i Spanien och kvävas av framtida åtstramningar?
Det finns ju även högerkrafter som ivrar för självständighet.
– Ja. Men inga högerextrema, de är alla på Spaniens sida. I Zaragoza i helgen omringades en torgdebatt om omröstningen av 300 nynazister och polisen gjorde ingenting. Och i Barcelona hotade nynazister demonstranter utan att polisen reagerade. Och spansk media skriver inte om det. Det står klart att vår nya republik kommer att vara progressiv. I många frågor råder i princip konsensus. Alla vill ha gratis högre utbildning, gratis sjukvård, att alla flyktingar ska tas emot. Till och med högern talar om social rättvisa. Det är så klart mest en fråga om retorik men det katalanska samhället är väldigt politiserat jämfört med andra delar av Europa.
Du verkar väldigt upprymd.
– Ja, du borde se folket här! Hela vänstern borde vara här. Vänstern har lidit ett moraliskt nederlag de senaste åren och högern och extremhögern växer överallt. Jag såg det när jag bodde i Sverige tidigare år och när jag var i Grekland för några veckor sedan. Vi kan bevisa att det finns alternativ och att vi kan vinna.
Vad tror du kommer att hända på söndag?
– Jag tror att det finns två möjliga scenarier. Ett är att det fortsätter som förra veckan: stora demonstrationer, arresteringar, poliser på gatorna och så vidare, men ingen militär. Den spanska staten kommer då förmodligen att försöka halshugga rörelsen genom att gripa de viktigaste ledarna. Det andra scenariot är att den spanska staten spårar ur fullständigt, griper Kataloniens vicepresident eller till och med president och inför undantagstillstånd med militär närvaro på gatorna. Det kan hända redan i slutet av denna vecka om de tror att omröstningen faktiskt kommer att genomföras.
Hur många röster behöver ni för att kunna utropa självständighet?
– Enligt Wien-konventionen behöver vi minst 50 procent av rösterna. Vi hoppas på omkring 60 procents valdeltagande och att mellan 60 och 70 procent röstar ja. Det var vad opinionsundersökningarna visade fram tills att det här undantagstillståndet inträdde. Den spanska staten försöker försvåra processen genom att gömma valurnor och stjäla valsedlar. De har även förbjudit reklam för omröstningen och försöker tysta media. De har arresterat flera journalister, bland annat en känd reporter som uppmanade taxichaufförer att informera allmänheten om hur polisen rör sig.
Med argumentet att omröstningen bryter mot grundlagen.
– Det är en kamp mellan två rättsliga tolkningar. Den katalanska regeringen har den juridiska befogenheten att utropa en bindande folkomröstning och flera internationella jurister håller med om det. Den spanska grundlagen kommer aldrig tillåta oss att bli självständiga eftersom det skulle bryta sönder den spanska staten. Men ingen kan ifrågasätta vår rätt till nationellt självbestämmande och att en majoritet vill göra bruk av denna rätt.