Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.
Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].
Feministiskt initiativ (Fi) bildades i april 2005. Partiet fick snabbt ett stort antal medlemmar som ville förändra Sverige i en feministisk inriktning. I valet 2012 gjorde partiet sitt bästa valresultat, 3,1 procent, och kom nästan in i riksdagen. I Europaparlamentsvalet samma år vann Fi ett mandat i och med att de fick 5,5 procent av rösterna. De fick också 26 kommunala mandat fördelade på 13 kommuner.
2014 var Feministiskt initiativs höjdpunkt. Därefter har partiet kämpat i motvind. I det senaste valet, 2018, fick partiet endast 0,46 procent av rösterna. Det förlorade också sin plats i Europaparlamentet. Valet var ett katastrofval för Fi då de förlorade nästan 90 procent av sina väljare jämfört med 2014. Ska man döma av de senaste opinionsundersökningarna så har partiet inte lyckats vända den nedåtgående trenden. Men de har fortfarande cirka 5 000 medlemmar.
Fi är ett parti som i mångt och mycket har en politik som ligger nära Vänsterpartiet. Feminism, klimat, antirasism är endast några politikområden där det finns en stor samsyn mellan partierna. Även i fråga om skatter och ekonomi är de politiska skillnaderna små.
I ett läge där den aggressiva högern växer sig starkare och starkare måste den socialistiska, ekologiska, feministiska och antirasistiska vänstern enas och forma ett kraftfullt alternativ. Det finns ingen anledning att vi ska lägga kraft på att upprätthålla två partier i stället för att lägga kraften på att bedriva utåtriktad politik.
Det är dags för Vänsterpartiets partistyrelse att ta ett feministiskt initiativ. Bjud in Fi till ett samtal om hur Fi och V skulle kunna bli ett parti. Givetvis måste en inbjudan innehålla mer än budskapet ”ni är välkomna att gå med i partiet”. Erbjudandet skulle kunna innehålla att Fi blir adjungerade till partistyrelsemötena, och att Vänsterpartiet ska organisera en stor kvinnokonferens i linje med den lyckade fackliga konferensen. Fi:s medlemmar skulle självklart bjudas in att organisera en sådan konferens. V skulle också kunna lova att satsa stort på kvinnoutskottet, både vad gäller personal och ekonomi. Det finns säkert andra saker som också skulle platsa i ett seriöst erbjudande. Självklart behöver Fi garantier för att Vänsterpartiet ska satsa mer på en feministisk politik för att överväga att gå upp i Vänsterpartiet.
Fi:s 5 000 medlemmar skulle vara ett stort och viktigt tillskott för Vänsterpartiet. Många av dem är mycket drivande och politiskt erfarna och har mycket att tillföra Vänsterpartiet. För ett par år sedan upphörde Socialistiska Partiet och dess medlemmar anslöt sig till Vänsterpartiet. Dessa medlemmar har kommit in i Vänsterpartiet på ett utmärkt sätt och stärkt partiet. Fi har fler medlemmar än vad Socialistiska Partiet hade. De skulle verkligen kunna bidra med att stärka Vänsterpartiet som det socialistiska, feministiska, ekologiska och antirasistiska alternativet.
Åke Stridh & Henrik Hedman är medlemmar i Vänsterpartiet Karlskrona.