Tonerna från ”Living Next Door to Alice” strömmar ur högtalaren. Vi är ett trettiotal deltagare, reportrar och övriga, som svänger med armarna och böjer på knäna. Gymnastiklärarinnan Pernilla Törnros från Sveriges Byggindustrier leder den ovanliga presskonferensen, som både lättar upp stämningen som får magra och tjocka att röra på sig.
Friskvårdsprojektet ”Aktiva byggare” inleddes 2002. Det är framför allt de stora byggbolagen som, i samarbete med Galaxen, byggsektorns eget företag för prevention och rehabilitering, går i spetsen för att de anställda deltar i uppvärmning av leder och lemmar på bygget. Men där finns även bred information av kostvanor, hur matlådans innehåll, trots att den står och puttrar flera timmar i värmeskåpet, ska kunna erbjuda en hälsosam föda.
”Vinstintresset i centrum”
– Det är viktigt att projektet startar redan på gymnasieskolans bygglinje. I början var det lite marigt att få med lärarna, men nu går det mycket bättre och intresset är stort, säger Törnros till Flamman.
NCC-direktören Olle Ehrlén döljer inte att byggigantens ambition med ”Aktiva byggare” i första hand handlar om att tjäna pengar.
– Vinstintresset är det som står i centrum. År 2003 hade vi en sjukfrånvaro på 4,6 och som 2005 sjönk till 4,0. För varje tiondel som vi lyckas sänka sjukfrånvaron tjänar vi tre miljoner kronor, uppger Ehrlén.
Faktum är att yrkessjukdomar och sjukfrånvaro inom byggnadsindustrin är lägre än den svenska tillverkningsindustrins genomsnitt. Däremot är arbetsolyckorna lika många medan antalet förtidspensionärer är fler men inträder i ett senare skede.
Avknoppning
Pernilla Törnros erkänner att hon idag inte vet hur många byggarbetsplatser som deltar i projektet. Hon tillstår också att det är ännu svårare att få i gång projektet på mindre byggen.
Frågan för övriga arbetsmarknaden är också oviss. För även om antalet avlidna och arbetsolyckor minskar i Sverige, finns det en stor gråzon i en tid då stora delar av produktionen ”avknoppas” till bemanningsföretag och frågan om företagshälsovård alltmer blir en privat försäkringsfråga. Såväl Byggnadsarbetareförbundet som Törnros understryker vikten av kollektiva projekt, där alla anställda deltar, för att förebygga framtida arbetsskador.
Femtusen dödas på jobbet varje dag
Varje dag avlider i världen femtusen arbetare i arbetsolyckor. Det blir två miljoner på ett år – samtidigt som 160 miljoner yrkesverksamma skadas.
Det uppgav det partsammansatta FN-organet ILO, när den internationella fackliga rörelsen över hela världen nyligen genomförde en aktion för att minnas de miljoner arbetare som blivit offer för en arbetsmiljö där det mest elementära arbetarskydd saknas.
Siffrorna har knappast förändrats nämnvärt under det senaste decenniet.
– Omedelbara åtgärder bör tas för att dessa siffror pressas nedåt så mycket som möjligt, säger WCL:s generalsekreterare Willy Thys.
– I världen minskar en god arbetsmiljö alltmer. Dessutom betyder ett erkännande av de anställdas rättigheter att arbetarskyddet och en god hälsa förstärks, säger Guy Ryder, generalsekreterare för FFI.