– När man går till jobbet känns det som att man antingen får lämna empatin hemma, eller så känner man konstant den där inre stressen. Det här går emot allt vad jag tror på, det fundamentala inom vården och vad vi ska göra. Det kan inte vara det här som är meningen.
Orden är Lottas. Hon vill vara anonym på grund av att de som tidigare vittnat om kaoset på Östra sjukhuset i Göteborg har råkat illa ut. Hon berättar om arbetskamrater som inte kan sova på nätterna för att hjärtat rusar, om klasskamrater som blev sjuksköterskor samtidigt som henne för några år sedan som redan lämnat yrket eller är sjukskrivna på grund av att de har bränt ut sig. Hon berättar om den etiska stressen hon känner när hon mitt i natten måste flytta ut en äldre och ofta multisjuk patient i korridoren, eftersom det kommer in någon som är sjukare från akuten. Hon berättar också om att hon slutar till sommaren, eftersom hon inte orkar mer.
Larmen från den svenska sjukvården är många och höga: Bilförlossningar i Västernorrland till följd av att man lagt ner BB i Sollefteå. Under 2015 slutade 250 av de cirka 2 700 sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala av andra orsaker än pensionering. I Stockholms läns landsting så har det under det senaste året ställts in omkring 5 000 operationer och just nu är 600 fullt fungerande vårdplatser stängda på grund av att det inte finns personal.
Värst verkar det hittills vara i Västra Götalandsregionen (VGR). I januari rapporterade SVT om hur patienter kunde bli kvar på akuten på Sahlgrenska sjukhuset i upp till tre dagar, på grund av att det inte finns vårdplatser så att det räcker. I februari gjorde Kommunals och Vårdförbundets representanter på Östra sjukhuset en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket, en begäran om åtgärder kring arbetsmiljö och arbetstider. I förra veckan rapporterade SVT Väst (14/3) om hur en handduk glömts kvar inne i 25-åriga Jenny Ludvigssons livmoder under en förlossning på Östra sjukhuset som slutade med akut kejsarsnitt.
Lotta slutar jobbet som sjuksköterska i sommar, eftersom hon inte orkar mer
– Det är så många händelser som rivit sönder en inombords där man känner att här blev det fel, här blev det inte bra alls. Så känner dom ju säkert på förlossningen när det där med handduken hände. Det låter väldigt mycket som den mänskliga faktorn. Det som är inuti buken under operation måste givetvis tas ut innan buken sys igen. Det finns rutiner för att misstag som detta omöjligen ska kunna inträffa.
I Västra Götalandsregionen styr Moderaterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna tillsammans. Man undrar hur politikerna som har ansvar för sjukvården kan sova om nätterna.
– De har betalat så mycket viten. De betalar hellre hundra tusentals kronor än att komma till rätta med problemet. Man släcker liksom småbränder. Det är så kortsiktigt.
Lotta pausar lite.
– Röstar man blått och jobbar inom sjukvården, då tror man ju att man ska bedriva vård med lägre skatter men samtidigt med god kvalité. Jag menar, det fattar ju småbarn att det är en helt omöjlig ekvation.
Att Lotta och många av hennes kollegor runt om i vården vittnar om hur det ser ut är livsviktigt. Att manifestationer hålls, att artiklar och debattinlägg formuleras, att anhörigorganisationer och fackföreningar ryter ifrån – det är avgörande pusselbitar för att lyckas få politikerna att göra något. Men vad ska de göra då?
1. Lotta ser skattehöjningar som enda lösningen. Och i detta har hon rätt. Låt oss kalla det skatteväxling. Från bidrag för städning och renoveringar (RUT och ROT), till ökade anslag till kommuner och landsting. De tio välfärdsmiljarderna som Vänsterpartiet kom överens med regeringen om förra våren var bra, men så här ett år senare, så är det uppenbart att de inte var tillräckliga.
2. Korta arbetstiden för personalen. Låt personalen jobba 80 procent med bibehållen lön och få en dag ledigt till. Det skulle sörja för en återhämtning som behövs för att orka med att gå till jobbet. Arbetstiden kan vara ett sätt att behålla och rekrytera personal, såväl till yrket som till sjuksköterskeutbildningen. Låt dessutom sjuksköterskorna vidareutbilda sig till specialister på arbetstid.
3. Stoppa vinstläckaget till rovdjuren i välfärden. Så länge vi har en modell där företagsägare i princip stjäl pengar från från oss som bidrar till välfärden genom skattesedeln och tjänar pengar på vårt och gamlingarnas behov av vård så kommer inte rätt resurser hamna där de behövs som mest.