Sture Nordh, ordförande i TCO, saknar en rad åtgärder i budgetpropositioen.
– Först måste man satsa mer på infrastruktur och grön omställning. Det är saker som måste göras de närmaste åren. Men det behövs också satsningar på arbetsmarknadsutbildningar istället för att dra ner på dem, som regeringen nu föreslår, säger han till Flamman.
Fler lärlingar
Sture Nordh påpekar att arbetsgivare redan nu säger sig ha svårt att hitta anställda med rätt kompetens. Arbetsmarknadsutbildningar är även viktiga för långtidsarbetslösa för att kunna få nya meriter att visa upp.
– Sedan måste vi ha en vettig och fungerande arbetslöshetsförsäkring.
Regeringens idé om att en stor ekonomisk skillnad mellan att arbeta och att vara arbetslös skapar incitament för människor att börja arbeta ger han inte mycket för.
– Vi vet att det är väldigt svårt att få jobb om man har en lång tid av arbetslöshet bakom sig. Där behövs aktiva insatser.
På en punkt ger han regeringen väl godkänt: att bekämpa ungdomsarbetslösheten.
– Det beror just på insatserna kring högre utbildningar och folkhögskolan, samt satsningar på fler lärlingsplatser.
Däremot är han kritisk till de så kallade lärlingsprovanställningarna, som i praktiken innebär att personer under 24 år tillåts ha en längre provanställning.
– Det försvårar ungas möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden.
Lena Westerlund, chefsekonom på LO, är mer kritisk till regeringens ungdomsarbetslöshetssatsningar.
– Man rättar till vissa grava felaktigheter som man har gjort tidigare, som ungdomsgarantin. Jag kan inte säga att det är en offensiv politik, snarare en korrigering, säger hon till Flamman.
Framför allt saknar hon en politik för jobb. I budgeten räknar regeringen med en åttaprocentig arbetslöshet den närmaste tiden.
– 20 000 nya platser på arbetsmarknadsutbildningar vore en rejäl jobbpolitik. Det går inte att coacha bort arbetslöshet.
Få satsningar på kvinnor
Hon har svårt att peka ut några vinnare på budgeten. Det är en falsk uppdelning mellan människor menar hon.
– Privatekonomer sysslar gärna med sådant, men jag kan inte se att man är en klockren vinnare om man får lite mer i plånboken med den här budgeten.
Istället efterlyser hon mer varaktiga satsningar på utbildning, arbetsmarknad och fler jobb för en grön omställning. På LO har man ännu inte hunnit analyserat hur budgeten påverkar kvinnor respektive män. Men Lena Westerlund lägger ändå in en varning.
– När den ekonomiska krisen först kom, sjönk sysselsättningen för män inom industrin, i den andra vågen drabbades främst kvinnor i offentlig sektor. Nu har industrin börjat återhämta sig, även om fler män jobbar deltid. Men regeringen gör inte särskilt stora satsningar på kommunerna.