Flera busslinjer står just nu stilla i bland annat Stockholm. För några dagar sedan utökades Kommunals busstrejk till att beröra ytterligare 400 anställda. För låga löneökningar, osäkra anställningar vid upphandlingar och omänskliga arbetsförhållanden, med långa schemalagda pass som regleras ned till minuter och hundradelar är skälen till att parterna inte kunnat enas, enligt Kommunal.
– Det här är människor och inte robotar, de tillhör inte maskinparken, säger Kommunals ordförande i Stockholm, Margareta Bohman, till Flamman.
Hon betonar att en strejk alltid är en sista utväg.
– Bland allmänheten är de flesta förstående när de får reda på vad bussförarna strejkar för.
Hon tycker också att det finns en god uppslutning bland Kommunals medlemmar för strejken.
– Bussförarna är glada att deras situation tas på allvar, den allmänna känslan är att nu har arbetsgivarna gått ett steg för långt.
Anders Forsberg arbetar som bussförare i Råstagaraget i Stockholm. Han är en av dem som strejkar. För honom är skyddet för de anställda vid nya upphandlingar ett av de viktigaste kraven.
– En ny entreprenör ska inte kunna komma och diktera sina villkor och göra sig av med folk godtyckligt.
Det händer att människor som arbetat på samma ställe i flera år har fått gå vid en ny upphandling då en ny entreprenör kommit in och alla fått söka om sina anställningar.
Anders Forsberg beskriver stämningen bland sina arbetskamrater som relativt bra. Arbetsgivaren har hittills respekterat strejken, även om han säger att han skulle önska att arbetsgivaren förstod att strejken inte är något som är riktat mot dem specifikt.
– Första dagen på strejken plockade de in sittgrupper som hade stått utanför arbetsplatsen för att de som strejkar inte skulle kunna sitta där. Då känns det lite löjligt, som ”tänk när vi är snälla och sköter oss, då får vi till och med sitta i deras trädgårdsmöbler”.
Om inget avtal träffats innan kommer strejken att utökas den 29 juni till att bland annat gälla Flygbussarna i flera större städer.
Kommunals krav i korthet
Löneökningar med minst 1740 kronor på 36 månader och heltidsanställd.
Vid trafikupphandlingar och entreprenörsbyten ska all personal övertas av den nya entreprenören eller underentreprenörer.
Minst 11 timmars dygnsvila för alla.
Minsta rasttid om 30 minuter ändras till 45 minuter.