För elva år sedan startade Sidas informationsverksamhet Zenit. Zenits uppgift är att informera unga mellan 13-25 år om frågor kring utvecklingsländer, fattigdom och bistånd. De vill även sätta igång en diskussion och lyssna på unga. Men i höst läggs Zenit ner.
Inte effektivt
– Ungas kommunikationsvanor har förändrats sedan Zenits start, och verksamheten är därför inte lika effektiv längre. Nu ska Sida försöka bli ännu bättre på att nå ut till unga, säger Christine von Sydow, informationschef på Sida, till Flamman.
Joanna Castro, som arbetar på Zenit i Stockholm, är starkt kritisk till nedläggningen.
– Vi ser ett enormt behov hos unga vi möter, att diskutera djupare kring fattigdom och biståndsfrågor. Här på Zenit kan de uttrycka sina tankar och åsikter utan att känna att de måste prestera som i skolan, säger hon till Flamman.
Idag finns Zenit i Stockholm och Malmö. I Kulturhuset i Stockholm tar verksamheten emot minst 80 unga per dag vid studiebesök.
Tankar om världen
– Då bollas tankar om hur världen ser ut, vi diskuterar med de unga och peppar dem. Många tror att det inte går att påverka världen, men vi vill visa att det faktiskt går, berättar Jessica Olson på Zenit i Stockholm.
Sidas informationsanslag har halverats på två år, vilket är en annan förklaring till Zenits nedläggning, enligt ett officiellt brev från Sida. Zenits kostnader utgör en tredjedel av Sidas informationsbudget.
Men Joanna Castro tror att nedläggningen i längden snarare kommer att kosta mer än man sparar.
– Människors kunskap och intresse för biståndsfrågor kommer att minska. Det kommer att bli dyrt för Sverige och Sida. Folk kommer att ha mindre förståelse för globala frågor vilket har direkt påverkan på integrationsarbetet i Sverige. Unga kommer inte att veta lika mycket om organisationer och möjligheter att påverka världens utveckling till det bättre.
Hur Sidas information om bistånd ska nå ut till unga i fortsättningen är ännu oklart.
– Vi arbetar just nu för att hitta olika lösningar för att nå ut till ännu fler unga, säger Christine von Sydow.
Skevt med reklam
Joanna Castro håller med om att det vore bra att nå ut till fler unga än idag.
– Men det kommer inte att bli lika djupgående och med det kritiska tänkande som Zenit ger. Ett förslag från Sida är att satsa mer på reklamannonser med Sidas budskap. Men just den bild som reklam ofta ger av utvecklingsländer kritiseras av många unga. Den ger en skev och snäv bild av vad fattigdom innebär. Dialog kring den bild som ges i reklamen kommer att saknas. Och reklam är väldigt dyrt!
– Vi undrar hur Sida kan skrota Zenit, utan att fråga oss vad vi tycker. Det känns som om de inte litar på att vi är kompetenta, säger Joanna Castro.
Vill utvecklas
Christine von Sydow säger att Sida är angeläget om att unga ska ta till sig frågor om fattigdom och bistånd, men att det bör ske på andra sätt än idag.
– Det handlar inte om hur Zenits anställda jobbar, utan om vilka effekter det har haft. Vi vill utvecklas och bli ännu bättre.
Beslutet om nedläggning bygger delvis på resultatet av en utvärdering, som blev klar i höstas. Där ifrågasätts verksamhetens koncept, samtidigt som personalens engagemang och kompetens betonas. Zenits personal har kritiserat utvärderingen för att vara undermålig och utförd med bristande metoder.
Enligt Sidas officiella brev når verksamheten främst unga i Malmö och Stockholm. Men det stämmer inte, enligt Jessica Olson.
– Många av de unga som kommer hit på studiebesök är från andra delar av landet. I vårt register i Stockholm kommer 284 av 675 skolor från platser utanför Stockholm. Zenits studiebesök är ofta på skolklassers toppfem-lista på aktiviteter vid klassresor till huvudstaden.
Alla sinnen
Många lärare har hört av sig till Zenit och sagt att de kommer att sakna verksamheten.
– De säger att Zenit för ut kunskap på ett sätt som eleverna tar in med alla sinnen. Det gör frågorna mer levande än att läsa i en skolbok. ”Ett studiebesök ger mycket mer än vad jag kan ge på en lektion”, sa en lärare, berättar Joanna Castro.
Christine von Sydow har inte personligen besökt Zenit den senaste tiden, men litar på utvärderingen.
– Den visar att vi måste bli ännu effektivare vid information till unga.
Fyller ett behov
Jessica Olson försöker förstår hur Sida resonerar kring nedläggningen.
– Vi fyller verkligen ett behov hos unga. Studiebesöken är alltid fullbokade, och ungdomarna tycker att besöken här ger dem väldigt mycket. Våra pedagogiska metoder borde i stället uppmärksammas och inspirera andra liknande verksamheter, i Sverige och internationellt.
Den 15 oktober stänger Zenits portar, och 31 december är sista arbetsdagen för Jessica Olson, Joanna Castro och deras medarbetare.
– Vi har ett stort engagemang för dessa frågor, så vi hoppas kunna fortsätta arbeta med liknande saker, säger Jessica Olson.
För Joanna Castro lockar arbete utomlands.
– Zenit skulle behövas lite överallt. Jag vill fortsätta jobba med unga, och med de fantastiska metoder som vi har här på Zenit, säger hon.