I februari är det fyra år sedan Feministiskt Initiativ började klättra i opinionsmätningarna. Mellan februari och juni 2014 ökade partiets stöd från en till tre procent. Under valrörelsen gick man, enligt partiet självt, från tusen till tjugo tusen medlemmar. Att Fi skulle ta plats i riksdagen verkade allt mer trovärdigt.
Det var fortfarande spännande långt in under valvakan. Efter en dramatisk uppgång låg Fi i de allra sista opinionsmätningarna och vägde runt fyra procent. Först på kvällen, efter att det stod klart att Alliansen sannolikt skulle förlora regeringsmakten och att Sverigedemokraterna gjort sitt bästa val någonsin, kunde feministerna konstatera att de inte kom in. Inte den här gången heller.
Ändå förändrades allt, enligt flera partiföreträdare som Flamman har varit i kontakt med.
– Vi tog plats i tretton kommuner. Och de tre stora, säger partiledaren Gudrun Schyman till Flamman.
Hon har varit svår att få tag på. Två tidigare intervjutillfällen har försvunnit någonstans mellan Flammans redaktion, Feministiskt Initiativs pressansvarige och Gudrun Schyman själv.
Ständig Sverigeturné
För att finansiera arbetet i partiledarrollen jobbar hon som föreläsare och ”frilansande feminist”. Varannan vecka reser hon runt på ett slags ständig Sverigeturné.
– Det är klart att det är en väldigt skillnad, säger hon om hur läget för Feministiskt Initiativ förändrats.
Många menar att det var efter valet till riksdag och landsting i september 2014 som Feministiskt Initiativ slutade vara en folkrörelse och blev ett riktigt parti. Redan i maj samma år hade dock Fi nått sin första stora parlamentariska framgång, när man fick över fem procent av rösterna i EU-valet, och därmed sin första EU-parlamentariker.
– Detta var vårt första parlamentariska mandat från nationell nivå, och det har naturligtvis gjort oss mer etablerade som parti. Feministiskt politik har fått erkännande i Sverige och i EU, vi har fått mandat av det svenska folket, säger Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt Initiativ, till Flamman.
Enligt henne är det inte heller bara synen på Feministiskt Initiativ som har förändrats under mandatperioden.
– Vår självbild är fortfarande den samma, vi gör politik med öppen hand och med kärleken som drivkraft. Samtidigt har vi naturligtvis fått mycket mer direkt erfarenhet av den politiska processen, av att genomföra förhandlingar och om hur vi ska göra för att få igenom vår feministiska politik.
Ser sig själv som anarkist
Katerin Mendez tog plats i kommunfullmäktige på ett av Feministiskt Initiativs två mandat i Malmö efter valet 2014. Mendez ser egentligen sig själv som anarkist. Trots det tror hon att det bästa sättet att förändra är att arbeta parlamentariskt för Fi. Hon tror också att det kan ha varit bra för Fi att inte komma in i riksdagen.
– I efterhand känner jag att det har varit nyttigt för oss. Det som var ett nederlag då kanske inte var så dåligt, säger hon till Flamman.
Hon beskriver ett aktivistiskt parti som behövt lämna gatorna för kommunhus och som delvis, kanske, tvingats växa upp.
– Alla de här barnsjukdomarna vi har haft, de är barnsjukdomar som vi inte tar med oss in i riksdagen, säger Katerin Mendez.
– Det tror jag är väldigt viktigt. Att vi kan gå in i riksdagen med en grupp som är vana att ta hand om politiska dokument, föra politik och fatta politiska beslut.
Statsvetaren Jonas Hinnfors förutsåg redan före valet 2014 att det Feministiska Initiativ som då hade sina bästa siffror någonsin, snart skulle få det svårare.
Han hade rätt.
Vi gör politik med öppen hand och med kärleken som drivkraft
Av de tjugo tusen medlemmarna är det i dag bara drygt sju tusen kvar, och de nästan fyra procenten i opinionsmätningarna har sjunkit till knappt en.
Tjänstemän gick ur partiet
Flamman kunde förra året avslöja en konflikt på högsta nivå inom partiet, som slutade med tårar på partikongressen och med att politiska tjänstemän gick ur partiet. Sedan dess har också en av FI:s två partiledare, Victoria Kawesa, avgått efter mindre än ett år på posten.
Redan före hon tillträdde fanns anklagelser om att Victoria Kawesa presenterat en annan forskares material som sitt eget. Kort efter att händelsen polisanmäldes, i september, avgick Kawesa. Enligt både henne själv och partiet berodde avgången på ”livsomständigheter”.
Trots avgången tycker Gudrun Schyman, som för tillfället är ensam partiledare, fortfarande att partiet gjorde rätt som valde Victoria Kawesa.
– Jag kände mig otroligt stolt över Feministiskt Initiativ när hon blev vald, för att vi vågar på ett sätt som många andra inte gör.
Ni kände till de här anklagelserna om plagiat innan – det du kallar vågat skulle nog andra kunna kalla otaktiskt. Var det inte det?
– Ja, det är möjligt. Jag är inte så mycket för att taktisera i politiken. Det måste finnas hjärta och det måste finnas själ i politiken. Det måste handla om livet. Det måste finnas kött och blod.
Rent taktiskt, bedömer Gudrun Schyman ändå att det ser bra ut inför det kommande valet.
Jag värjer mig emot den här när man reducerar politiken till ett maktspel
Trots tappet har Fi sju gånger så många medlemmar som man hade innan förra valrörelsen. Till det kommer partiets nyvunna erfarenheter av parlamentariskt arbete, och inte minst att valmyndigheten i år kommer att stå för partiets valsedlar.
Viss uppgång efter #MeToo
Med några få undantag – däribland Kawesas avgång – har det dock varit ganska tyst om Feministiskt Initiativ i medierna. Sedan #MeToo drog igång kan man se en viss uppgång vad gäller hur ofta partiet omnämns i svenska tidningar, men Fi ligger fortfarande långt efter även de allra minsta riksdagspartierna, enligt medietjänsten Retriever.
Gudrun Schyman säger att #MeToo belyser just de strukturer som Feministiskt Initiativ pratat om i flera år, men bekräftar också att man aktat sig för att använda rörelsen för att plocka enkla politiska poäng.
– En del säger ”ja det är så tyst från er”, ja – det är ju för att ni aldrig frågar, säger Gudrun Schyman, som menar att svenska medier i den politiska rapporteringen i alldeles för hög grad fokuserat på just taktik.
– Jag värjer mig emot den här när man reducerar politiken till ett maktspel – ett spel om regeringsmakten. Och det är det media har sysslat med hela den här mandatperioden. Det kommer att accelerera. Vem ska vara med vem? Jag tycker att det är fullständigt förödande.
Kommer ni att komma in i riksdagen den här gången?
– Ja, det är jag övertygad om. Nu vet jag att jag sa det förra gången också, men vi har ett helt annat läge den här gången.
I Malmö menar dock Katerin Mendez att ett Feministiskt Initiativ, ett parti som är byggt på aktivism, måste passa sig för att inte glömma varifrån man kommer om man får mer plats i det parlamentariska systemet.
– Förlåt om jag blir lite akademisk nu, men Bourdieu säger att det bara tar tre till fyra månader innan du kommer att anamma de etablerade strukturerna där du befinner dig. Därför måste vi hela tiden ha en feministisk självrannsakan utifrån vår ideologi. Det är det enda som kan förhindra detta, säger hon till Flamman.