– Det som triggade mig att starta gruppen på Facebook var när jag kollade upp min anställning och insåg att jag hade kvalificerat mig till en fast anställning för 120 dagar sedan om jag bara hade arbetat som vikarie.
Jenny Juto arbetar som personlig assistent i Göteborg. Hon började som vikarie på sin arbetsplats 2007. Enligt lagen om anställningsskydd får en person bara arbeta som vikarie i två år inom en femårsperiod innan denne ska erbjudas fast anställning. Men efter totalt ett och ett halvt år på samma arbetsplats insåg Jenny Juto att det hade stått olika anställningsformer på hennes olika anställningsintyg. Dels hade hon arbetat som vikarie och dels som allmänt visstidsanställd. Det skulle visa sig ha stor betydelse.
– Det har varit för lite debatt om det här. Många arbetsgivare sätter i system att använda sig av olika typer av anställningsformer för att slippa ge fast anställning, säger Jenny Juto.
Allmän visstidsanställning, ava, är en helt ny anställningsform, som kom till under den nuvarande regeringen. Ungefär samtidigt sänkte man tiden för hur länge en person får arbeta på en och samma arbetsplats från tre till två år.
Knixen, som det inte talas så mycket om, är att det är fullt möjligt att stapla anställningsformer på varandra. Detta innebär att en anställd kan arbeta upp till fyra år på samma arbetsplats innan arbetsgivaren blir tvungen att erbjuda fast anställning. Sänkningen blev till en ren skenmanöver, menar Jenny Juto.
Fast jobb vid 30
Nu hade Jenny Juto tur. Hon fick trots allt en fast tjänst där hon hade vikarierat, en vecka efter att hennes barn hade fötts.
– Det är inte varje vecka som man både får barn och fast anställning, säger hon och skrattar lite.
Hon har inte mycket till övers för dem som säger att lagen om anställningsskydd behöver luckras upp ännu mer.
– Då tillhör man inte verklighetens folk skulle jag vilja säga. Det finns redan så många sätt att kringgå Las.
Hon tror framför allt att unga drabbas av lagen om allmän visstidsanställning, eftersom det är främst dem som inte har en fast anställning.
Hon tar sig själv som exempel, som fick sitt första fasta jobb när hon var 30 år. Hennes sambo, som är lärarvikarie, har fortfarande aldrig haft någon fast tjänst.
– Det påverkar ju allt i ens liv. Vi väntade till exempel länge med att skaffa barn för att ingen av oss hade fast jobb. Till slut tänkte vi att vi ändå aldrig skulle få det.
Las viktigt
Ibland framställs det som att lagen om anställningsskydd gör att unga, hungriga människor blir uppsagda medan de gamla gnetarna, som Jenny Juto uttrycker det, blir kvar på arbetsplatsen. Jenny Juto tycker det nästan är fördomsfullt mot äldre människor.
– Jag har jobbat med människor i alla åldrar som har varit både duktiga och lata.
Enbart fackförbundet Kommunal har cirka 7 000 medlemmar som har en allmän visstidsanställning. Då är endast anställda i kommuner och landsting medräknade och inte exempelvis privata vårdbolag.