På Vänsterpartiets webbsida för kongressen ligger den gamla välkomsttexten kvar: ”Pandemin är äntligen på väg att ta slut och planeringen för att vi 4-6 februari ska kunna träffas på riktigt i Folkets hus vid Norra Bantorget i Stockholm är i full gång.”
Så blev det inte. Med omkring en månad kvar till kongresstart meddelades att den blir digital på grund av de rådande coronarestriktionerna.
På grund av det föreslår partiledningen också att en stor del av motionerna skickas direkt till partistyrelsen utan att röstas om. Beslutet blir då detsamma som partistyrelsen föreslår – i de allra flesta fall avslag. Det gäller de så kallade allmänpolitiska motionerna (A) och organisationsmotionerna (C). Där finns bland annat den omtalade ”Totalrenovera Sverige”, som föreslår att Vänsterpartiet ska lämna det finanspolitiska ramverket. Den har mobiliserats för i flera år och är nu en av de motioner med flest underskrifter.
Fokus föreslås i stället ligga helt och hållet på motioner om valplattformen. Samtliga ombud som Flamman pratat med inför kongressen vänder sig emot det. Regionpolitikern AnnMari Engel är ledare för den största medlemsdelegationen, Storstockholm, och hon berättar att de skickat ett brev till partistyrelsen med en vädjan om att tänka om.
– Det finns olika sätt: förlänga kongresstiden, förkorta talartiden, eller ajournera kongressen och återuppta den senare.
Om de inte får gehör finns informella planer bland medlemmarna på att tvinga kongressen att behandla motionerna ändå, genom att inleda med en så kallad ordningsfråga. Om tillräckligt många röstar ja måste motionerna då tas upp. Enligt kongressombudet Samuel Skånberg råder det ingen tvekan om att ombuden kommer försöka.
– Om partistyrelsen inte ändrar sig så kommer det definitivt bli en ordningsfråga. Om man då vill få igenom den måste man ha pratat med varandra innan.
Flera ombud som Flamman pratat med påtalar att motionerna sköts upp även på förra kongressen, och säger att det nu börjar påverka interndemokratin.
– När man spikade kongressen, tog man inte höjd för att det kunde bli digitalt? Om man på fyra år inte kan få lyfta allmänna motioner är det en inskränkning av medlemsdemokratin. Vad jag förstår ska nästa kongress behandla partiprogrammet, så jag skulle inte bli förvånad om partistyrelsen säger att vi inte kommer ta upp de här motionerna då heller, säger Samuel Skånberg.
Biträdande partisekreterare Hanna Gedin beklagar situationen, men säger att det är en nödvändighet.
– Jag beklagar verkligen att den här kongressen blev digital. Precis som ombuden såg partistyrelsen fram emot att äntligen kunna få träffa medlemmarna. Men vi råder inte över smittspridningen och vi hamnade i en situation där det inte var försvarbart att ha en fysisk kongress. Om vi jämför med förra kongressen som också var digital behandlade vi drygt 40 motioner och fick tidsnöd. Vi ser det som otroligt viktigt att medlemmarna får chans att påverka vår inriktning i valet, därför har vi prioriterat valplattformen. Det innebär över 400 motioner i valplattformens stadgar, det är tio gånger fler än under förra kongressen, säger hon och fortsätter:
– Jag förstår att man är besviken över att inte A- och C-motionerna kommer upp, det är jag också. Men det är faktiskt inte praktiskt möjligt. Och vi behöver gemensamt ta ansvar för att den här kongressen ska gå att genomföra så bra som möjligt.
Hur ser ni på kritiken om att det innebär ett demokratiskt problem, med tanke på att de inte heller behandlades på förra kongressen?
– Jag förstår det. Men det går att framföra sina åsikter i andra forum. Och jag tycker nog att det största inflytandet man kan ha på den här kongressen är över valplattformen, det är ju direkta prioriteringar av vad vi väljer att gå till val på.
Gedin säger att partistyrelsen kommer svara på Stockholmsdelegationens brev, men att hon ännu inte kan säga om det kommer göras några ändringar för att gå dem till mötes.
– Man ska vara medveten om att kongressen äger sin egen dagordning. Det är bara förslag som vi lägger.
Hur ser ni på medlemsplanerna om att göra detta till en ordningsfråga i början av kongressen och tvinga upp motionerna på golvet?
– Som sagt äger kongressen sin egen dagordning. Men jag vill vädja till alla ombud om att det är ett gemensamt ansvar från partiledningen och samtliga ombud för att den här kongressen går att genomföra.
– Så vill kongressen prioritera att lägga mycket tid på en inledande diskussion om dagordningen så står det den fritt att göra det, men vi har en begränsad tid att fatta beslut om valplattformen på.