Vi läser berättelserna med jämna mellanrum. Hur lönerna slutar att betalas ut. Hur skatteinbetalningar fifflas bort. Hur de ansvariga går upp i rök. Det handlar om företagen som används som underentreprenörer i byggbranschen. Vi har läst om hur avtal inte hållits. Hur löner dumpats. Hur man ruckat på eller struntat i arbetsmiljöåtgärder. Människor luras, utnyttjas, skadas och dör ibland. Ska man vinna upphandlingar krävs låga anbud. Och låga anbud kostar. På andra sätt.
Därför innehöll avtalet som tecknades 2013 mellan fackförbundet Byggnads och Sveriges Byggindustrier en skrivning om att man under året skulle jobba fram en rapport för att skapa ordning och reda i byggbranschen.
Rapporten presenterades nyligen och där la båda parter flera förslag för att komma tillrätta med de problem som finns. Byggnads ville ha ett huvudentreprenörsansvar – det vill säga att den huvudman som vinner upphandlingen, också blir ekonomiskt ansvarig om underentreprenörer missköter sig och låter bli att betala löner. Sveriges Byggindustrier sa nej. Byggnads menade att ett sådant ansvar skulle trygga byggarbetarnas löner och villkor, men också göra att de seriösa underentreprenörerna som finns i branschen skulle ges en chans till rimliga konkurrensvillkor.
I uppgörelsen från förra året, låg det inbakat en skrivning att om någon av parterna var missnöjda med förslaget, hade de rätt att riva upp avtalet. Vilket Byggnads valde att göra i förra veckan. Nu har man fram till den 20 mars på sig att komma fram till en ny lösning. Därefter kan Byggnads varsla om strejk.
Som ett brev på posten kommer arbetsgivarens anklagelse om att fackföreningarna höjer priserna i branschen. De pratar om oro för kunden. Om hur enskilda företag inte kan ta ansvar för de stora problem som byggbranschen lider av.
Förra året kunde man i tidningen Dagens Arena läsa ett stort reportage om den tyska byggjätten Billfinger Berger som bland annat vunnit delar av upphandlingen i bygget av Citybanan och Södra Länken i Stockholm. De var den absolut billigaste. Deras pris pressades av att man satt i system att använda sig av polska underleverantörer som skattefuskade, utnyttjade sina arbetare och ständigt lät bemanningsföretagen avvecklas och ersättas med nya.
Samma företag vägrade också låta sina anställda träffa representanter från Byggnads, när de ville göra besök på arbetsplatsen efter de haft sjutton olyckor på sina två entreprenad, varav ett slutade med att en anställd klämdes ihjäl av en vältande borrigg.
Det finns mycket att oroa sig över när det gäller villkoren i byggbranschen. Den största oron borde kanske inte vara för priset hos kunden just nu. Den stora oron borde handla om de låga priserna som betalas på andra sätt i dag. Genom skattesmitningar, genom lönedumpning och genom att människor dör på sina arbetsplatser utan att någon hålls ansvarig.
Det borde rimligen vara så att de som i dag gör vinster på att anlita oseriösa underentreprenörer också är de som får betala priset när de missköter sig.
Om en strejk är vad som krävs, för att vi ska diskutera villkoren i byggbranschen, är strejken välkommen. Men det bästa vore om den här diskussionen kunde nå en riktig lösning redan före den dess.