Under lördagen så var Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt med i Ekot:s lördagsintervju och pratade om samarbetet med regeringen, terrorsamtalen och om vinstutredningen (som lämnar sitt slutbetänkande i morgon tisdag).
Det var en mycket intressant intervju, dels på grund av de borgerligas ständiga hot om att fälla regeringen, men också utifrån hur Vänsterpartiet faktiskt kommer att förhålla sig om Löfven går högerut. Intervjun som handlade om alltifrån terrorsamtalen till hur många valfrågor Vänsterpartiet kommer gå till val på sköttes överlag väl. Däremot lämnar Sjöstedts svar om Feministiskt Initiativ en del att önska; t.ex. är argumentationslinjen om att V nu gör bättre reformer än V gjorde med Gudrun Schyman som ordförande lite knepig. Välfärdssystemet var långt ifrån så söndertrasat som det är nu, då är det klart feministiska reformer som gör skillnad i praktiken är lätta att spinna på.
Men den riktigt intressanta delen av intervjun är den som handlar om samarbetet med regeringen. Ekot:s politikreporter Tomas Ramberg har vid ett flertal tillfällen, senast i podden ”Det politiska spelet”, hävdat av V nog aldrig kommer fälla regeringens budget om man stänger ute V från förhandlingarna och kohandlar med något av Alliansens partier istället. På detta gav Jonas Sjöstedt ett tydligt besked under lördagsintervjun. Nedan följer en transkribering av just det avsnittet.
Jonas Sjöstedt (JS): Skulle regeringen säga till oss: ”nej, ni får inte förhandla budgeten längre”. Skulle det vara så att man gör det, då har dom valt att inte ge oss inflytande, att inte förhandla med oss. Vår dörr kommer fortfarande vara öppen. Vi kommer alltid vara beredda att ta ansvar för att Sverige kan styras, men om regeringen stänger den i ansiktet på oss, ja, då lägger vi en egen budget och röstar på den.
Programledare Monica Saarinen (MS): Så då släpper du helt enkelt fram en moderat budget som stöds av Sverigedemokraterna. Du gör hellre det än att rösta på en socialdemokratisk och miljöpartistisk budget?
JS: Vi röstar alltid på en budget som vi själva varit med och förhandlat fram. Vi håller våra löften. Vi har redan börjat fundera på hur höstbudgeten ska se ut. Vi tänker inte stänga någon dörr eller riskera någon stabilitet. Vi är beredda att hålla våra löften. Och så länge regeringen också gör det så kan Sverige styras, i en ganska svår politisk tid med oklara majoriteter. Och jag tycker att det är så tydligt om man tittar på den borgerliga sida: se hur rörigt det är nu när de är i opposition, tänk då på hur rörigt det kan bli om de hamnar i regering?
MS: Men jag måste fortfarande fråga dig om du som vänsterpartist kan försvara för dina väljare att du släpper fram en moderat budget stödd av Sverigedemokraterna bara för att du är sur på Stefan Löfven?
JS: Men nu är jag ju inte sur på Stefan Löfven.
MS: Nej, men det här är ju ett hypotetiskt fall och det här skulle ju kunna hända, sa du själv.
JS: Men det som ju det som skiljer det från verkligheten. Verkligheten är ju att vi har betydande motsättningar i budgetsamarbetet. Tillexempel skattesänkningar på de rikaste. Vi får inte alltid igenom det vi vill. Men vi har levererat och vi tänker fortsätta göra det. Men den tiden då Vänsterpartiet röstade på en budget som vi inte hade inflytande över, den tiden är för alltid slut. Dörrmattor finns på IKEA. Vi är ett politiskt parti.
MS: Men du sa också att om regeringen skulle lägga fram en budget och dom [regeringen, min anm.] har stängt dörren för er, då lägger ni fram er egen budget?
JS: Ja, det är helt självklart.
MS: Då kommer det ju att bli så att en moderat budget vinner.
JS: Men vi kommer inte stänga dörren. Och skulle dom stänga dörren så är vår dörr öppen. VI är alltid beredda att förhandla. Vi är alltid beredda att styra Sverige. Vi vill inte ha det här borgerliga kaoset. Vi vill inte ge Jimmie Åkesson makt och därför håller vi våra löften.
Jonas Sjöstedt gör det bra. Bollen och makten över om det blir regeringskris igen eller inte ligger hos Socialdemokraterna. Vill man vara ett mittenparti, som bedriver högerpolitik tillsammans med The artist formerly known as Alliansen, eller vill man göra, det som går i detta politiska läge, för att bedriva en politik som bygger jämlikhet och en starkare välfärd?
Det är såhär man får debatten att handla om faktisk politik istället för att enbart cirkulera kring det politiska spelet.
Nedan kan man lyssna på lördagsintervjun i sin helhet.