SIGNERAT Det sägs att huvudmotsättningen i det här valet går mellan höger och vänster, det påstås vidare att vänster är Socialdemokratiska arbetarpartiet, som i sin tur menar att valets stora fråga är EU:s tjänstedirektiv, som de hävdar att de är emot eftersom, som det står på en valaffisch, Välfärd är ingen handelsvara.
Nu råkar det ju vara många som anser att valet handlar om vilken syn man har på EU, om man vill vara en del av EMU, vill ha ett EU-fördrag eller vill vara med i den här unionen överhuvudtaget. De som tycker det, hel del, har fel. De som bekämpat privatiseringar av just välfärd i Sverige, och som liksom valaffischen tycker att välfärd inte är någon handelsvara men blir förvirrade av att SAP privatiserat skolor, sjukhus, vatten och el är just inget annat än förvirrade. De som, till antalet betydligt färre än dem som vill gå ur EU, varit med och pratat och kämpat mot WTO:s avtal om tjänster, Gats, som svenska regeringen varit med och utformat skulle till och med kunna bli upprörda över detta dubbelspel eftersom avtalet på flera punkter är liktydigt med EU:s tjänstedirektiv.
Men inte ska vi vara så småaktiga eller långsinta. Vi kanske borde glädja oss över socialdemokraternas hastiga vänstersväng inför detta val (liksom inför alla andra val sedan rätten att välja representanter infördes). Vi borde glädja oss och se möjligheterna. I hela Europa pågår sedan flera år ihärdigt arbete mot Gats som syftar till att privatisera allt. Alla offentliga tjänster bör övergå i privat regi för att just låta dem vara handelsvaror.
Folkbildnings- och opinionsarbetet mot Gats börjar nu ge resultat. Allt fler människor har hört talas om Gatsavtalet, och allt fler vill slå vakt om den offentliga sektorn. En av de konkreta aktioner som görs som en del av kampanjen är att lokala regeringar, motsvarigheten till kommuner och landsting, deklarerar sig stående utanför Gats. De utropar alltså Gats-fria zoner. Över 500 lokala regeringar i Frankrike, som tillsammans representerar över 25 miljoner människor, har gjort detta. De allra flesta av dessa lokala regeringar kräver också ett tillfälligt stopp för Gats-förhandlingarna och att avtalet undantar utbildning, hälsa, kultur, vatten etcetera. I Österrike, Italien, Belgien och Storbritannien sker liknande kampanjer. Symboliskt är det viktigt då det visar den massiva kritik som finns för att välfärd inte ska vara någon handelsvara. Faktiskt är det ovärderligt då det kan innebära att en förändring sker i WTO-förhandlingarna.
Här kan nu den svenska regeringen spela en betydande roll. Om regeringen även efter 13 juni menar att ”välfärd är inte någon handelsvara” borde kommuner och landsting i Sverige också börja deklarera att de står utanför Gats. Och svenska regeringen borde bli drivande i att förändra Gats-avtalet.