Tjänar man väldigt mycket vill man naturligtvis unna sig det bästa av allt – det är man värd! Och därför betalar man mycket för det man vill ha, trots att en närmast oändlig rad av konsumenttester visar att de dyraste varorna nästan aldrig också är de bästa.
Det är verkligen trist med sådana tester! De tar bort mycket av den sanna glädjen med lyx. Och den borde ingen förnumstig expert missunna en, så hårt som man jobbat.
Och en del dyra saker är visserligen fulla av finesser, men som man faktiskt inte alltid kanske har så stor glädje av.
Till exempel om det visar sig att den dyraste klockan som finns på marknaden visserligen går perfekt hundra meter under vattnet, om man ändå aldrig är så djupt där nere! Eller att den bara saktar sig en sekund på hundra år, när man ändå redan är sextio och ens chanser att leva hundra år till är obetydliga.
Eller att den dyraste champagnen inte är lika god som den tredje dyraste, enligt tidningarnas vinexperter. För tyvärr har man ju inte lika avancerade smaklökar som dessa proffs, och har svårt att i blindtester ens skilja Pommac från Dom Pérignon.
Dessutom finns det numera piratkopior av allt. Att ha en äkta Rolexklocka är inte lika imponerande när det finns exakta kopior för tvåhundra kronor. Risken är stor att det är en billig kopia som den rika men snåla företagschefen har på sig. Men vad gör han då för pengarna som blir över?
Och så finns det pocketböcker som kommer ut nästan genast efter den dyra originalromanen.
Så de höga chefer inom fack, industri och banker som nu drar sig tillbaka med väldiga bonusar har verkligen problem; vad ska de göra med alla pengarna? Det är en stor existensiell fråga för många av dem, nu när stadsjeepar har tappat all status. Alltmer lyxprodukter förlorar glans.
Dessutom har det blivit billigare att spela golf, eftersom golfintresset sjunkit så starkt i Sverige på senare år att golfbanorna har svårt att få kunder. Liksom även lyxhotellen. Grand hotell i Stockholm har stängt flera våningar för att kunna ta betalt ordentligt för dem som ännu är kvar.
Konst stiger däremot i värde. Det kan man se på Bukowskis auktioner. Där säljs de mest förskräckligt fula tavlor av GAN och Peter Dahl för miljontals kronor, och pinupmålningar av Zorn för ännu mer. Vill verkligen folk ha dessa tavelmonster på väggen hemma? Ovanför soffan?
Vad säger frun? Vill hon titta på en naken frodig Zornkulla varje dag?
Det krävs fula soffor för att matcha dessa tavlor, och de är lätt att hitta, för tidningarna är fulla av reklam för dem. De brukar också vara dyra. De flesta dyra soffor är fulare än det som säljs på Ikea. Och obekvämare. Zorntavlorna kan man ju placera i bankvalv, att pressa in dyra soffor där är betydligt svårare.