TEGUCIGALPA Med 64 procent av rösterna mot nej-sidans 28 procent kunde president Rafael Correa redan på söndagen slå fast att Ecuadors folk i valurnorna hade ”krossat de gamla strukturerna” i en historisk folkomröstning.
– Ecuador har bestämt sig för att bli ett nytt land. Detta (valresultatet) är bekräftelsen på Medborgarrevolutionen som vi erbjöd Ecuadors folk, sa en leende Correa.
Biskopar manade till ”nej”
Nej-sidan har bestått av det gamla korrumperade partiväsendets aktörer men fick uppbackning av främst den katolska kyrkan och privata massmedia. Landets Biskopskonferens uttalade den 15 augusti att ”det existerar oförsonliga element med den katolska tron” i grundlagen. Biskoparna uppmanade att rösta nej med motivet att författningen ger rätt till abort och homosexuella äktenskap, påståenden som inte har någon grund i den nya författningen. Correa tillbakavisade med frenesi nej-kampanjen och tackade i söndags ”Gud och Ecuadors folk för att de inte lät sig förvirras”.
I provinsen Guayas, centrum för Ecuadors viktigaste industri, finanser och exporthamn, fick ja-sidan 50,88 procent mot 41,35 för nej-sidan. I Guayaquil, som är provinshuvudstad i Guayas och högerns tidigare ointagliga bastion, fick ja-sidan 45,69 procent mot nej-sidans 46,95. Guayaquil, ledd av borgmästaren James Nebot, var den enda större stad som nej-sidan vann. Ja-sidan vann alla provinser och större städer i Ecuador. Nebot varnade i valkampanjen för att risken är stor att Guayaquil går bolivianska Santa Cruz’ väg om ja-sidan skulle vinna.
USA ut ur Ecuador
Den 15 januari 2007 installerades Rafael Correa som president. Ett av de första besluten var att utlysa en folkomröstning som tar ställning till om Ecuadors folk vill ha en ny grundlag. Den 15 april 2007 sa 81,72 procent av ecuadorianerna ja.
Den 30 september 2007 valdes 130 ledamöter till den grundlagstiftande församlingen. I juli 2008 presenterades det nya utarbetade grundlagsförslaget som den 28 september 2008 godkändes av 64 procent av befolkningen.
Författningen innehåller 30 övergångsnormer och 444 artiklar. I dessa slås fast att Ecuador är en suverän nation där inga utländska militära trupper eller baser tillåts. USA-basen i staden Manta sägs upp och USA-flyget med trupper lämnar basen i november 2009.
Staten är ensam ”huvudman” för alla naturresurser i Ecuador som är bannlysta för privatiseringar.
Grundlagen ger garantier för livsmedelsförsörjning, erkänner landets interkulturella och multinationella egenskaper. I konsekvens med detta erkänns som officiella språk quichua som är en ecuadoriansk variant av quechua samt shuar som är ett språk som talas i sydöstra Ecuador av ursprungsfolket shuar.
Stora landegendomar, så kallade latifundios, förbjuds. Staten tar kontroll över för Ecuador strategiska sektorer som energi och telekommunikationer och delar av ekonomi och finanser. Finans- och mediekapital får inte ha samma ägare, vilket har varit nästan legio fram tills i söndags. Utbildning och hälsovård ska vara kostnadsfri.
Två världar
María Victoria Romero, från nyhetsbyrån Prensamercosur sammanfattade den nya konstitutionen i Ecuador som i söndags fick ett bedövande stöd.
– Ecuadorianerna valde i söndags mellan två världar, två ekonomiska, sociala, politiska, miljö- och utvecklingsmodeller.
Valet i söndags var ytterligare en bekräftelse på att den latinamerikanska integrationen går vidare och att vänstern kördar nya segrar.