Många varnar för sämre ekonomiska tider. Kriserna i Europa och USA avspeglas även på Sverige. I dagarna kom en rapport från Arbetsförmedlingen som visar att även om sysselsättningen fortfarande ökar, så ökar den i lägre takt än tidigare.
Ylva Yngveson, chef Institutet för Privatekonomi på Swedbank, råder att se till att ha marginaler i skakiga ekonomiska tider.
Spara 4-5 000 kronor
Hon menar att det ofta är för sent att börja se över sin ekonomi när den börjar bli dålig. Hon tar småbarnsfamiljer och framför allt ensamstående föräldrar som ett exempel, som väldigt ofta halkar efter ekonomiskt.
– Det är inte när man sitter där med småbarn som man ska börja spara. Det är när man är ung och har fått ett jobb men inte hunnit skaffa barn som man ska spara som mest. Då ska man snarare spara 4-5 000 kronor varje månad än 4-500.
Hon råder även till att se över vilka försäkringar man har.
– Se till att vara med i a-kassan och se över vilka andra försäkringar du har. Man kan kontakta sitt fackförbund för att se om det har tilläggsförsäkringar som gör att man får ut större del av sin tidigare lön. Det finns en hel del nya försäkringar som gör att man får ut pengar vid arbetslöshet och sjukdom.
Två månadslöner minimum
Ylva Yngveson tycker att ett minimum att sikta på är att ha ett sparande på minst två månadslöner på banken. Är man två vuxna i hushållet bör båda ha två månadslöner var.
Men om man inte har möjlighet till ett sparande?
– Om man tänker sig att man har ett jobb så har många löntagare fått mer pengar de senaste åren. Det har också lite med inställning att göra, att man ger sig den på att spara.
Den som har en villa eller bil bör tänka på att spara mer för utgifter till exempelvis reparationer. Men Ylva Yngveson påpekar också att det behövs en buffert vid arbetslöshet eller sjukdom.
– Det kan dröja innan man får pengar från a-kassan eller försäkringskassan om man blir av med jobbet eller blir sjuk. Nivån på a-kassan är för de flesta väldigt låg. För de flesta täcker den inte 80 procent av lönen.
Men kan man inte tycka att allmänna försäkringar borde fungera, måste man räkna med att man inte får sina pengar i tid från exempelvis a-kassan?
– Jo, hela vårt system bygger egentligen på att det ska gå snabbt och smidigt. Det är ett problem att a-kassan inte följer löneutvecklingen och att inte olika samhällsinstitutioner fungerar som de ska. Det är väldigt märkligt att vi har 2011 och att sådana saker som man räknar med ska fungera i ett välfärdssamhälle inte gör det.
”Släpper man upp arbetslösheten kan det bli varaktigt”
– Kärnfrågan just nu är om det finns eller om det inte finns ett reformutrymme, säger Lars Elmsäter, chefsekonom på LO.
Han varnar för att försöka spara sig ur det dåliga ekonomiska läget, som han tycker att regeringen försöker göra. Och han tror det kan bli dyrköpt i längden.
– Släpper man upp arbetslösheten nu kan det bli varaktigt.
Istället talar han om vikten att göra långsiktiga satsningar på arbete, bostäder och infrastruktur.
Konjunkturinstitutet talar om ett reformutrymme på 30 miljarder, medan finansminister Anders Borg talar om ungefär hälften. LO går på Konjunkturinstitutets linje.
– Lite slarvigt kan man säga att vi har ett överskottsmål på en procent av BNP. Jag tror Anders Borg för ett resonemang som går ut på att han i praktiken jobbar mot ett ännu högre överskottsmål eftersom läget är osäkert. Både hängslen och livrem kan man säga, säger Lars Elmsäter som förklaring till varför siffrorna skiljer sig.
Hur en skakig ekonomisk situation påverkar det politiska läget är oklart. Lars Elmsäter tycker att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har skött sig bra och varit tydliga med att det finns utrymme för satsningar.
– Det har tidigare funnits en tendens hos Socialdemokraterna att vara alltför försiktiga och en rädsla för att uppfattas som slösaktiga och ekonomiskt lättsinniga.
Men under den senaste tiden tycker han att partiet har har varit tydligare.
– Och Vänsterpartiet har väl alltid varit tydligt i de frågorna.
Samtidigt påpekar han att regeringen och Anders Borg snarare tycks öka sin popularitet i sämre ekonomiska tider.
Det kan ju låta väldigt ansvarsfullt att tala om att spara och vara försiktig. Är det en pedagogisk utmaning för arbetarrörelsen att föra fram vikten av att göra satsningar i sämre ekonomiska tider?
– Ja, det kan man säga, det är en pedagogisk utmaning och en utredningsuppgift.