Runt tusen aktivister besökte i måndags Göteborg när båten Peace Boat lade till i hamnen. Deltagarna från 52 länder, varav de flesta från Japan, gjorde olika studiebesök. Dessutom hölls en presskonferens ombord på båten.
I presskonferensen deltog Noriko Hayakawa (boende i Fukushima), Tomas Kåberger (ordförande Japan Renewable Energy Foundation), Göran Bryntse (ordförande SERO, Sveriges Energiföreningars Riksorganisation) Komunfullmäktiges ordförande Lena Malm (S), Yu Tanaka (miljöaktivist) och Yoshioka Tatsuya (ledare, Peace Boat).
– Göteborg gick med i organisationen Borgmästare för fred 2010, berättade kommunfullmäktiges ordförande Lena Malm (S) när hon hälsade deltagarna välkomna.
Initiativet togs i form av en motion från Vänsterpartiet som fick uppbackning av alla partier i kommunstyrelsen.
Kärnkraftsmotståndet växer
I december 2011 förklarade premiärminister Yoshihiko Noda att läget i reaktorerna var stabilt och att krisen nu var över. Yu Tanaka delar inte premiärministerns optimism.
– Krisen är inte alls över. För att vi skall kunna säga att krisen är över och läget är stabilt måste allt kärnbränsle avlägsnas från kraftverket, säger Yu Tanaka.
Han är övertygad om att förändringen måste komma underifrån i form av gräsrotsaktivism.
– Tidigare var det mest yrkesverksamma inom energisektorn som ifrågasatte kärnkraften. Nu ser vi demonstrationer med 50 000 deltagare och rörelserna växer i styrka, berättar Yu Tanaka.
Det finns starka ekonomiska intressen i att starta de japanska kärnkraftverken igen. Kärnkraften levererade runt 30 procent av all el i Japan innan alla kärnkraftverk stängdes för en tid sedan.
Det sägs att kärnkraften är billig men studier av kärnkraftens hela livscykel gör den till en av de dyraste energislagen i Japan.
– Flera energibolag har så stor andel av sina investeringar bundna i kärnkraftverk att de skulle gå bankrutt inom ett par år om de inte får starta verken igen, förklarar Yu Tanaka.
Noriko Hayakawa har i 60 år bott i Iwaki, 60 kilometer, från kärnkraftverken i Fukushima. Hon berättar om livet efter olyckan.
– Myndigheterna säger att det inte är någon omedelbar fara men hela vårt liv kretsar kring att minimera vår exponering för radioaktivitet. Det är det första vi tänker på när vi vaknar och något vi fortsätter tänka på varje dag.
Hon har i alla år haft en liten ekologisk odling. Nu är Noriko Hayakawa villrådig vad hon skall göra med grönsakerna. Om de går att äta.
– Min dotter bad mig en dag att jag inte skall ge mina egna grönsaker till mitt banbarn, berättar hon.
Det finns de i den äldre generationen som väljer att äta grönsaker med de högsta tillåtna halterna radioaktiva ämnen bara för att grönsakerna med de lägre halterna skall räcka till barnen.
– Är det inte ironiskt? Min kusin har i 30 år varit drivande i det lokala arbetet mot kärnkraft i Naraha, 2,5 kilometer från Fukushima 1. Hans drivkraft har varit att världen aldrig skulle få uppleva ett andra Tjernobyl. Nu drabbades vår hemtrakt och vi får kämpa för att världen skall slippa ett tredje Tjernobyl.
Peace Boat
Peace Boat grundades 1983. Från början var det japanska studenter som chartrade ett fartyg och åkte runt i grannländer för att insamla information om Japans tidigare militära aggression. I dag gör man resor runt om i världen.