Vem polemiserar Henning S Rubin emot? En påhittad vänsterdebattör som förses med vissa, av Henning S Rubin kritiserade åsikter. Utan att veta vem denne dimfigur är kan jag ändå ta ställning till Hennings egna uppfattningar om Ryssland, Putin och Ukraina.
1. Är Ukrainas nya regering en genom statskupp tillsatt regering? Ja. Den valdes efter handfast ingripande av beväpnade aktivister från Majdan, som vägrade godkänna avtalet om normalisering av situationen i Ukraina från den 21 februari. Ett avtal som undertecknades av Frankrikes, Tysklands och Polens utrikesministrar, men som redan följande dag betraktades som icke existerande. Det är fakta, även om ”Kreml säger samma sak”.
2. I den nya regeringen har nazistiska partier (Svoboda) och rysshatande paramilitära rörelser (Högra sektorn) en stark representation. Det finns också städer i västra Ukraina, där Svoboda sitter med parlamentarisk majoritet.
3. ”Situationen i Ukraina är inte så lätt som en konflikt mellan ukrainsktalande fascister och rysktalande antifascister.” Nej, vem har påstått det? Men det är ett faktum att judar har börjat förföljas, liksom kommunister, homosexuella och ryssar/rysktalande, av högerradikala grupper som anser sig upprätthålla lag och ordning. (Se till exempel Maj Wechselmann: Okunnighet om nazismen i Ukraina, Aftonbladet 7 mars.) Farliga tendenser, som tonas ner av statskuppens utländska tillskyndare.
4. Har Ryssland intervenerat militärt i Ukraina? Det råder olika meningar om en eventuell rysk intervention på Krim, men där har Ryssland sin marinbas, oerhört viktig som landets enda öppning till Svarta havet.
Enligt avtal med Ukraina har Ryssland rätt att hålla 25 000 soldater med vidsträckta rättigheter att röra sig på halvön. Den rysktalande befolkningsmajoriteten på Krim har, inte förvånande, oroats av händelserna i Kiev och har bildat egna självförsvarsgrupper efter ett inledande försök av ukrainska aktivister att inta parlamentsbyggnaden. Det råder ingen tvekan om att de tar ställning för Ryssland och kommer att folkomrösta om saken. Påståendet att ”det ryska agerandet är lika förkastligt som USA:s krig i Irak” är fullständigt absurt. Obegripligt att det kan fällas i en ledare i Flamman.
5. Slutsats: Fakta visar att den aktivistiska parten i den här konflikten är USA och Nato, ett led i deras militära inringning av Ryssland, där Ryssland är och upplever sig starkt hotat och tvingat att försvara sig mot en övermakt i gestalt av världens starkaste militärpakt, ledd av supermakten USA med hälften av världens vapenresurser.
Provokationerna mot Ryssland har ökat spänningarna i vårt område till farliga nivåer. Vad Henning eller övrig vänster eventuellt tycker om Putin har inte med saken att göra. Däremot finns det skäl att fördöma Nato/USA:s agerande. Hur långt planerar de att driva provokationerna?