I början av det här året hade runt 12.000 personer sökt licens för att jaga varg. Samtidigt har omkring 15.000 människor hittills skrivit under Svenska rovdjursföreningens upprop mot vargjakten.
Vargen var under ett par decennier i praktiken utrotad i Sverige. Den vargstam som finns idag härstammar ursprungligen från tre individer som invandrat österifrån. Det har lett till inavel, vilket också har varit ett argument för att bedriva jakt. Samtidigt menar många att det snarare är andra motiv, som att varg tar boskap eller konkurrerar med människan om älg och rådjur, som har drivit på vargjakten.
Tina Ehn, miljöpartistisk riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet, påpekar att det inte skett något urval kring vilka vargar man skjutit.
– Som det är nu skjuter man helt urskillningslöst och riskerar därmed att försvaga stammen genom att skjuta värdefulla invandrade exemplar.
Det finns inget som säger att de 27 vargar som skjutits var genetiskt svaga individer, något som för övrigt är vanskligt att göra bedömningar kring, enligt forskare. Det kan lika gärna röra sig om avkomma till invandrade vargar, som är viktiga för att stävja inaveln. Enligt statens Veterinärmedicinska anstalt ska de skjutna vargar som hittills undersökts ha varit relativt friska med få missbildningar.
Inte vetenskapligt
Även regeringen tar upp varghatet som en orsak till jakten.
”Tillväxten av varg de senaste åren har lett till konflikter med människor. Bristande förtroende för rovdjurspolitik och förvaltning är också ett hot mot vargen”, skriver miljöminister Andreas Carlgrens (C) politiskt sakkunnige i ett mejl till Flamman.
Vidare skriver han att regeringen vill att nytt blod ska tillföras vargstammen. ”Huvudsakligen genom naturlig invandring österifrån”. Kritiker påpekar dock att det bara invandrat ett fåtal österifrån till Sverige på naturlig väg, sedan 1970-talet.
Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala, som även bedrivit forskningsarbete kring vargen i Sverige, tillbakavisar jakt som en lösning på inavelsproblemet.
– Vetenskapligt kan man inte motivera jakt. Ur ett genetiskt perspektiv vore det bästa för vargstammen om den fick växa. Om man ska bedriva vargjakt handlar snarare om andra aspekter. Det är en politisk fråga, säger han till Flamman.
För den svenska vargens del tycker han det är positivt att miljöministern talar om invandring.
– Men vill man ha en frisk vargstam kan man inte tala om en decimering.
”Jägare svartmålas”
Att vargstammen behöver öka för att i längden klara sig och vara frisk är de flesta experter eniga om. Hans Ellegren skulle kunna tänka sig att det behövdes runt 1.000 individer, jämfört med dagens drygt 200.
Torsten Mörner, ordförande för Svenska jägareförbundet, är kritisk mot hur vargjakten har vinklats i de flesta stora medier.
– Det har ju talats om barbari och mörkermän. I förlängningen tror jag det kan leda till mer klyftor mellan stad och landsbygd.
– Jag har stor respekt för människor som lever i vargtäta områden och känner sig rädda, eller för de som fått sina jakthundar dödade av varg, tillägger han.
Han tycker att jakten överlag gick till på ett bra sätt.
– Sedan fanns en del praktiska problem kring att rapportera in skjutna vargar och det förekom en del skott som avlossades i onödan. Det är något man får se över till nästa vargjakt.
Starka känslor
Att det blir en jakt även nästa år är han tämligen säker på. Samtliga riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser att det ska bedrivas jakt på varg i Sverige.
Att varg rör upp känslor är det inget tvivel om. De som talar om att hålla vargstammen nere nämner ofta riven boskap och rädsla i mer vargtäta områden på landsbygden som argument. Samtidigt påpekar Sylvia Asklöf Fortell i en ledare i Blekinge läns tidning att till exempel vildsvin kostar samhället långt mer än vargen varje år, 100 miljoner kronor enbart i trafikolyckor. Vildsvin kan även vara mycket aggressiva mot människor och hundar, i synnerhet om det är en sugga med kultingar. Ändå finns ingen högljudd lobby mot vildsvin.
I Sverige är det nästan 190 år sedan det dokumenterats ett fall där en varg dödat människor. Då rörde det sig om en individ som växt upp hos människor och sedan rymt eller möjligen blivit utsläppt. Björnar har till exempel dödat två personer i Sverige under de senaste tio åren.
Torsten Mörner håller delvis med om att vi har ett motsägelsefullt förhållande till vargen.
– Tittar man på björnen i sagor så har vi ju till exempel Nalle Puh, trots att det oftare är den som skadar människor. Samtidigt finns också många som värderar vargen väldigt högt. Vi har en intresseförening för rovdjur i Sverige, men ingen för älgar.
Varför det är så har han inget svar på.
– Kanske för att vargen är så lik vår hund?