Inrikes 14 januari, 2010

”En frisk vargstam måste vara större”

Vargjakten har delat Sverige i två läger. – Vetenskapligt kan man inte motivera jakt, säger Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi.

I början av det här året hade runt 12.000 personer sökt licens för att jaga varg. Samtidigt har omkring 15.000 människor hittills skrivit under Svenska rovdjursföreningens upprop mot vargjakten.
Vargen var under ett par decennier i praktiken utrotad i Sverige. Den vargstam som finns idag härstammar ursprungligen från tre individer som invandrat österifrån. Det har lett till inavel, vilket också har varit ett argument för att bedriva jakt. Samtidigt menar många att det snarare är andra motiv, som att varg tar boskap eller konkurrerar med människan om älg och rådjur, som har drivit på vargjakten.
Tina Ehn, miljöpartistisk riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet, påpekar att det inte skett något urval kring vilka vargar man skjutit.
– Som det är nu skjuter man helt urskillningslöst och riskerar därmed att försvaga stammen genom att skjuta värdefulla invandrade exemplar.
Det finns inget som säger att de 27 vargar som skjutits var genetiskt svaga individer, något som för övrigt är vanskligt att göra bedömningar kring, enligt forskare. Det kan lika gärna röra sig om avkomma till invandrade vargar, som är viktiga för att stävja inaveln. Enligt statens Veterinärmedicinska anstalt ska de skjutna vargar som hittills undersökts ha varit relativt friska med få missbildningar.

Inte vetenskapligt
Även regeringen tar upp varghatet som en orsak till jakten.
”Tillväxten av varg de senaste åren har lett till konflikter med människor. Bristande förtroende för rovdjurspolitik och förvaltning är också ett hot mot vargen”, skriver miljöminister Andreas Carlgrens (C) politiskt sakkunnige i ett mejl till Flamman.
Vidare skriver han att regeringen vill att nytt blod ska tillföras vargstammen. ”Huvudsakligen genom naturlig invandring österifrån”. Kritiker påpekar dock att det bara invandrat ett fåtal österifrån till Sverige på naturlig väg, sedan 1970-talet.
Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala, som även bedrivit forskningsarbete kring vargen i Sverige, tillbakavisar jakt som en lösning på inavelsproblemet.
– Vetenskapligt kan man inte motivera jakt. Ur ett genetiskt perspektiv vore det bästa för vargstammen om den fick växa. Om man ska bedriva vargjakt handlar snarare om andra aspekter. Det är en politisk fråga, säger han till Flamman.
För den svenska vargens del tycker han det är positivt att miljöministern talar om invandring.
– Men vill man ha en frisk vargstam kan man inte tala om en decimering.

”Jägare svartmålas”
Att vargstammen behöver öka för att i längden klara sig och vara frisk är de flesta experter eniga om. Hans Ellegren skulle kunna tänka sig att det behövdes runt 1.000 individer, jämfört med dagens drygt 200.
Torsten Mörner, ordförande för Svenska jägareförbundet, är kritisk mot hur vargjakten har vinklats i de flesta stora medier.
– Det har ju talats om barbari och mörkermän. I förlängningen tror jag det kan leda till mer klyftor mellan stad och landsbygd.
– Jag har stor respekt för människor som lever i vargtäta områden och känner sig rädda, eller för de som fått sina jakthundar dödade av varg, tillägger han.
Han tycker att jakten överlag gick till på ett bra sätt.
– Sedan fanns en del praktiska problem kring att rapportera in skjutna vargar och det förekom en del skott som avlossades i onödan. Det är något man får se över till nästa vargjakt.

Starka känslor
Att det blir en jakt även nästa år är han tämligen säker på. Samtliga riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser att det ska bedrivas jakt på varg i Sverige.
Att varg rör upp känslor är det inget tvivel om. De som talar om att hålla vargstammen nere nämner ofta riven boskap och rädsla i mer vargtäta områden på landsbygden som argument. Samtidigt påpekar Sylvia Asklöf Fortell i en ledare i Blekinge läns tidning att till exempel vildsvin kostar samhället långt mer än vargen varje år, 100 miljoner kronor enbart i trafikolyckor. Vildsvin kan även vara mycket aggressiva mot människor och hundar, i synnerhet om det är en sugga med kultingar. Ändå finns ingen högljudd lobby mot vildsvin.
I Sverige är det nästan 190 år sedan det dokumenterats ett fall där en varg dödat människor. Då rörde det sig om en individ som växt upp hos människor och sedan rymt eller möjligen blivit utsläppt. Björnar har till exempel dödat två personer i Sverige under de senaste tio åren.
Torsten Mörner håller delvis med om att vi har ett motsägelsefullt förhållande till vargen.
– Tittar man på björnen i sagor så har vi ju till exempel Nalle Puh, trots att det oftare är den som skadar människor. Samtidigt finns också många som värderar vargen väldigt högt. Vi har en intresseförening för rovdjur i Sverige, men ingen för älgar.
Varför det är så har han inget svar på.
– Kanske för att vargen är så lik vår hund?

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Inrikes 25 oktober, 2024

Ungdomens hus efter branden: ”Vi hör hemma i stadskärnan”

David Edsjö framför det utbrunna Ungdomens hus i Uppsala, som har legat på Svartbäcksgatan 32 sedan 1986. Foto: Liz Fällman.

David Edsjö, 20, spelade pingis när brandlarmet började tjuta i Ungdomens hus i Uppsala. Eldsvådan har fått de utdragna samtalen om lokalens framtid att hetta till på nytt, och många vill inte se sitt andra hem flyttas till industriområdena.

– Det är inte så att varenda ungdom i Uppsala har hängt på huset, men för många är det lite av ett andra hem. Eftersom det är en plats man själv är med och skapar, så blir det ett ställe för de som inte riktigt känner sig hemma på andra platser.

David Edsjö, som startat insamlingen Rädda Ungdomens Hus, är aktiv i husets styrelse sedan två år. Härinne har han bland annat repat med indiebandet Mosaik, hållit en sykurs i ateljén, och skejtat i den inomhusramp på andra våningen som misstänks ha fattat eld häromveckan. När brandlarmet gick var han själv inne i huset och spelade pingis – eventuellt för sista gången. Men husets framtid har varit oviss längre än så.

– Redan 2019 beslutades det att vi skulle flytta, och hitta något nytt tillsammans med kommunen. Sedan dess har det gått väldigt långsamt, säger David Edsjö till Flamman.

Linda Eskilsson (bilden) är ordförande i kulturnämnden för Miljöpartiet. Sedan 2019 har hon försökt att hitta en ny lokal åt verksamheten.

– Det blev akut nu med branden, det är fruktansvärt. Det var inte så här slutet skulle bli. Vi och föreningen jobbar hårt nu med att hitta temporära lokaler, och skjuter hela tiden upp kontraktet lite till för att undvika ett glapp i verksamheten, säger hon till Flamman.

– De har under lång tid svajat i osäkerhet, och vi ville ta ett nytt grepp ihop med ungdomarna i styrelsen. Jag har varit med hela tiden, för att jag tycker Ungdomens hus är viktigt som kulturscen. Så här mycket tid och resurser har vi nog aldrig tidigare lagt på en förening från kommunens håll.

Att renovera det befintliga huset skulle kräva både installation av hissar och en stor mängd av sedan länge eftersatt underhåll, något Linda Eskilsson medger ”i och för sig väl är kommunens fel”. Ett tag såg flyttlasset ut att gå till Karl Johansgården, ett centralt alternativ som både kommunen och styrelsen var positiva till, men som föll på frågan om ljudisolering. Linda Eskilsson berättar:

För oss är det inte den specifika byggnaden som är avgörande, utan vad det för med sig att ha en central plats för ungdomar som inte bygger på kommersiella intressen.

– Den privata ägaren skulle installera ljudmätare och bryta strömmen om det lät för högt efter klockan 22. Vi kan inte ha en replokalsverksamhet med en fastighetsägare som inte vill ha den där. Man måste få låta.

Sedan dess har diskussionen kretsat kring en av Bolandgymnasiets gamla lokaler, i industriområdet Boländerna. Lokalen i sig har föreningen inte klagat på, berättar både Linda och David, men det geografiska läget har väckt missnöje. På sidan för insamlingen, som i skrivande stund har fått in 7 000 av de 8 000 efterfrågade signaturerna, beskrivs flytten som potentiellt ”förödande”.

– Den är inte överdrivet långt från Centralstationen, men sett till var människor och kulturen finns så är det rätt off. Mycket av vår målgrupp är gymnasieungdomar, och flera stora gymnasier ligger precis i närheten av det gamla huset. Visst ska man inte behöva åka in till stan för att det ska finnas något att göra, men just i Boländerna bor det ju ingen alls, säger David Edsjö.

I Uppsalas ansökan om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029 beskrivs Boländerna som ”en spännande brownfield area (industriellt exploaterad mark) med unika miljökrav”, där bostäder troligen inte är möjliga men ”industriutrymmen kan användas för diverse konstnärliga evenemang och kulturella aktiviteter”. På en annan kommunal hemsida kallas det framtida Boländerna för ”Uppsalas centrala innovationsdistrikt”.

– Jag kan ändå förstå att man tycker så nu, för det är ju några år bort, säger Linda Eskilsson.

– För scen och replokaler spelar läget kanske inte lika stor roll, men det är tyngre för hängdelen. Vi kanske heller aldrig kommer kunna bygga en skejtramp inomhus igen.

David Edsjö är rädd att förutsättningarna för att ungdomar ska engagera sig i föreningen skulle försvinna tillsammans med det centrala läget.

Läs mer
Inspirationsföreläsare skriker om arbetsmoral så att det ekar av naken nihilism. Ur ”After Work” (2023). Foto:
Kultur 16 september, 2023

Fritidslinjen lever än

– Det börjar ofta med att man ändå har vägarna förbi, tittar in och hänger i kaféet. Den spontaniteten kommer bli svår att få till, och det är synd när vi alltid försöker sänka tröskeln för att bli engagerad, säger han, och fortsätter:

– För oss är det inte den specifika byggnaden som är avgörande, utan vad det för med sig att ha en central plats för ungdomar som inte bygger på kommersiella intressen. Ett kafé där du inte behöver köpa någonting.

Inrikes 25 oktober, 2024

Hyresvärdar varnar för kris – men skryter i årsredovisningarna

Vinsten per hyreskrona ligger i dag på 17 öre – ett tapp från 27 öre för fem år sedan. Foto: Anders Wiklund/TT.

Hyresvärdarnas krisande ekonomi används som motivering för historiska höjningar av hyran. Efter en genomgång av värdarnas årsredovisningar menar Hyresgästföreningen att bilden de målar upp är falsk. Men att värdarna vill ge en så bra bild som möjligt är inte konstigt, enligt Fastighetsägarna.

– Fastighetsbranschen är fortsatt lönsam, trots att den och hela samhället genomgått en kostnadskris de senaste åren.

Det säger Martin Hofverberg (bilden), chefsekonom på Hyresgästföreningen och ansvarig för den senaste upplagan av Privatvärdarnas ekonomi.

I rapporten granskas 30 fastighetsbolag, vars totala bestånd motsvarar ungefär en femtedel av landets hyresrätter. Även om nästan en femtedel av hyresintäkterna fortfarande blir till vinst så visar rapporten att vinsten per hyreskrona sjunkit från 27 till 17 procent under de senaste fem åren. Detta trots att hyrorna ökat kraftigt under de senaste åren. Samtidigt motiveras föreslagna hyreshöjningar på upp till 15 procent med att hyresvärdarna möter ökade kostnader.

– Läser man vad olika aktörer från fastighetsbranschen säger på debattsidor och i nyhetsinslag låter det mer eller mindre som att de är på fallrepet. När du läser årsredovisningarna är det en helt annan ton. De når varken allmänheten eller de flesta beslutsfattare, så genom att lyfta upp det som står i dem till allmän debatt kan vi avslöja deras dubbla agendor.

Tomas Ernhagen (bilden), chefsekonom på Fastighetsägarna, kallar slutsatserna som dras i rapporten ”häpnadsväckande”.

– Lönsamheten har nästan halverats, och ändå menar man att det går bra.

Han menar att exempelcitaten som plockas ut i rapporten egentligen är ett tecken på att det går dåligt för bolagen.

– När bolagen talar med sina aktieägare vill de ju ge en så bra bild som möjligt, så man har utnyttjat redovisningsmöjligheterna så långt som möjligt för att peka på att det ser bra ut. Citaten speglar desperationen, de säger ”det är jävligt tufft, men vi tror det går bättre i framtiden när riksbanken sänker räntorna”.

Ett viktigt mått rapporten tittar på är driftnetton, det överskott som finns kvar av hyresintäkterna efter drift- och underhållskostnader samt fastighetsskatt. Dessa har utvecklats positivt de senaste två åren trots viss vinstminskning, vilket enligt rapporten visar att ökade hyresintäkter kompenserat för ökade kostnader ”och mer därtill”.

 Läser man vad olika aktörer från fastighetsbranschen säger på debattsidor och i nyhetsinslag låter det mer eller mindre som att de är på fallrepet. När du läser årsredovisningarna är det en helt annan ton.

Tomas Ernhagen menar däremot att Hyresgästföreningen i flera år fått kritik för hur de räknar på just driftnetto, men inte tagit till sig den.

–Sveriges bästa redovisningsekonomer är alltid ute och förklarar att man inte kan göra analysen på det viset. Driftnetto-måttet ger ingen rättvisande bild, man kan inte dra några slutsatser överhuvudtaget om man inte till exempel justerar för avskrivningar.

När Flamman ber Martin Hofverberg om en kommentar avfärdar han dock kritiken.

– Det stämmer inte. Vi har utgått från vad bolagen själva definierar som driftnetto i sin finansiella rapportering.

Tomas Ernhagen från Fastighetsägarna ser det även som naturligt att kapital kommer placeras på annat håll om det slutar generera tillräckligt mycket avkastning, och att en ”rimlig vinst” alltid bör ställas i relation till något annat.

Kan man inte säga precis samma sak från hyresgästers håll – att något inte kan kallas en ”rimlig hyreshöjning” om man inte ställer det mot något, till exempel löneutvecklingen?

– Om då ingen vill bygga bostäder, för att det inte blir lönsamt, får ju staten i så fall gå in och täcka upp skillnaden. Jag kan respektera att man tycker bostadsmarknaden borde fungera så, och förstår fullkomligt att många har det tufft, men där måste vi som skattebetalare hjälpa till kollektivt, säger Tomas Ernhagen, och fortsätter:

Läs mer

– Du kan inte förstöra förutsättningarna för att bygga och förvalta hyresrätter genom att sätta hyran på en nivå som alla ska klara, därför måste vi ha skyddsnät i samhället som hjälper de mest utsatta hushållen.

Inrikes/Nyheter 24 oktober, 2024

Nya vänsterpartiet Solidaritet utlovar ”motstånd överallt”

Talespersonerna Björn Alling och Jeannette Escanilla, som även är medlemmar av partiets styrelse Motståndsrådet. Foto: Flamman.

Grundarna av Solidaritet är besvikna på Vänsterpartiet – men inför valet 2026 kan de tänka sig samarbete med såväl kommunister som uteslutna vänsterpartister.

På Hartwickska huset vid Mariatorget i Stockholm lanserades partiet Solidaritet på förmiddagen den 24 oktober. Familjen Kierman, som lät bygga malmgården år 1759, var aktiv i kampen mellan Hattar och Mössor. 

Även i dag är gården skådeplats för en politisk uppgörelse. Runt tio personer från olika delar av Sverige har samlats på övervåningen i den anrika byggnaden. En person berättar att han gick upp strax efter två i morse för att ta tåget från Göteborg, en annan reste vid femtiden från Linköping. De flesta av dem är tidigare medlemmar i Vänsterpartiet.

– Vänsterpartiet har förändrats och blivit ett toppstyrt parti, med en ledning som vill ha lydiga medlemmar. Det är inte en väg framåt för ett samhällsförändrande parti, säger Björn Alling, lokalpolitiker i Linköping som uteslöts från Vänsterpartiet i november förra året.

En röd banderoll ligger utbredd över bordet i rummet och lovar nej till krig och upprustning – men satsningar på välfärd och klimat, samt ”motstånd överallt”. Det sistnämnda slagordet är också namnet på en kampanj som lanseras inom kort. Fokuset på motstånd speglas hela vägen upp i namnet på partiets styrande organ.

– Vi har inga partiledare. Vi har ett kollektivt ledarskap med tolv medlemmar som vi kallar Motståndsrådet, säger Björn Alling.

De driver på för en upptrappning av det vedervärdiga kriget i Ukraina, i stället för att förespråka vapenvila

Björn Alling bär en röd knappnål på kavajen, och den andra talespersonen Jeannette Escanilla har en keffiyeh slängd över axeln. Den förstnämnda säger till Flamman att hans tidigare parti ”otvetydigt” svikit i såväl frågor om klimatet som förhållandet till Palestinarörelsen och vapenexporten till Ukraina.

– De driver på för en upptrappning av det vedervärdiga kriget i Ukraina i stället för att förespråka vapenvila, säger han till Flamman, och fortsätter:

– Man samverkar med sionistiska organisationer som rättfärdigar folkmordet. Fråga vem som helst på en Palestinademonstration vad de tycker om V, så kommer de säga att de svikit.

Det dokument som partiet delar ut toppas med frågor om fred, klimat och utökad demokrati. Bland de andra punkterna finns stopp för vinster i välfärden, förbud mot finansspekulation och en feminism som sträcker sig ”bortom den binära uppdelningen i män och kvinnor”. Man vill att Sverige lämnar såväl Nato som EU. Enligt talespersonerna har omkring hundra personer varit delaktiga i att ta fram det nya partiets inriktning.

Redan i september kunde Flamman rapportera att ett nytt vänsterparti var på väg att bildas i Sverige. I ett pressmeddelande berättar Escanilla, som också är ordförande för svenska Ship to Gaza och tidigare vänsterpartistisk riksdagsledamot, att de gamla oppositionspartierna ”gett upp systemkritiken”. Det nya partiet vill i stället arbeta tillsammans med den ”kämpande rörelsen”.

– Vi kommer att bjuda in andra socialistiska vänsterpartier och radikala, systemkritiska partier till diskussioner och samtal, kommenterar Björn Alling.

– Vi kommer också att bjuda in radikala rörelser inom klimatfrågan, solidaritetsfrågan och fredsfrågan, för att se vad de vill ha för roll framåt och om de vill de vara med i en gemensam antikapitalistisk valkoalition inför valet 2026.

Solidaritet bildas efter ett år kantat av konflikter inom Vänsterpartiet. Tio av de tolv medlemmarna i Motståndsrådet har en bakgrund inom just V, och tre av dem skrev under den debattartikel i juni där 22 vänsterpartister meddelade att de lämnade partiet i protest mot vad de beskrev som en högervridning.

En av de frågor som stått i centrum för stridigheterna inom V är partiets förhållningssätt i Palestinafrågan. Där blossade konflikten upp redan veckorna efter 7 oktober, då ett uteslutningsärende mot Björn Alling inleddes efter att han anklagat partiledaren Nooshi Dadgostar för att ”slicka sioniströv” och krävt hennes avgång. Ett upprop till försvar för Alling samlade 264 underskrifter, men lyckades inte stoppa uteslutningen.

De tidigare vänsterpartisterna André Ergin och Nadja Al-Malki Gunnarsson var på plats vid lanseringen av det nya partiet. Foto: Flamman.

Turbulensen inom partiet fortsatte inför partikongressen i maj, då ett rekordstort antal motioner lämnades in. Bland annat anklagades det nya förslaget till partiprogrammet för att tona ned såväl antikapitalismen som motståndet mot EU och Nato. Dessa är också några av de punkter företrädarna lyfter fram när de får frågan om vad som skiljer deras nya parti från Vänsterpartiet.

På en sakpolitisk nivå liknar frågorna som Solidaritet driver i många fall dem som redan återfinns i Kommunistiska partiets politik. Björn Alling säger att han inte ser något större problem i det.

– Där skulle jag snarare räcka ut handen och se om vi kan arbeta gemensamt. Vi som bildar Solidaritet har en annan bakgrund än dem och olika ideologiska ståndpunkter, men jag är övertygad om att vi skulle kunna samarbeta. I stället för att försöka komma överens om allt i ett gemensamt parti, låt oss ha varsin organisation men samarbeta.

Vänsterpartiet är dock inte aktuellt för samarbete, enligt Björn Alling. Även Jeannette Escanilla är kritisk mot sitt tidigare parti.

Det måste vara fokus på innehåll och sakfrågor och att försöka undvika personangrepp. Där tror jag att alla har en läxa att göra.

– De ser sig som ett parti som vill bli del av en regering, och det handlar mer om att bli ministrar än att se till folkets behov. Vi försvarar den ideologi som V grundades från en gång i tiden.

Vill ni bli del av en regering?

– Det är inte ändamålet, utan det är att folket ska få bestämma vilken värld vi vill leva i.

Inte heller på en internationell nivå vill partiet ge ett klart besked om vilka aktörer man planerar att samarbeta med.

Kontroverserna kring Vänsterpartiet har fortsatt under sensommaren och hösten. Efter granskningar i Sydsvenskan har flera profilerade lokalpolitiker meddelat att de lämnat partiet, efter att ha delat innehåll i sociala medier med budskap som haft antisemitiska undertoner eller stöttat grupper som deltog vid attacken den 7 oktober. Bland dem finns de skånska lokalpolitikerna Orwa Kadoura och Ali Hadrous.

Till skillnad från Vänsterpartiet stöttar Solidaritet i sitt program en enstatslösning i Palestina, vilket innebär att Israel ”avskaffas” och ersätts med en palestinsk stat där lika rättigheter råder för kristna, muslimer och judar. Enligt Björn Alling finns det plats för både Kadoura och Hadrous i det nya partiet.

– De är välkomna, alla som är socialister är det.

Vad tänker du om anklagelserna mot dem om att ha spridit antisemitiskt innehåll?

– I den nuvarande konflikten används beskyllningar om antisemitism som ett slagträ. Vi tar avstånd från rasism mot judar. Men vi kommer att bilda en egen åsikt baserat på vad en person säger och gör, snarare än på mediedrev.

På frågan om vilken palestinsk aktör som Solidaritet anser erbjuder den bästa lösningen på konflikten avstår Jeannette Escanilla från att nämna ett specifikt parti eller en organisation, utan svarar att man stöttar ”det palestinska folket”.

Dagen innan presskonferensen meddelade V:s partiledning att man utesluter Kristofer Lundberg, ordförande för partiets avdelning i Angered och en av de drivande krafterna i Göteborgs propalestinska rörelse. Detta efter att han bland annat hyllat den socialistiska gruppen PFLP, som deltog i attacken den 7 oktober och enligt Human Rights Watch sannolikt varit delaktig i ”systematiska övergrepp mot civila.”

Jeannette Escanilla säger att det nya partiet kommer skilja sig från Vänsterpartiet genom att ha ”högt i tak”.

– Vi kommer att bygga det här tillsammans. Jag tror inte att vi kommer att behandla våra kamrater på det sättet som Vänsterpartiet gör.

Björn Alling menar att det kommer att vara möjligt att utesluta medlemmar även ur Solidaritet.

– Vi kommer att hantera mängder med människor, och det kommer att gå att utesluta personer ur Solidaritet. Men vi har lärt oss av de partier vi kommer ifrån att personfrågor och uteslutningar är något som måste hanteras i en rigorös demokratisk anda, snarare än av opportunistiska skäl. 

I samband med uteslutningen kritiserade du Nooshi Dadgostar i mustiga ordalag. Kommer det vara okej att använda den typen av språk mot medlemmarna i Motståndsrådet?

– Det är självklart möjligt att göra, men det måste vara fokus på innehåll och sakfrågor och att försöka undvika personangrepp. Där tror jag att alla har en läxa att göra.

Flamman har sökt Vänsterpartiet, som meddelar att de avstår från att kommentera lanseringen av det nya partiet.

Inrikes 24 oktober, 2024

Den konservativa flyktingförläggningen

Mattias Karlsson firar valborg med sin kulturförening Gimle, med stångstörtning som ett av inslagen. Foto: Magnus Hallgren/DN/TT.

Från att ha setts som udda har konservatismen blivit borgerlighetens samlande kärl. Där ryms allt från småstadsmys till den mörkaste nyfascism.

”Jag skulle se den konservativa rörelsen i dag som en flyktingförläggning. Det är människor som flytt från alla möjliga ställen. För de har insett att den ideologi de trott på visat sig vara katastrofal”, förklarar Bulletins chefredaktör Dan Korn i reklamfilmen Detta är den konservativa rörelsen.

I filmen visas Oikos somriga akademi i Sundbyholms slottsmiljö upp till smäktande stråkar. Där finns kristallkronorna, seminarierummen, runstenarna, bankettmiddagen till husguden Roger Scrutons ära. De har till och med lyckats få Chang Frick att ta av sig sin Lidl-tröja och sätta på sig en vit skjorta.

Mattias Karlsson borde känna sig nöjd. Äntligen har hans tankesmedja Oikos börjat lyfta. Ambitionen är att bli en plantskola för högerintellektuella, där en ny generation ledare skolas fram. Och nu har den breda högern börjat sluta upp. Om nyliberalismen barrikaderat sig på Timbros Stureakademin har Oikos i stället lyckats knipa konservatismen. Den ideologi som ska foga samman hela borgerligheten.

Om nyliberalismen barrikaderat sig på Timbros Stureakademin har Oikos i stället lyckats knipa konservatismen.

Tankesmedjan som startades av Sverigedemokraterna har hittat sin roll, både i Sverige och internationellt. Och det är bråda dagar inför ett möjligt amerikanskt presidentsskifte och Donald Trumps återkomst. I mitten av september besökte Oikos programansvarige Arvid Hallén det geopolitiska mötet för amerikanska Heritage foundation och ungerska Danube institute i Budapest. Årets ämne var den rådande och framtida världsordningen – och möjligheterna att vrida den i en konservativ riktning.

Strax därefter, den 4–6 oktober på Clarion Hotel i Stockholm lanserades European Conservative Students Academy i samarbete med Oikos europeiska motsvarighet New Direction. Ett sjuttiotal välklädda ungdomar från ett tjugotal länder möttes på den internationella studentkonferensen för att lyssna till Johan Ingerö och Arvid Hallén. Större delen av mötet ägnades åt nätverkande och diskutera hur man ska bygga framgångsrika gräsrotsinitiativ.

Samtidigt behöver det inte bara skolas upp en ny elit, utan även att göra konservatismen folklig. Därför ska Oikos ut på turné runt om i Sverige i samarbete med Ivar Arpi och hans sajt Rak höger. Första stoppet blir Sandviken den 23 oktober. Den som kan betala 2 500 kronor får dessutom tillträde till en ”privat middag med Ivar Arpi” innan föreläsningen.

Men vilken konservatism är det som ska bli folklig, skola upp nya eliter och nätverkas? Få ideologier är lika undflyende och svårdefinierade som den konservativa. Här ryms ju allt från Joel Halldorfs lokala frikyrklighet light och Anna Björklunds hembakade antifeminism till Richard Jomshof osande tirader över muslimer och Lars Trägårdhs drömmar om ett nationellt sammanhållande kulturarv.

I bokförlaget Augustis nya antologi Konservatismer (2024), sammanställd av statsvetaren Tony Gunnarsson och historikern Hugo Fiévet, försöker tjugotre svenska skribenter – de flesta knutna till studentföreningen Heimdal i Uppsala – ringa in tankesystemet.

Stjärnsystrar. Kristdemokraten Ursula von der Leyen och postfascisten Giorgia Meloni är båda konservativa – på varsitt sätt. Foto: Christopher Furlong/Pool Photo/AP.

Lundaprofessorn Svante Nordin konstaterar i sin inledning att konservatismen inte är en ideologi eller en uppsättning teser. ”Snarare är den en estetik, ett antal metaforer, en typ av fantasi”, skriver han. Lars Anders Johansson, med en bakgrund på Timbro, menar att konservatismen bäst beskrivs som en attityd, medan Smålandspostens ledarskribent Jacob Sidenvall liknar det vid en broms.

De tjugotre skribenterna gräver ned sig i olika inriktningar, ofta med helt olika historiska positioner. Så vad förenar dem?

Svante Nordin kokar ned konservatismens kärna till tre enkla punkter. För det första så finns det något som är värt att bevara. För det andra kan detta något beskrivas som mitt eller vårt. Till sist är det som ska bevaras hotat, riskerar att förloras och måste beskyddas.

Här bör dock läggas till en fjärde viktig punkt: att det finns en fiende som hotar det som måste bevaras. Det är först när vi förstår konservatismens fiendebild som vi kan förstå vad de vill. För konservatismen är reaktiv. Den reagerar på ett upplevt yttre eller inre hot.

Ideolog. Simon O. Pettersson var involverad i den konservativa studentföreningen Heimdal och Sverigedemokraterna, innan han uteslöts och gick med i högerextrema Alternativ för Sverige.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT.

Hotbilden spretar. För de värdekonservativa är det traditionella normer och moral som ska bevaras mot en woke progressivism. För nationalkonservativa ska folkstammen bevaras från ”globalisternas folkutbyte”. De religiöst konservativa varnar för en genusideologi som genom aborter, könsbyten och homosex hotar familjen. Kulturkonservativa söker en enhet i kulturarvet som måste bevaras från kulturradikalismen och postmodernismens nihilistiska upplösning av traditionen. De katolska postliberalerna ser hur liberalismens jämlikhetssträvan och tolerans har blivit en tvångströja som tvingas på småfolket ovanifrån. Det lilla lokalsamhällets gemenskap måste försvaras mot en expansiv statsmakt. Medan europeiska kristdemokrater ser staten som civilsamhällets och familjens beskyddare mot en otyglad marknadsliberalism och otrygg värld.

Både fienden och det som ska bevaras varierar mellan strömningar och över tid. Miljöfrågan är ett bra exempel. Den tidiga konservativa rörelsen inspirerades av Edmund Burke, och var de första att driva miljöfrågor utifrån lokala traditioner av vilt- och skogsvård. De orörda vildmarkerna skulle bevaras mot modernismen och industrialismens frammarsch. I dag är det tvärtom Ebba Buschs kristdemokrater som går i spetsen i Tidöregeringen för att driva skogsindustrins intressen för att öka avverkningen och försämra betesrätten för frigående kor. Då skulle skogarna bevaras, nu ska trädkramare buras in på långa straff. Ingen urskog är för helig för att undkomma industrins frammarsch. FN:s klimatavtal och grön omställning har blivit ett hot som näringsidkare måste ”bevaras” ifrån.

Det är först när vi förstår konservatismens fiendebild som vi kan förstå vad de vill.

Historiskt har fienden varit liberalismen. Hotet kom från den franska revolutionens idéer om frihet, jämlikhet och broderskap, framförda av en gryende borgarklass som störtade de feodala privilegierna. Aristokraterna försvarade den gamla regimen, ville bevara monarkin, ståndssamhället och kyrkans makt. Med liberalismen öppnades fördämningarna och folket flödade in som politisk aktör, med demokratin, arbetarrörelsen och socialismen som följd. Fram släpades giljotinerna och pöbelväldet.

Men i dag har konservatismen omfamnat liberalismen, eller åtminstone delar av den. Gunnarssons och Fiévets antologi brottas med hur konservatismen å ena sidan gift sig med nyliberalismen, å andra sidan är en reaktion på den. Den ekonomiska politiken ligger fast, oavsett om regeringarna kallar sig liberala eller konservativa. Konservatismen som av efterkrigstidens höger sågs som en rest från en annan tid har nu blivit en bärande del i högerprojektet. Här finns hemligheten bakom dess återkomst. Det är genom den heterogena konservatismen som den brokiga borgerligheten kan förena högerpopulismen och postfascistiska partier med kristdemokrati och nyliberalism i ett gemensamt block.

Konservatismen kan ena högern. Men den kan också radikalisera.

Silicon Valley-programmeraren Curtis Yarvin besökte i september brittiska nättidningen Unherds samtalssalong för att berätta om hans projekt Dark enlightenment, den mörka upplysningen. Med sitt stripiga hår, säckiga hållning och bakgrund som provokativ bloggare under det obskyra namnet Mencius Moldbug skiljer han sig från de prydliga påläggskalvarna och kotlettfrisyrerna på unghögerns akademier och tankesmedjor. Men hans teorier har vunnit Peter Thiels öra, grundare till betaltjänsten Paypal och riskkapitalisten bakom Facebook. Yarvin beskrivs nu som filosofen bakom vicepresidentkandidaten JD Vance.

”Gå hem och titta”, förklarade Yarvin (bilden) för Unherd. ”Allt runt dig som fungerar är tillverkat i eller av en monarki”. Han viftar med sin Iphone som exempel. ”Den är tillverkad av Apple, ett företag som motsvarar definitionen av en absolut monarki”. En verkställande direktör är bara en skönskrivning för absolut konung. Om företag internt i praktiken redan styrs som ickedemokratiska monarkier, varför skulle inte denna modell gälla hela samhället? Låt en VD från Silicon Valley bli envåldshärskare i USA.

Det är här ett mörkt reaktionärt stråk i konservatismen väller fram. Antologin Konservatismer avslutas med att lyfta fram hur konservatismen och fascismen förenas. Teologen Mattias Holmström beskriver de libertarianska anarkokapitalister som drömmer om att vrida tillbaka klockan till innan 1789 och återupprätta monarkin som ideal. Här är fiendebilden tydlig, det är demokratin som måste avskaffas, eftersom den hotar företagens frihet.

Quinn Slobodian ägnar sin bok Crack-up capitalism: Market radicals and the dream of a world without democracy (2023) åt att försöka förstå denna hybrid mellan nyliberalism, libertarianism och fascism. Konservativa libertarianer och frihetliga monarkister ägnar sig åt att försöka rycka ut zoner och områden från demokratin och omvandla till självstyrande mikrostater, i lösköpta markområden eller övergivna oljeplattformar. I en omtvistad gränszon mellan Kroatien och Serbien på floden Donaus västra strand utropades 2015 den fria republiken Liberland, där libertarianska bosättare i tio års tid lekt kurragömma med kroatiska gränspoliser. Men idéerna samlar inte bara marginella högerbohemer från burning man-festivaler och Alexander Bardska futuristlajv. Med Javier Milei i Argentina har de fått sin första president. Som med motorsåg mejar ned institutionerna och ser statsfinanserna tvärdyka.

Bokförlaget Augusti har inriktat sin utgivning från den tradition som kallas konservativ revolution, den protofascistiska höger som tog form under Weimarrepubliken. Förläggaren Urban Lindström uteslöts för tio år sedan ur Sverigedemokraterna för sitt intresse för revolutionen. Nu är idéerna inte kontroversiella längre, utan kan föras in i borgerlighetens mitt.

I boken Världsandens partisaner (2023) gör Svante Nordin en djupdykning i hur denna reaktionära tradition överlevde fascismens fall och lyckades återfödas i dagens nyfascistiska alternativhöger. Men även hur den plockades upp av den postmoderna vänstern, som i sin kritik av Sovjetunionen och realsocialismens fall letade antiliberala influenser att läsa samman med Marx för att kritisera liberalismens segertåg och utropande av historiens slut.

När den nya generationen formas i Oikos akademi ska alla rymmas i den konservativa flocken, även svarta får som Javier Milei, JD Vance och Curtis Yarvin. De som Dan Korn som beskrivit som flyktingar från mittfåran. Frågan blir då: vart ska vi ta vägen som behöver fly konservatismen?

Ledare 23 oktober, 2024

Till sist finns bara gränskontrollerna kvar

Dåvarande S-ministrarna Anders Ygeman och Lena Hallengren får en rundtur i utsatta områdena Mjølnerparken och Den Grønne Trekant i Köpenhamn, i juni 2022. Foto: Andreas Bardell/Aftonbladet/TT.

Den danska kombinationen av välfärd och stängda gränser har bildat modell för en konservativ vänster. Men alltför ofta är strängheten bara en ursäkt för att slippa prata klass.

”Ni lämnade inte oss. Vi lämnade er. Och nu är vi tillbaka.”

Så löd socialdemokraten Mette Fredriksens budskap till de danska väljarna 2019, då hon vann valet med ett kombinerat budskap om att rädda välfärdsstaten och bringa lag och ordning. Hon kokade ihop punkterna till en fråga om tillit. Att vi litar på att den andra gör rätt för sig, gör också att vi gärna betalar för deras sjukvårdsplats. Det är inte bara hygge utan Danmarks viktigaste guldfyndighet. Grunden till dess solidaritet.

Fyra år senare vann hon igen, om än med knappare marginal. Nu hade budskapet hårdnat. Hon inledde med att citera den danska prästen Johannes Møllehaves ord om att ett samhälle behöver auktoriteter för att leva. Hon förklarade vidare att respekt för lärarna börjar i hemmet, med föräldrarna.

Den statsminister som bara några år tidigare utlovat ett grönt folkhem lät nu snarare mörkblå. Hon hade då precis inlett en debatt om landets arbetsmoral. ”Det låter hårt, och det är det också”, hade hon förklarat på sitt partis årskongress. Hon varnade också för att de danska dialekterna försvinner och att barnen sitter för mycket med mobiltelefoner. Dagstidningarna jämförde henne med Margaret Thatcher.

I dag vet vi att hon låg i framkant. För hela kontinentens socialdemokrater visade hon att det går att besegra högerpopulisterna genom att spela lika med dem om brott och migration, samtidigt som man överglänser dem i välfärdsfrågor. Svenska sossar åkte oftare till Köpenhamn än Tobias Billström till Ankara, och kom hem med matnyttiga tips om att riva hus och införa etniska kvoter i utsatta förorter.

Men när tonvikten skiftar från ekonomi till värderingar, tilltalar man också en delvis annan väljarbas.

Pressade av högerpopulismens inbrytningar i den vita arbetarklassen har man alltså börjat imitera deras politik. I Tyskland förklarade Olaf Scholz nyligen att landets industri visserligen behöver skicklig arbetskraft, men att landet måste bygga en ”stor mur” mot illegal migration i form av förstärkta gränskontroller. Alternativ för Tyskland hurrade över landets ”nya konservativa tidsanda”.

Men när tonvikten skiftar från ekonomi till värderingar, tilltalar man också en delvis annan väljarbas.

När den brittiska vänstertidskriften New Left Review i våras intervjuade Sahra Wagenknecht, som beskriver sig själv som ”konservativ vänster”, pratade hon inte främst om arbetarklassen. I stället förklarade hon att de som lider hårdast av den ekonomiska krisen är Tysklands Mittelstand, de små och medelstora företag som ofta är familjeägda och ”ruffiga”, men också har en ”egen företagskultur, fokuserad på långsiktighet och nästa generation, snarare än på kvartalsvinster.” De är ”inbäddade i sina gemenskaper och vill behålla sina arbetare”, till skillnad från myglande storföretag. Så när de lider, är hela Tyskland illa ute.

Det är ett ovanligt fokus för en socialist. Det konservativa perspektivskiftet där folket identifieras med ett pressat småborgerskap känns snarare igen från just Margaret Thatchers klasskoalition av ”små butiksägare, kontorister, tjänstemän och småföretagare”, som Stuart Hall uttryckte det i The hard road to renewal.

Problemet med dagens konservativa socialdemokrati är inte att förslagen alltid är dåliga. Kriminaliteten drabbar framför allt förortens arbetarklass som själv efterfrågar rejäla åtgärder mot de kriminella unga män som tar över det offentliga rummet. 72 procent av boende i utsatta områden vill exempelvis ha fler poliser, och 61 procent vill se hårdare straff – men en ännu större majoritet vill ha förstärkt integration, skola och socialtjänst.

Dagens socialdemokrati har dock så dåligt självförtroende att den överlär sig av kriserna. Först fick 90-talskrisen dem att omfamna nyliberal ekonomisk politik, och sedan fick migrationskrisen dem att omfamna stängda gränser. Därför har man precis kommit överens med Tidöpartierna om fortsatt strama budgetregler, medan en undersökning i Dagens Nyheter visar att partiet i kriminalpolitik och migration röstar nästan helt samstämmigt med högern.

Läs mer

Men detta är ett moment 22, då åtstramningarna skapar precis det missnöje som får arbetare att bli mer konservativa. Det raserar den tillit som Mette Frederiksen talade om i sitt första tal. Och för henne var den konservativa vändningen snarare ett svaghetstecken. Hennes andra regering var nämligen en svag mittenkoalition, och ju sämre det gick i opinionen, desto mer sökte hon sig till kulturkriget. I dag är det gröna vänsterpartiet Socialistisk folkeparti hack i häl på Socialdemokraterna i opinionsundersökningarna, och i EU-valet blev de landets största parti.

Utan löftena om välfärd hade Fredriksen aldrig vunnit valet 2019. Och utan dem så finns det snart inget kvar som skiljer den konservativa vänstern från den höger de vill besegra.

Inrikes/Kommentar 23 oktober, 2024

Ett löpande band i fabriken där Annas pepparkakor tillverkas. Foto: Mark Earthy/Scanpix.

Arbetare är med rätta skeptiska till mäthetsen på fabriksgolvet. Men Stefan Löfvens nya bok visar att siffror och algoritmer också kan användas för gott.

I slutet av 70-talet jobbar Sveriges blivande statsminister på en verkstad. Han och kollegorna svetsar lokvagnar, fartygskranar och militärfordon. Det går bra för företaget de jobbar på, men alla får inte ta del av kakan. Ett ackordssystem gör att de, svetsarna som utför grundjobbet, systematiskt får mindre betalt än de med uppgifter längre upp i kedjan, till exempel hyttmontörerna som får större bonusar.

Löfven skriver att ”skulle vi få någon ändring på detta måste vi bevisa att vår insats var lika betydelsefull som de andras, ändå fram till killarna i sista momentet, de som till exempel lade in mattorna i förarhytten. Det var en fråga om tidsåtgång. Varje moment hade sin anslagna tid, och ju mer av den som kunde sparas, desto högre blev bonusen. Frågan var om vår tid var för knappt utmätt.”

Digitaliseringen har gjort att man kan stycka upp, mäta och ge ersättning för arbete på helt nya sätt.

Efter åtskilliga försök går arbetsgivaren till slut med på att anlita en så kallad tidsstudieman, som klockar hur effektivt Stefan och de andra i grupp 8642 jobbar.

För kapitalister har frågan om tid varit central i organiseringen av arbetet alltsedan Francis J. Taylor på 1800-talet lanserade principerna för vetenskaplig arbetsledning (scientific management), som lade grunden för det löpande bandet. Principerna syftar till standardisering, mätbarhet och produktivitet, och går i huvudsak ut på att dela upp arbetsprocesser i små, enskilda uppgifter. Det gör det möjligt att minutiöst mäta hur lång tid de tar att utföra, och belöna de mest produktiva arbetarna (och bestraffa dem som sackar efter) baserat på mätvärdena. Alltså inte helt olikt hur Löfven beskriver att det gick till på verkstan i Örnsköldsvik.

Huvudpoängen med taylorismen är att den som kontrollerar informationen om arbetet också har makten över det. Snarare än produktivitet och lönsamhet var det maktaspekten som motiverade införandet av systemet. Man förstod att de anställdas makt till stor del ligger i deras kunskap och kompetens, alltså informationen de sitter på, och ville flytta kunskapsmonopolet från arbetarna till arbetsgivaren. Standardiseringen gjorde arbetet enklare och därmed varje arbetare mer utbytbar. Den prestationsbaserade ersättningen skapade incitament för att jobba hårdare, och gjorde medarbetare till konkurrenter.

Taylorismen går igen på merparten av världens arbetsplatser än i dag. Många menar rent av att den är mer förhärskande i informationssamhället än i 1800- och 1900-talens industriproduktion. Digitaliseringen har gjort att man kan stycka upp, mäta och ge ersättning för arbete på helt nya sätt.

Kamp. Stefan Löfven ser sitt Modo spela i Örnsköldsvik, där han en gång förhandlade fram en likvärdig lön på fabriken Hägglunds. Foto: Johan Löf/TT.

Detta visar sig inte minst i gigekonomin. Uberchaufförer övervakas ständigt övervakas via appens GPS, antalet körningar och ersättning beräknas automatiskt, och man riskerar att bli ”deaktiverad” baserat på algoritmens sammanvägning av kundomdömen och annan information.

Men även i den vanliga ekonomin förekommer digital taylorism och algoritmisk arbetsledning. På lager fördelas uppgifter automatiskt och i realtid till arbetarna via headset, så kallad pick-by-voice, utifrån ordrar som inkommer när vi handlar på internet, och loggar hur lång tid det tar innan man plockat varan på hyllan. Inom telefonförsäljning används AI för att analysera röstläget för att automatiskt flagga om man inte låter tillräckligt käck mot kunderna. Innan man ens fått ett jobb kan man utsättas för biometrisk avläsning av ansiktsrörelser på anställningsintervjun för att se om man är en bra matchning.

Graden av övervakning och kontroll som AI möjliggjort skulle få Orwell att rodna. Och inte ens den som stänger in sig på hemmakontoret går säker. Sedan pandemin kräver många arbetsgivare att man ska ha på kameran när man jobbar hemma, samtidigt som de mäter ens produktivitet genom tangentbordstryckningar. Taylor hade inte i sin vildaste fantasi vågat drömma om detta löpande band på crack.

Det är en fullt rimlig impuls att bli luddit. Man vill kasta sina träskor i maskinerna och flytta ut i skogen. Men många av fenomenen är inte helt nya. Och även om algoritmiska system i dag främst används för kontrollerande syften, så skulle de kunna användas för andra. Att den digitala kapitalismen följer ett tidigare mönster betyder också att välbeprövade metoder kan appliceras på till synes nya problem.

Digitalisering och AI är inget ont i sig självt. Snarare handlar det om vilken data som används.

Det är här Löfven och grupp 8642 kommer in. Tidsstudiemannen företaget anlitade mätte på minuten hur lång tid ”en svetsning, ett lyft, ett toalettbesök” tog. I dag ser vi samma system i H&M:s klädfabriker, gigtjänsten Mechanical Turk och Amazons lager. I svetsarnas fall slutade det dock med framgång: ”Summan av tidsstudien blev att det märktes att vi jobbade lika mycket allihop, med en och samma produkt, samma RC-lok”, skriver Löfven. Efter det fick alla lika betalt.

Det sedelärande budskapet är att allt som är mätbart också går att förhandla om. Digitalisering och AI är inget ont i sig självt. Snarare handlar det om vilken data som används, hur algoritmerna är programmerade, och om vem som har makten över tekniken. I Löfvens fall lyckades man använda ”data” för att motivera högre löner. Men möjligheterna är många. Särskilt i dag då det knappast krävs en tidsstudieman för att klocka olika arbetsmoment. Nu finns högteknologiska ergonomiska plagg som mäter rörelser och lyft och motverkar förslitningsskador. AI-drivna schemaläggningssystem kan beakta saker som dygnsvila, rotation och individuella preferenser. Redan nu finns alltså exempel på när informationsteknologi kan förbättra arbetsförhållanden på en rad olika sätt. Vänstern måste bli bättre på att se möjligheterna och ta makten över informationen för att använda den för andra syften än företagen.

Läs mer

Men för att ta vara på alla möjligheter som informationsteknologi och stora datamängder medför krävs (som alltid) organisering. Dels för att teknikjättarna och arbetsgivarna knappast ger upp sitt informationsövertag frivilligt. Men också för att en mer jämlik tillgång till data bara kan vara ett första steg. Kunskap är makt, men bara till en viss gräns. När både kapital och arbete underbygger sina anspråk med information och fakta står ord mot ord. För att citera Marx: ”mellan lika rätt avgör makten”. Om Löfven och grupp 8642 stått utan stöd från hyttmontörerna, de andra kollegorna och en välorganiserad arbetarrörelse i stort hade tidsstudien nog gjort varken till eller från. Det är när räknenissarna och fackombuden kommer överens som förändring sker på riktigt.

Ledare 23 oktober, 2024

Uppropet mot V-ledningen är en gåva till högern

Kristofer Lundberg demonstrerar för Palestina i Göteborg den 20 oktober. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

I ett öppet brev kräver 31 föreningar inom Palestinarörelsen att Vänsterpartiet sätter stopp för uteslutningen av Kristofer Lundberg. Det vore att kringgå medlemmarnas beslut – och att hjälpa regeringen till fyra år till av Israelvänlig politik.

Ännu en dag, ännu ett bråk i Vänsterpartiet.

Det finns ingen brist på frågor att ta itu med i Sverige. Järnvägslinjer läggs ned, sjuksköterskor sparkas, fossilutsläppen ökar. Sveriges förslummade arbetsmarknad sätter stopp för Europas största gröna batterifabrik. Och ja – Sveriges regering skyddar Israel i FN medan landet jämnar Gaza med marken.

Men Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar ges ingen möjlighet att prata om de här sakerna. I stället måste hon svara på frågor om antisemitiska uttalanden från lokala partiföreträdare.

Eller som i fallet med Kristofer Lundberg, ordförande för Vänsterpartiet i Angered: pysselbilder i sociala medier på hans handmålade banderoll som hyllar en PFLP-soldat, komplett med ansiktsmaskering och AK47. Gruppen är visserligen socialistisk och sekulär, men deltog i Hamas blodiga attack den 7 oktober.

Om Vänsterpartiet går med på denna utpressning blir det fortsatt enkelt att avfärda partiet som oseriöst

De flesta socialister och Palestinavänner vill fokusera på budskapet om fred i Gaza, och ett stopp för ockupationen och bosättningarna, utan att behöva förknippas med en gerilla som har tagit på sig delansvar för ett terrordåd. Men Kristofer Lundberg säger i stället att det är ”för lättvindigt att bara förkasta dem” (Dagens ETC, 29/8). Om man nu har dubbla känslor inför mördandet av 797 civila, hade det räckt med att inte hylla de skyldiga. Men det var tydligen svårt nog.

En sådan individ tycker alltså 31 fria Palestinaföreningar att det är värt att slänga bort sin trovärdighet på, i stället för att fokusera på det överordnade budskapet om fred. I ett brev till Vänsterpartiets ledning skriver de att om inte partiet behåller Lundberg så kommer de att uppmana sina följare att inte rösta på dem i nästa val.

Om Vänsterpartiet går med på denna utpressning blir det fortsatt enkelt att avfärda partiet som oseriöst. Inte bara av högern och dess tidningar – det är förväntat – men även av allierade gröna och socialdemokratiska partier, och inte minst av väljarna. Det räcker nämligen inte med att hålla med ett parti på pappret. Man måste även tro att partiet är kapabelt att driva igenom förändringarna, samt att det är demokratiskt pålitligt. Det blev tydligt i EU-valet, där Jonas Sjöstedt kombinerade hård kritik mot Israel med reformförslag inom klimat och arbetsrätt – samtidigt som han tydligt tog avstånd från Hamas. Då slöt också väljarna upp.

I sin drygt hundraåriga existens har Vänsterpartiet aldrig suttit i regering. I stället har man fokuserat på global solidaritet med rättfärdiga kamper i Vietnam och Latinamerika, medan Socialdemokraterna har fått styra landet tillsammans med LO och den övriga arbetarrörelsen.

Läs mer

Så länge arbetsdelningen i grova drag har sett ut så har man också kunnat låta lokalpolitiker härja fritt. Men på senare år har man velat förändra den här ordningen och visa sig regeringsdugliga, samt visa för arbetarklassen att man framför allt är till för dem. Sådana debatter har dock det senaste året dominerats av socialdemokratiska aktörer, som tankesmedjorna med Katalys i spetsen. Till vänster har fokus legat på Israels folkrättsbrott i Gaza.

Man hade kunnat tro att det därmed skulle vara en vinnande fråga för de västliga vänsterrörelserna, men det har tvärtom visat sig vara en källa till splittring.

USA är ett bra exempel. Som Jonas Algers skrev i Flamman var Joe Biden den mest arbetartillvända presidenten på länge. I samråd med Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez införde han ett ambitiöst investeringsprogram för klimat och industri, och gjorde i september 2023 historia genom att agera strejkvakt med bilfacket UAW. Bara veckor senare kom Hamas attack, och Bidens arv lär i stället präglas av hans stöd till Israels brutala fördrivningskrig mot palestinierna. I somras drog socialistförbundet DSA dessutom tillbaka sitt stöd till Alexandria Ocasio-Cortez, samtidigt som organisationen har säckat ihop sedan guldåren när de kampanjade för Bernie Sanders.

All energi bränns på uppslitande gräl, medan företrädarna tvingas prata om oregerliga individer snarare än den politik man kommit överens om på kongressen

Liknande konflikter har vi sett i Frankrike, där Jean-Luc Mélenchon njöt av att skapa sprickor i vänsteralliansen Nupes med tvetydiga uttalanden om Hamas och judar. I danska Enhetslistan har precis partigruppen Röd vänster gjort uppror mot Pelle Dragstedt med krav på att dra sig ur Nato och EU, stoppa vapenstödet till Ukraina och dra sig ur en överenskommelse mot antisemitism. Och i Sverige har Björn Alling bildat ett nytt parti efter att ha blivit utesluten för att ha anklagat sin partiledare för att ”slicka sioniströv”.

Trots att vänsterpartierna mest konsekvent står upp för palestiniernas rättigheter, står de absurt nog svagare i dag än för ett år sedan. All energi bränns på uppslitande gräl, medan företrädarna tvingas prata om oregerliga individer snarare än den politik man kommit överens om på kongressen – inklusive den rimliga kritiken mot Israel. Nu blir det dessutom lättare för de krafter i Socialdemokraterna som vill samarbeta högerut med Centerpartiet, och svårare för dem som vill se en vänsterallians i nästa val.

Visst är det hälsosamt för vänsterpartier med en livlig intern debatt, men det bygger också på att åsikter drivs på ett respektfullt sätt, och att majoritetsbeslut respekteras.

Inte minst skadas den palestinska saken. Med sin oförsonlighet försämrar Kristofer Lundberg och de 31 organisationerna vänstersidans möjligheter att vinna nästa val, och riskerar därför även att bidra till fyra år till av aggressivt proisraelisk politik. Jag hoppas att den rimliga majoriteten i vänstern och Palestinarörelsen talar den arga minoriteten till rätta innan den gör ännu mer skada.

Rörelsen 23 oktober, 2024

V och SD förenade mot judendomen

Omskärelse är en central judisk tradition, skriver Svensk judisk vänster. Foto: David Goldman/AP.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Få bud i den judiska lagen är så åtlydda av judar, oavsett religiös observans i övrigt, som manlig omskärelse, brit milah. En stor majoritet av svenska judar låter omskära sönerna på den åttonde levnadsdagen.

Samtidigt finns det få judiska praktiker som blir så demoniserade. 2018 förbereder sig det isländska parlamentet Alltinget att rösta om ett förbud mot omskärelse av pojkar. Nordens samtliga församlingsrabbiner skriver omgående ett brev som avslutas med: ”Främst sänder det en tydlig signal till alla judar i världen att judar inte är välkomna på Island och att deras grundläggande mänskliga och medborgerliga rätt till religionsfrihet, stödd av 1948 års allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, inte upprätthålls av det isländska samhället.”

Denna tydliga signal – viljan att kriminalisera omskärelse av pojkar – är inskriven i Vänsterpartiets partiprogram, en programpunkt de bland riksdagspartierna endast delar med Sverigedemokraterna. Vi som vänsterjudar ser ett stort problem i detta. Föraktet mot omskärelse har blivit en del av den svenska känslan av exceptionalism. Trots att en tredjedel av jordens manliga befolkning beräknas vara omskurna, förekommer det bland förbudsivrare i Sverige ofta bilder av praktiken som barbarisk. Detta ekar till exempel i motionen om omskärelseförbud på Vänsterpartiets senaste kongress, där syftet med seden beskrivs som ”att åsamka den omyndige en oåterkallelig religiös stämpel” och att försvaret för dess laglighet bygger på ”auktoritärt reaktionära värderingar”, till skillnad från ett förbud som bygger på hur det går till ”i civiliserade länder”.

Det är dags att Vänsterpartiet tar ställning för judars möjligheter att leva judiska liv.

Vänsterpartiets vilja att förbjuda praktiken motiveras med att ”det är varje individs rätt att bestämma över sin egen kropp”. Med det missar man något den svenska staten missat sedan framväxten av barnkonventionen: att den inte bara är ett sätt att skydda barn från sina föräldrar, utan också att skydda familjer från statligt maktutövande.

Därför menar vissa inom den här svenska exceptionalistiska hållningen att samhället ska sätta sig över just de föräldrar, framför allt judiska och muslimska, som följer praktiken. I strid med både UNHCR och Barnkonventionen vill man förvägra föräldrarna att uppfostra barn i enlighet med sin kulturella identitet, utan att kunna visa att praktiken är skadlig för barnet.

Det hela bygger också på den assimileringstradition man tvingat på judar och andra minoriteter i Sverige i hundratals år. I Sverige finns en tydligt protestantisk tendens att tänka att religion sitter i huvudet, det är inget som praktiseras – förutom då de kristna högtiderna, som uppmärksammas och firas i hela skolväsendet. Sin religiösa praktik kan man lämna i hemlandet, även om ens släkt bott i Sverige i många generationer.

I en intervju med Judisk krönika fastslår Vänsterpartiets avgående partisekreterare Aron Etzler att partiet inte har drivit frågan om omskärelse aktivt på väldigt länge, ”[j]ust eftersom det är en sådan komplex fråga”. Han nämner också att Vänsterpartiet på regionnivå har ”varit för att upphandla vård för manlig omskärelse och avsätta pengar för det”. Kanske finns här ett spår som skulle välkomnas av både svenska judar och muslimer? Som Vänsterpartiets partiprogram skriver: ”Vi har allt att vinna på att tillsammans försvara varandras möjligheter att leva goda liv varje gång konservativa krafter försöker stänga någon ute”. Vi kan bara hålla med.

Läs mer

Det är dags att Vänsterpartiet tar ställning för judars möjligheter att leva judiska liv, och det går inte utan att försvara rätten till omskärelse.

Ledare 22 oktober, 2024

Överenskommelsen med Tidö måste rivas

S-ledningens överenskommelse med Tidöpartierna måste rivas upp. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Om inte S-ledningen ångrar sig väntar ännu ett decennium av åtstramningar. Det har vi inte råd med.

I december 2019 ställde jag och några andra studenter upp ett bord på Columbiauniversitetets campus. På huvudet hade vi Bernie Sanders-kepsar och på bordet låg flygblad med löften om gratis utbildning för alla. En del studenter hummade uppskattande, andra ville påtala ogenomförbarheten i en sådant förslag.

Så bromsade en universitetsanställd fastighetsskötare in sin golfbil. Han berättade om drömmen om att klassrummen som varit stängda för honom skulle öppnas för hans barn. Om att han visserligen inte var ”politiskt intresserad”, men att Sanders löften skulle kunna förändra hans liv. En tumme upp, innan han behövde köra vidare mot arbetet igen.

Min politiska depression hade egentligen tagit mig bort från partipolitiken och in i ett engagemang för sakfrågor. En plats där det visserligen är lätt att ha ”rätt”, men svårare att få det.

Men på andra sidan Atlanten hade Bernies kampanj väckt något i mig. Tänk om världens kapitalistiska högborg skulle laga sitt sjuka sjukvårdssystem. Tänk om de skulle bli först med att ställa om ekonomin. Tänk om vi vanliga skulle vinna mot lobbyisterna. Tänk om.

Jag kom hem utan valvinst, men med insikten att verklig påverkan sker inom partipolitiken.

Så hittade jag S-föreningen Reformisternas rapport En grön ny giv för Sverige, som också den väckte något i mig. Ett fullt finansierat program för att klara den gröna omställningen, öka jämlikheten och få full sysselsättning. Tänk om.

Jag gick med i Socialdemokraterna. I grund och botten är jag ju trots allt en sosse som drömmer om en starkare socialdemokrati. Ju fler partikamrater jag träffade, desto tydligare blev det. Vanliga socialdemokrater runt om i landet saknar inte visioner, de saknar pengar.

Temperaturen, ojämlikheten och arbetslösheten ökar. Vad händer egentligen om vi inte vågar satsa på framtiden?

Den chockvåg 1990-talskrisen skapade skulle behandlas med en enda medicin – strama budgetregler. De offentliga finanserna skulle gå med överskott, det vill säga betala av statsskulden. Annorlunda uttryckt är staten tvungen att årligen skära ned.

Vi har visat oss exceptionellt bra på nedskärningar – för nu har Sverige en av världens lägsta statsskulder. Som Niklas Altermark och Åsa Plesner uttrycker det i den nya boken Konsten att avveckla en välfärdsstat (Verbal, 2024) har det skett till priset av en politisk nihilism, där samhällsförbättringar inte framstår som möjliga eftersom de ligger utanför budget. En bra grogrund för en epidemisk spridning av politisk depression.

Jag lyckades knipa en plats på partikongressen 2021. Redan under förberedelserna stod det klart för allt fler att den ekonomiska politiken var partiets ödesfråga. Det var där den stora striden stod.

Partistyrelsen föreslog ett balansmål. Det innebär att staten inte längre skulle betala av på statsskulden, utan gå plus minus noll. Ett litet steg i rätt riktning, men långt ifrån tillräckligt. De cirka 25 miljarder som frigörs årligen är till exempel mindre än redan beslutade men ännu ofinansierade ökningar till försvaret.

Vi skulle alltså fortfarande inte kunna investera i den gröna omställningen, tåg eller bostäder utan stora nedskärningar. Med en analogi till privatlivet skulle staten inte heller fortsättningsvis kunna ta CSN-lån förrän besparingarna från timvikariaten betalat utbildningen, eller laga taket innan vattenskadan blivit ett faktum.

Jag representerade Göteborgs partidistrikt i de hårda förhandlingarna. Till slut presenterades ett kompromissförslag: utöver ett balansmål skulle lånefinansiering tillåtas av vissa strategiska infrastruktursatsningar med stor klimatnytta. Vi var överens.

Förra veckan hade Socialdemokraterna möjlighet att uppfylla kongressens beslut. En parlamentariskt sammansatt kommitté tillsattes för att se över det finanspolitiska ramverket och en majoritet av riksdagen hade uttalat sig för en mer expansiv politik.

Så presenterades resultatet. Socialdemokraterna hade kommit överens med Tidöpartierna och Centerpartiet om ett strikt balansmål, utan möjlighet till lånefinansiering i enlighet med kongressens beslut.

Läs mer

För mig är det tydligt: Socialdemokraternas partistyrelse borde behandla frågan och överenskommelsen behöver underkännas. Och så behöver vi ta nya tag på nästa års kongress i Göteborg. Temperaturen, ojämlikheten och arbetslösheten ökar. Vad händer egentligen om vi inte vågar satsa på framtiden?

Inrikes 22 oktober, 2024

Svenska alternativmedier stärker banden till Kina

Kinas ambassadör Cui Aimin har skrivit debattartiklar för både Nya Dagbladet och Newsvoice. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.

Två svenska alternativmedier har återkommande besökt Kina det senaste året. Anders Dalsbro på Expo ser en trend i att närma sig den kinesiska regeringen – men menar att intresset inte är så ömsesidigt som det kan framstå.

– Eftersom mainstreammedia i väst ofta rapporterar vinklat från Kina så brukade jag föreställa mig Xinjiang som fattigt och eftersatt, berättar svensken Torbjörn Sassersson för den statliga kinesiska nyhetssajten CGTN, iförd ett hårspänne i form av ett par pandaöron.

– Men efter att jag kom hit förstod jag att den faktiska situationen var ganska annorlunda, fortsätter han.

Sassersson (bilden), som är ansvarig utgivare för sajten Newsvoice, är en av ett drygt hundratal utländska journalister som besökt regionen i västra Kina hittills under 2024 på regeringens inbjudan. Bland dem som besökt Xinjiang finns allt från vänstermedier med vänlig inställning till det styrande kommunistpartiet, till medier knutna till auktoritära högerregeringar med goda relationer med Kina – exempelvis Ungern.

– När jag åkte ned så hade jag hela uppsättningen av negativa inställningar om Kina, säger Torbjörn Sassersson, som berättar att han besökt landet fyra gånger under de senaste tio månaderna.

– Men jag fick världens chans att bilda mig en egen uppfattning. Jag fick träffa journalister, diplomater, personer från en tankesmedja. Och då har jag insett att jag också är styrd av propagandan, och att det finns goda skäl för dem som driver den att göra det.

Newsvoice är inte ensamma bland Sveriges alternativmedier att knyta närmare band till Kina. Tidigare i år kunde Expo avslöja att Nya Dagbladet, en annan svensk nättidning, besökt den regeringsknutna tankesmedjan Shanghais institut för internationella studier (SIIS).

I september besökte Nya Dagbladet återigen Kina, denna gång i samband med en konferens i 21-miljonersstaden Chengdu.

– Nya Dagbladet skulle jag beskriva som ett högerextrem tidning med starka drag av konspiracistiska idéer, framför allt under pandemin. Den ledande personen har sin bakgrund i Nationaldemokraterna, och tog med sig den verklighetsuppfattningen in i tidningen, säger Anders Dalsbro (bilden) på Expo till Flamman.

Newsvoice beskriver han som en mer renodlad konspirationskanal. Tidigare har kanalen bland annat spridit teorier om att coronaviruset är en form av krigföring från det kinesiska kommunistpartiet, och publicerat texter som jämfört Kina med Tredje riket.

Men sedan dess har inställningen till Kina ändrats. Nyligen publicerade sajten en lång artikelserie från Xinjiang, med bland annat ett reportage från en elbilsfabrik och en artikel om ombyggnationen av moskéer i traditionell kinesisk stil. Både Newsvoice och Nya Dagbladet har dessutom publicerat ett flertal debattartiklar av den kinesiska ambassadören i Sverige, Cui Aimin.

Jag vill åka tillbaka och åka till ett omskolningsläger.

– Man blir nog lite smickrad av att bli uppvaktad av en sådan aktör, och få vistas i sammanhang som man annars inte är inbjuden till, kommenterar Anders Dalsbro, och fortsätter:

– Sedan kommer man tillbaka och skriver positiva omdömen och kritik mot västmedia.

Att just Xinjiang hamnat i fokus för Kinas charmoffensiv handlar sannolikt om de återkommande rapporterna om att Kina begår brott mot mänskligheten i området. Bland annat har Amnesty larmat om interneringsläger där muslimska uigurer och andra etniska minoriteter stängs in och ”omskolas” till sekulära kineser, medan FN rapporterar om ”tortyr, slaveri, godtycklig internering” och andra ”människorättsbrott”. Inget av detta nämns dock i Newsvoices artiklar från platsen.

– Det jag har noterat är att man har löst problemet med islamsk extremism. Man har tagit hand om alla extremister som vill bedriva separatism eller terrorism och satt dem i omprogrammeringsläger, säger Torbjörn Sassersson, som tillägger att han inte vet om de kallas så av Kina.

– Vi skulle åka till ett av dem, men det blev avbokat. Jag vill åka tillbaka och åka till ett omskolningsläger.

Trots de återkommande resorna är Anders Dalsbro skeptisk till att Kina har något större intresse av uppmärksamheten från små alternativmedier som Nya Dagbladet och Newsvoice.

Läs mer

– Det finns inget som tyder på att de här aktörerna skulle kunna vända någon opinion i Sverige. Det handlar nog mer om att ambassadören ska kunna ha någonting att visa upp och säga till regimen hemma, säger han, och fortsätter:

– Det mest osmakliga är att de förnekar något som av många klassificeras som ett folkmord.

Flamman har sökt Nya Dagbladet.