Det är en grannlaga uppgift att förändra ett partiprogram i Vänsterpartiet. Åsikterna är många och livliga. Det brukar komma kritik mot att programmet är för långt, samtidigt som massa saker fattas. I programkommissionen har vi också haft många diskussioner. Man kan väl säga att det vi har landat i är att partiprogrammet i stort sett är bra. Vår analys och våra ställningstaganden håller. Men vi kan försöka fokusera bättre i det politiska tänkandet och det arbete som det ska leda fram till.
Vänsterpartiets kongress 2012 beslutade dessutom att initiera en bred diskussion om en socialistisk vision och strategi, något som partiets programkommission arbetat på och diskuterat med många både inom och utom Vänsterpartiet sedan dess. Det har bland annat producerats ett specialnummer av Socialistisk Debatt. Och utifrån dessa utgångspunkter har programkommissionen nu också lagt fram en del förslag till revideringar.
Förslagen handlar till största delen om ändringar i partiprogrammets ”strategidel”, som nästan helt skrivs om. I ett läge då det politiska samtalet ofta handlar mer om vad som måste försämras och för vilka – snarare än om politiska alternativ och visioner – finns en stark potential för vänsterkrafter som kan visa att förändring är inte bara önskvärd, utan också möjlig.
De nya skrivningarna syftar just till att peka ut hur konkreta förbättringar – som både gör livet rikare och friare för fler människor och som varaktigt förändrar styrkeförhållandena i samhället – kan genomföras. Förändringar som gör att vi imorgon lättare kan uppnå det som ses som omöjligt i dag.
Ofta är det så, att de bästa argumenten för politiska förändringar skapas när de faktiskt börjat genomföras. Lyckade förskjutningar av politiska positioner skapas av ändringar som skapar sin egen dynamik. Så har arbetarrörelsen och vänstern gjort när den har varit som mest framgångsrik.
Till exempel med socialförsäkringssystemen, som både ger individer en större trygghet, men som också bygger in ett visst mått av klassolidaritet i våra materiella villkor – och därmed också förstärker en samhällssyn där sammanhållning och medborgerliga rättigheter har en mer framträdande roll. Men vi har ju också sett gott om det motsatta när högern flyttat fram positioner: nedskärningar som drabbar utsattas privatekonomi – men som också samtidigt förstärker samhälleliga uppfattningar om att var en har sig själv att skylla. Eller kommersialisering av bostadssektorn och det offentliga rummet, som konkret gör det svårare för personer med lägre inkomster att få tillgång till husrum, service, fritid, kultur – men samtidigt drar isär samhället och bokstavligen cementerar existerande klasskillnader.
De upputsade textförslagen försöker fånga in en del sådan dynamik.
Det handlar om förändringar som ökar solidariteten inom den breda arbetarklassen, stärker löntagarnas ställning på arbetsmarknaden och som demokratiserar den ekonomiska makten.
Som utjämnar löneskillnader mellan män och kvinnor, motverkar mäns våld mot kvinnor och bygger ut och demokratiserar välfärden. Som stärker människors självorganisering och rätt till personlig integritet. Som både angriper rasismens och nyfascismens rötter och dess direkta verkningar. Och som ställer Sverige i första ledet för att driva på för ekologisk omställning och en rättvisare och fredligare världsordning. Bland annat.
Jag tror att själva processen med att resonera om vilka politiska förslag och förändringar som är av särskild strategisk betydelse, är viktig för att Vänsterpartiet ska bli ett starkare parti.
Vi behöver också som parti stärka förmågan att tänka i termer av att finna allierade, bidra till rörelse i samhället och förmå oss själva att prioritera.
Ett partiprogram kan aldrig i sig lösa sådana problem. Men förhoppningsvis kan det vara ett verktyg – som ägs och finjusteras av hela partiet; slutligen genom dess högsta beslutande organ, kongressen.
Fram till den 15 november tar programkommissionen gärna emot synpunkter (via [email protected]) innan det slutliga förslaget antas och skickas ut till partiet inför kongressen för sedvanlig motionsbehandling.
Hela förslaget kan läsas via Vänsterpartiets hemsida.