Han får medhåll av Martin Gelin, frilansjournalist och bosatt i USA.
– Oavsett vem som vinner valet kommer den andra sidan att ha svårt att erkänna honom som en legitim president.
Martin Gelin menar att valrörelsen har varit mer polariserad än någonsin. Dessutom har liberalare lagar kring hur kampanjbidrag ska redovisas gjort det lättare för olika grupper att driva smutskastningskampanjer utan att kandidaterna behöver ta ansvar för det.
– Priset för att attackera motståndare har blivit lägre, det är mer fria tyglar.
Republikanerna har anklagat Barack Obama för att ha spätt på polariseringen i politiken.
– Men om det är några som har stått för polarisering är det Republikanerna, med sin fundamentalistiska skattesänkarpolitik, säger Kent Werne.
Han tror även att Republikanerna kommer fortsätta hindra förslag i kongressen.
– Det finns alltid möjlighet för presidenten att pressa igenom förslag.
Kan påverka utrikespolitiken
Men det är inte något som är populärt eller låter sig göras lättvindigt. Däremot påpekar han att presidenten har ett större mandat att påverka utrikespolitiskt.
– Han kan bädda för en annan utveckling i Mellanöstern eller i relationerna till Latinamerika.
Stora förhoppningar
När Barack Obama tillträdde efter förra valet fanns stora förhoppningar på förändring. Han bidrog själv till att skruva upp förväntningarna till max. Det har gjort att en hel del väljare känner sig svikna idag.
– En del har vänt honom ryggen nu, andra är besvikna men röstar ändå på Obama för att de tycker alternativet vore värre. Andra tycker att Obama ändå har lyckats åstadkomma en del efter förutsättningarna, säger Kent Werne.
Sjukvårdsreformen, en könsdiskrimineringslagstiftning på arbetsmarknaden, samt stärkta rättigheter för homosexuella inom militären är sådant som trogna Obamaanhängare brukar lyfta fram som förbättringar under de senaste fyra åren. Kent Werne tycker att läget kunde ha varit sämre.
– Med stimulanspaketet förhindrade Obamaadministrationen en katastrof.
Trots det är USA ett land i djup kris.
– 25 miljoner är arbetslösa, fem miljoner har förlorat sitt hem. Främst är det arbetarklassen som drabbats. De som tidigare har haft arbete inom industrin eller den offentliga sektorn är nu arbetslösa eller har låglönejobb inom servicesektorn.
Bromsar fallet
Han menar att Barack Obama har lyckats bromsa fallet, men att det är långt kvar innan landet är tillbaka där man var innan krisen.
– Frågan är om man någonsin gör det.
I förra numret av Flamman påpekade Green Partys vice kandidat Cheri Honkala att det inte spelar så stor roll vem som vinner valet i USA. Enligt henne står Obama för ungefär samma politik som Bush. Klimatfrågan är ett sådant exempel, där Obama fått mycket kritik från vänster.
– Samtidigt är Republikanerna ett parti som inte erkänner att klimatförändringarna är skapade av människan. Jag tror de flesta förstår att Obamas förhandlingsutrymme har varit väldigt begränsat, säger Martin Gelin.
Även abortfrågan har fått uppmärksamhet i valet. Mitt Romney har tidigare sagt att han kan tänka sig att tillsätta abortmotståndare i högsta domstolen, vilket kan hota rätten till abort. Det har producerats en valfilm där kvinnan bakom pseudonymen Jane Roe anklagar Barack Obama för att ”mörda barn”. Samtidigt har en rad klumpiga abortuttalanden från republikanska företrädare uppmärksammats. Att abortmotståndare använder en hård retorik är inte ovanligt i sig. Skillnaden idag menar Martin Gelin är att Demokraterna slår tillbaka hårdare. Kvinnliga talare från Demokraterna har lyft fram abortfrågan under valrörelsen.
– Bill Clinton hade en slogan om att aborter ska vara ”lagliga, säkra och sällsynta”. Den retoriken har man övergivit. Nu attackerar man Republikanerna för att inskränka kvinnors rättigheter.
Fotnot: Intervjuerna gjordes innan Flammans pressläggning, då valet inte var klart än.