Efter flera års borgerligt styre ser det ut att bli regeringsskifte i Danmark. De borgerliga partierna tappar i valundersökningar. På vänsterkanten backar Socialistisk Folkeparti och Socialdemokraterna går försiktigt framåt, medan de som ser ut att bli det röda blockets stora vinnare är Enhedslisten. Enligt vissa opinionsmätningar kan de storma fram från nuvarande fyra till fjorton mandat.
Johanne Schmidt-Nielsen, en av Enhedslistens ledare är tydlig med vad hon tror har varit partiets framgångar.
– Vi står fast vid vad vi tycker och insisterar på en solidarisk ekonomisk politik.
Hon tror också att det har betydelse att Enhedslisten, till skillnad från de flesta andra partier i Danmark, har drivit klimatfrågan väldigt hårt.
– Det talas inte så mycket om det bland de andra partierna, men det är inte så att klimatproblemen försvinner för att man inte diskuterar dem.
Människors vardag
Line Barfod, också hon från Enhedslistens ledning, tror att det har betydelse att partiet har koncentrerat sig på frågor som rör människors vardag, som arbetstillfällen och att säkra arbetslösas rättigheter.
– Valet har handlat mycket om ekonomi och debatten har handlat om vi ska ha kvar en borgerlig regering som gör nedskärningar, eller om vi ska ha en regering som får människor i arbete.
I Danmark finns två partier som kan anses stå till vänster om Socialdemokraterna; Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti. Socialistisk Folkeparti har fått kritik för att gå mot höger och delvis flirta med invandringsfientliga krafter. I dagarna gick SF:s ledare Willy Sövndal ut med att han kan tänka sig att samarbeta med främlingsfientliga Dansk Folkeparti i vissa enskilda frågor. Utspelet har väckt uppmärksamhet och bestörtning på vissa håll.
Kan samarbeta med SF
– När den socialistiska vänstern förirrar sig i taktiska valfunderingar har rasisterna redan vunnit poäng. Det finns partier som vi aldrig någonsin ska bidra till att legitimera och aldrig någonsin ska samarbeta med. Sverigedemokraterna är ett sådant parti, Dansk Folkeparti ett annat, kommenterade till exempel Lars Ohly i ett pressmeddelande.
Enhedslisten håller inte alls med Vänsterpartiet och menar att Sövndals utspel handlar om att få klarhet i hur DF ställer sig i vissa frågor, som ersättning till arbetslösa eller att bekämpa barnfattigdom.
– Dansk Folkeparti sitter i Folketinget och de röstar där precis som de andra partierna, därför är det viktigt att få ett ställningstagande från dem i de här frågorna, säger Line Barfod.
Däremot är de båda tydliga med att Enhedslisten inte kommer att ge några eftergifter i invandringspolitiken.
– En solidarisk invandringspolitik, till skillnad från Pia Kjaersgaards har varit en av våra prioriterade frågor, säger Johanne Schmidt-Nielsen.
Även om både Barfod och Johanne Schmidt-Nielsen påpekar att ingenting är säkert ännu och att det kan hända mycket innan valdagen ser det ut att gå vänsterns väg i Danmark.
Men Enhedslisten kommer inte att sätta sig i en regering med Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti.
– Nej, vår uppgift är att vara ett stödparti och se till att Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti håller fast vid de vallöften man har givit, säger Barfod.
Skaffa sig plattform
Som svensk kan man förundras över att ett grannland har två relativt starka vänsterpartier. Line Barfod tror det till viss del har att göra med att spärren för att komma in i danska folketinget är två procent, istället för som i Sverige fyra procent.
– När man väl har kommit in i Folketinget har man skaffat sig en plattform.