– Man tror att vi använder underhållsstödet för att vi är bekväma. Det är inte så. Om vi inte använder oss av underhållsstödet får vi inte några pengar.
Elena är ensamstående med två barn. Hon och barnen har inte haft kontakt med barnens pappa på elva år, trots försök med hjälp av socialtjänsten. I dag får hon underhållsstöd via Försäkringskassan, som alltså i sin tur kräver betalning av pappan. Men från och med första april gäller nya regler. Om pappan sköter betalningarna till Försäkringskassan prickfritt i sex månader kommer inte längre Försäkringskassan att fungera som mellanhand. I stället förväntas föräldrarna att sinsemellan sköta underhållet. Om utbetalningarna inte fungerar får boendeföräldern återigen vända sig till Försäkringskassan.
– Då får de göra en vanlig ansökan om underhållstöd. Det kan dröja några månader innan det kommer i gång, men de pengar som man har rätt till betalas ut retroaktivt, sade Karin Honorato Dos Santos, verksamhetsutvecklare på enheten barn och familj på Försäkringskassans huvudkontor, till Dagens Nyheter i december förra året.
Oroade mammor
För Elena som är student skulle det innebära en katastrof för ekonomin.
– För en person som får in 12 000 kronor i månaden går det inte att få 3000 mindre en månad. Det går knappt som det är.
Hon känner flera ensamma mammor som nu är oroliga för att stå utan pengar om ett halvår, eller att pappan kommer att använda underhållet som påtryckningsmedel på olika sätt.
– Man är ju i underläge. Det är klart att det är lättare att tjafsa med mig än med Försäkringskassan.
När hon först fick höra talas om de ändrade reglerna av en kompis trodde hon inte det var sant. Men en koll visade att det stämde. Att hon och barnens pappa inte haft kontakt på så många år har ingen betydelse, enligt personen hon talade med på Försäkringskassan.
Elena tycker det är konstigt att det är en rödgrön regering som har genomfört förändringarna. Hon är själv aktiv i Vänsterpartiet och även kritisk till att det egna partiet inte protesterat mot regeländringarna.
– Jag förstår inte hur vi som ett feministiskt parti, som ska stå på de utsattas sida, har tänkt här.
Ska ge mer pengar
Syftet från regeringens sida är att de föräldrar som anses klara av det, ska sköta betalningarna utan Försäkringskassans stöd. Undantag ska göras för föräldrar där det förekommit våld eller hot i relationen.
I dag får ett stort antal föräldrar underhållsstöd. En del anses få det ”i onödan”. Det gör dessutom att många får mindre pengar än om föräldrarna använt sig av Försäkringskassans avtalsmall och skött underhållet själva. Det finns en spridd myt att nivån på underhållsstödet är norm när det snarare ska betraktas som en lägstanivå.
Men Elena är skeptisk.
– Det är många ensamstående mödrar som har svårt att ha kontakt med pappan. Det är därför vi har underhållsstöd, för att det inte funkar.
– Med det här tvingar vi in kvinnor i civilrättsliga avtal.
Hon påpekar att det inte fanns något i de gamla reglerna som hindrade den betalningsskyldige att betala mer till sina barn än miniminivån.
– Hur ska Försäkringskassan lyckas med denna nya lag, att få föräldrar att komma överens om ett avtal? De ska lösa ett uppdrag som varken socialen eller vi som ensamstående har lyckats knäcka på flera år.
Remissinstanser kritiska
Det fanns remissinstanser som uttryckte oro över förslaget. Familjerättssocionomernas riksförening tyckte att indragning av underhållsstöd bara ska ske om boendeföräldern accepterar det. Inspektionen för socialförsäkringen påpekade i sitt remissvar att det inte finns någon garanti för att en förälder som skött betalningen i sex månader fortsätter med det.
Även Rädda Barnen avstyrkte lagändringen med hänvisning till att det inte utretts hur det kan påverka barnen som berörs.
”I en ansträngd situation av ekonomisk knapphet finns det stor risk att underhållsfrågan blir ytterligare en påfrestning på relationen mellan föräldrarna som kommer gå ut över barnen”, skriver man i sitt remissvar.
Rädda Barnen var också skeptisk till om det verkligen är av bekvämlighetsskäl som föräldrar söker underhållsstöd. I de fall där föräldrarna skulle kunna sköta det själva borde det räcka med tydligare information. De som ändå anser sig behöva underhållsstöd borde inte behöva motivera det närmare, resonerar man.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), ger en kommentar via mejl till Flamman:
– Jag tycker inte att man ska känna oro över detta, skulle det inte fungera är det möjligt att åter få detta stöd via Försäkringskassan. Vi har gjort denna förändring för att få fler föräldrar att komma överens om ett underhållsbidrag som bygger på faktiska kostnader, och inte schabloner. Försäkringskassan har fått i uppdrag att ge stöd i detta, så ingen hamnar i kläm.
Det här gäller
Föräldrar som inte bor med sina barn betalar underhållsbidrag till boendeföräldern. I undantagsfall kan även varannanvecka-föräldrar betala underhållsbidrag om föräldrarna har mycket olika ekonomiska förutsättningar.
Föräldrarna kommer överens om storleken på underhållet tillsammans. Försäkringskassan tillhandahåller avtalsmallar till hjälp som bland annat utgår från föräldrarnas inkomster. Om den betalningsskyldige inte kan eller vill betala, eller om föräldrarna har svårt att ha kontakt av andra skäl, går Försäkringskassan in och betalar ut underhållsstöd. Underhållsstödet ligger i dag på 1 573 kronor. Om den betalningsskyldige föräldern har tillräckligt hög inkomst kräver sedan Försäkringskassan att denne betalar hela eller delar av underhållstödet till myndigheten.