Under lördagens prideparad i Stockholm dök ett välbekant ansikte upp i folkvimlet: den Erdogandocka som i början av januari skapade internationella rubriker när den hängdes i fotknölarna utanför Stockholms stadshus. Aktionen från Rojavakommittéerna, en grupp som stödjer de kurdiska organisationerna YPG och PKK, vållade en mindre diplomatisk kris, och såväl turkiska som svenska politiker fördömde gruppens tilltag.
Den här gången fick avbilden av den turkiske presidenten däremot stå upprätt. Med händerna i luften och en prideflagga i ena handen hade han placerats på sidan av den lastbil som huserade det antifascistiska blockets DJ-bås. I blocket som följde bilen vajade även ett antal PKK-flaggor. Erik, en av aktivisterna i Rojavakommittéerna, anser att kopplingen till Pridefestivalens budskap var självklar.
– Anledningen till att Erdogandockan fanns där var på grund av Erdogans homofobiska politik.
Det är pinsamt hur lättprovocerad den turkiska regimen är
Reaktionerna från Ankara lät inte vänta på sig efter att Erdogandockan återigen visat sitt ansikte. Under kvällen kom ett pressmeddelande från det turkiska utrikesdepartementet, där de skrev att de i starka ordalag fördömer ”att tillåta en PKK-ansluten grupp att sprida propaganda med symboler för en terroristorganisation, och att utföra en skändlig handling mot vår president”. Erik beskriver reaktionerna som oväntat starka.
– Det är pinsamt hur lättprovocerad den turkiska regimen är. Du har fyra fanor och en docka, och de har semester och det var lördag. Ändå hade de tid att rasa.
Även landets justitieminister Yilmaz Tunc från Erdogans parti AKP fördömde aktionen under kvällen på plattformen X (tidigare Twitter), och meddelade att det är oacceptabelt att Sverige ”håller tyst om provokationer mot vår president”. Under söndagen uttalade sig även AKP:s talesperson Ömer Celik om aktionen på X, och fördömde de svenska myndigheterna för att ha blundat för ”provokationer” och ”kapitulerat inför terrorism”.
I Turkiets största regimvänliga tidning Sabah löd rubriken: ”Skamlös provokation av PKK/ YGP-supportrar i Sverige: Måltavlan var president Erdogan”.
Rättigheter är ingenting som skänks, utan rättigheter kämpar man till sig, och sedan måste de försvaras kontinuerligt. Så fort man slutar försvara rättigheter så försvinner de
Men det är inte bara den turkiska regeringen som har kritiserat aktionen. I en intervju med Ekot under söndagen meddelade Stockholm Prides vice ordförande Michal Budryk att protester mot Erdogan inte hör hemma på paraden. ”Det här är en demonstration för hbtqi-rättigheter, vi tycker inte att budskap som dessa personer försökte framföra på paraden hör till Stockholms prideparad”, säger han till Ekot.
I ett mejl till Flamman riktar Queers Against Fascism tung kritik mot arrangörerna för avståndstagandet. ”Stockholm Pride lyfter själva fram i sin egen värdegrund att de stöttar andra pridefiranden både nationellt och internationellt. Men detta verkar inte gälla Turkiet”.
I Turkiet är pridefiranden förbjudna sedan 2015, och försök att arrangera parader trots förbudet möts av våldsam repression.
Erik beskriver arrangörernas avståndstagande som både oväntat och sorgligt.
– Det känns som att de tappat koll på sina rötter, på varför Pride firas överhuvudtaget. Rättigheter är ingenting som skänks, utan rättigheter kämpar man till sig, och sedan måste de försvaras kontinuerligt. Så fort man slutar försvara rättigheter så försvinner de.
Vilka budskap Stockholm Pride menar inte hör hemma på festivalen förblir också oklart.
– Det har de inte preciserat. Vi läste upp hälsningar från Istanbul Pride, och fokus låg på Erdogans homofobiska politik, säger Erik.
Jag tolkade det som att det var en genomtänkt plats de gav oss
Enligt arrangörerna var Rojavakommittéerna inte anmälda till paraden, och deltog därmed inte som ”formella deltagare”. Men enligt Queers Against Fascism var Rojavakommittéernas deltagande allmänt känt, och något som utannonserats i sociala medier på förhand. Inte heller Erik ser det som sannolikt att deras deltagande inte var känt på förhand.
– Vi hade placerats på en logisk plats i paraden, mellan två andra block som fokuserade på internationella frågor. Jag tolkade det som att det var en genomtänkt plats de gav oss.
Årets prideparad i Stockholm lockade enligt arrangörerna över 50 000 deltagare. Bland andra statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström var på plats, något som under söndagen uppmärksammades av Sabah.
Regeringen har ännu på måndagen inte kommenterat den turkiska regimens fördömande. Flamman har sökt utrikesminister Tobias Billström och ledningen för Stockholm Pride. De senare avböjer intervju med hänvisning till ett pressmeddelande på organisationens hemsida.
Uppdaterad 7/8 kl. 19:30.