SANTIAGO En rapport om tortyren under diktaturen i Chile offentliggjordes förra helgen. Rapporten, som samlar vittnesmål från tiotusentals tortyroffer, är sammanställd av en statligt tillsatt kommission som letts av biskopen Sergio Valech. Den finns nu att läsa på kommissionens hemsida.
Kommissionen har samlat in vittnesmål från 35 865 människor som ansåg sig vara tortyroffer. Av dessa anser kommissionen att 28 000 fall går att styrka och dessa personer kommer att få en månatlig kompensation motsvarade cirka 1 500 kronor i månaden under resten av sina liv. Kommissionen rekommenderar också att regeringen lägger fram ett förslag som ger diktaturens offer ytterligare hjälp med exempelvis sjukvård och bostäder.
Chiles justitieminister Luis Bates sa i måndags att ”ingen summa pengar kan kompensera tortyroffren”.
Rapportens femte kapitel redogör för de tortyrmetoder som de politiska fångarna utsattes för under Pinochets regim mellan 1973 och 1990. De 3 400 kvinnor som lämnat vittnesmål till kommissionen har utsatts för sexuellt våld. Många av kvinnorna blev gravida efter våldtäkter. I rapporten tar man också upp 88 fall där barn under 12 år hölls fängslade och torterades. I rapporten offentliggörs inte namnen på torterarna.
Medlemmar i organisationen Familjer till de gripna och försvunna, AFDD, säger till IPS att gruppen kommer att arbeta för att torterarna ställs till svar.
Ordföranden för Chiles socialistparti, Gonzalo Martner, uppmanar de medlemmar av högeroppositionen som var delaktiga i Pinochets regim att offentligt be om ursäkt för sitt ansvar för brotten mot de mänskliga rättigheterna som begicks under diktaturen.
En av dem han riktade sig till är senator Sergio Fernández, medlem i partiet UDI och före detta inrikesminister under Pinochet. Senatorn sa under helgen att han inte visste någonting om Villa Grimaldi, ett av de mest ökända tortyrcentren under diktaturen..
I rapporten kritiseras också domstolarnas agerade under diktaturen. Domstolarna vägrade systematiskt att ta upp fall där människor begärde prövningar av frihetsberövanden. Många av de som fängslades utan rättegångar utsattes för tortyr och kom aldrig tillbaka. Enligt rapporten tog HD inte heller upp anmälningar om kränkningar och övergrepp som militärdomstolarna gjort sig skyldiga till.
Många av diktaturens offer finns inte längre kvar i livet. Enligt en rapport som Sannings- och försoningskommissionen gav ut 1991 dödades 3 190 chilenare av säkerhetsstyrkorna under diktaturen. Många andra har hunnit dö efter 1990.
Ersättning men ingen rättvisa år Chiles tortyroffer
Offren för tortyren under militärdiktaturen i Chile ska få ekonomisk kompensation av staten. Beslutet mottogs väl av politiker och aktivister men många kräver också att torterarna ställs inför rätta.