När Flamman träffar Hans Linde, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, har den rödgröna oppositionen nyligen presenterat en gemensam plattform för försvars- och säkerhetspolitik. Han är nöjd med uppgörelsen, i synnerhet som det har varit ett område där partierna tidigare har stått långt ifrån varandra.
– Det är uppenbart att Vänsterpartiet har gjort ett avtryck i uppgörelsen. Det finns inte en sida där man inte kan peka på något och säga ”det här har vi drivit på”.
Kan du nämna något konkret?
– Att all svensk vapenhandel med Israel kommer att upphöra om vi vinner valet.
Samtidigt ingår inte de svenska trupperna i Afghanistan i överenskommelsen. Där vill Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsätta en utredning efter valet för att se över möjligheterna att dra tillbaka de svenska trupperna, medan Vänsterpartiet vill ha ett omedelbart tillbakadragande. Hans Linde ser det inte som nödvändigt att komma överens om frågan innan valet.
– Ska vi ha en rödgrön regering måste vi ha en gemensam ståndpunkt, men jag ser det inte som nödvändigt att komma överens innan valet.
De fem rödgröna arbetsgrupperna har funnits i ungefär ett år.
Hur arbetar ni i grupperna mer konkret, sitter ni och brainstormar eller finns det utarbetade förslag att ta ställning till på mötena?
– Det är olika i olika grupper, men i vår grupp började vi med en kartläggning över vad de tre partierna tycker och vad som kan vara en rimlig gemensam ståndpunkt. Vi trodde nog att skillnaderna mellan partierna i många fall var större än vad de egentligen var.
De farhågor många uttryckt över att samarbetet skulle hindra, framför allt de två mindre partierna, att föra fram sin egen politik tycker inte Hans Linde har infriats.
– Nej, jag har inte lagt band på mig i det här arbetet. Min huvudprioritet har varit att föra fram Vänsterpartiets politik.
Råd från Norge
– Jag tillhör de som tror att ett plus ett plus ett inte blir tre, utan fyra. Det handlar inte bara om att jämka ihop en kompromiss, utan om att skapa något helt nytt, säger Tomas Eneroth, vice ordförande i näringsutskottet (S), om samarbetet i grupperna, när han träffar Flamman.
Han säger att samarbetet har gått bättre än vad man har kunnat hoppas. Framför allt är han nöjd med att de rödgröna lyckats koppla ihop klimatomställning med arbetsmarknads- och bostadspolitik när man vill nyproducera miljövänliga bostäder.
– Samtidigt är det så att medierna fokuserar på det vi inte är överens om, säger han och suckar lite, men vi ligger faktiskt före alliansen i deras arbete inför förra valet. Mona Sahlin kan få frågor om hur det ska vara flera år framåt i tiden, medan de borgerliga knappt kan säga hur samarbetet blir 2010.
Nästan mitt emot Socialdemokraternas riksdagskansli ligger Ulla Anderssons arbetsrum. Hon är Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson och en av dem som arbetar med att ta fram de rödgröna partiernas förslag till vårbudget, som kommer att läggas i vår. Hon menar att det nu finns en helt annan attityd till samarbete, bland framför allt socialdemokrater.
– Det är en väsentlig skillnad mot tidigare. Mona Sahlin har varit tydlig med att nu är det en annan sak som gäller. Samtidigt kan det vara svårt att lära gamla hundar att sitta ibland.
Hon har nyligen varit på studiebesök i Norge, där Sosialistisk Venstreparti sitter i regering med socialdemokrater och centerpartister. Bland råden från Norge har hon bland annat fått med sig att vara tydlig med vad som är partiets respektive den eventuella regeringens politik. Särskilt om partiföreträdare får ministerposter.
– Det bör finnas en motsvarande talesperson inom partiet som inte ingår i regeringen som kan föra fram partiets politik.
Saknar öppenhet
När det rödgröna samarbetet inleddes för ungefär ett år sedan betonades öppenhet, lyssnande och samarbete, med exempelvis föreningslivet, som viktiga ingredienser, till skillnad från den borgerliga alliansens samarbete. Både Ulla Andersson och Hans Linde tar upp det som något som fungerat mindre bra under året.
– Vi hade som ambition att vara mer öppna, men vi har lite olika syn i de tre partierna på hur vi bör jobba, säger Ulla Andersson.
– I min grupp har vi haft två öppna möten och ett runda bord-samtal. Jag hade önskat ett mycket öppnare förhållningssätt, säger Hans Linde, som samtidigt lägger till att han personligen har försökt prioritera kontakter med utomparlamentariska organisationer.
Jobb och välfärd viktigast
Tomas Eneroth håller däremot inte med.
– Vi har haft möten med exempelvis fackförbund och åkt ut och gjort studiebesök.
På frågan om vad som blir den viktigaste valfrågan svarar både Ulla Andersson och Tomas Eneroth jobben och välfärdsfrågor.
– Vi har gjort vår hemläxa sedan 2006, i en undersökning som kom nyligen visade det sig att Socialdemokraterna är det parti som människor har störst förtroende för när det gäller arbetsmarknadsfrågor, säger Tomas Eneroth.
– Med en arbetslöshet på nästan nio procent kommer jobben att vara viktiga, men också jämlikhets- och jämställdhetsfrågor. Jag hoppas att vi lyckas mobilisera väljare som gett upp och visa på en politisk skillnad, säger Ulla Andersson.
FAKTA
De fem arbetsgrupperna
• Jobb och ekonomi
• Klimat och miljö
• Välfärd och rättvisa
• Storstadens utmaningar
• En rättvis och hållbar värld