SPORT I helgen avslutades VM i friidrott i Paris. Flamman var där. VM-Stadion heter Stade de France och ligger i den sedan många år kommunistiskt styrda förstaden Saint Denis. Den kommunistiske borgmästaren var på plats och kunde sent på söndagkvällen konstatera att allt gått mycket bra – inte minst genom de 5 000 frivilliga som ställt upp och jobbat gratis.
Det hävdas ju ibland, inte minst i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Expressen, att fransmännen är nationalistiska och bara ser till sina egna intressen. Främst hördes detta före och under kriget mot Irak.
Av detta märktes mycket lite på stadion – alla idrottsprestationer hyllades och naturligvis var applåderna lite längre vid de franska medaljerna. Så hade det varit här hemma också.
När Jonathan Edward officiellt avtackades för tjugo fantastiska trestegsår, reste sig hela stadion spontant och minuterlånga applåder strömmade mot Edwards.
Den första franska medaljen kom efter rullstolsloppet som var 1 500 meter. När den ”svarte” rullstolsbundne fransmannen tog emot guldmdaljen sjöngs Marseljäsen med extra glöd. Kan det vara mer ”politiskt korrekt” ur vänstersynpunkt? En ”handikappad svart” fransman appåderas och hyllas av alla på stadion. Le Pen och hans anhängare var troligtvis inte glada.
Christian Olsson och Carolina Klüft stod i en klass för sig och samma sak kan sägas om sydafrikanskan Hestrie Cloete som vann höjdhoppet på 2.06 meter. Hon rev inte en enda gång utan stupade först vid rekordförsöket på 2.10. Kajsa Bergquist får ursäkta, men Hestrie Cloete var outstanding denna sista finaldag.
En annan fördom är att fransmän är dåliga organisatörer. Också det är fel. Det var imponerande att se hur snabbt och effektivt de ordnat förbindelserna när närmare 60 000 människor skulle hem på kvällarna. Extratåg var insatta och polisen hjälpte till så att inga ”flaskhalsar” uppstod.
Sammantaget kan man säga att Sverige och Frankrike syntes väl och naturligtvis också USA, främst på de korta distanserna. Andra nationer som hade framgångar var Sydafrika, Japan och Kina. Sämre gick det för ”klassiska ” friidrottsnationer som Ryssland, Storbritannien och Tyskland.
Vilken prestation har då fastnat på näthinnan? Jo för egen del naturligtvis Christians och Karolinas samt sydafrikanskan, Hestrie Cloete. Men mest spännande var det nog ändå på 5 000 meter.
Den store favoriten, marockanen Hicham El Guerroj, utmanades av två kenyanska löpare som formligen körde ”stafett” mot honom.
De turades om att dra och sparade därigenom krafter. Sista kilometern drog Guerroj upp en formidabel långspurt, men lyckades inte helt ”skaka av sig” kenyanerna. Det slutade med en oerhörd hundrametersduell ända in i mål. Tekniken fick tillkallas och visade att Guerroj förlorat med fyra hundradelar. Ett liknande femtusenmeterslopp får man nog vänta på i många år.