NEW YORK Hindren för ett tredje parti är många, det handlar om ekonomi och valsystem, men också om vallagar som lägger hinder i vägen för att kunna ställa upp kandidater.
Inför presidentvalet turnerar de stora partiernas kandidater runt i de stater som anordnar primärval. Två dagar innan primärvalet i New Hampshire följde hundratals journalister de mest kända namnen som Hillary Clinton, Barack Obama, John McCain och Mike Huckabee runt på deras valmöten. I radio och på TV pumpades deras budskap ut i annonser. Flera av kandidaterna har budgetar på miljontals dollar. De har staber av medarbetare och åker privatjet mellan USA:s olika delstater.
Samma dag, söndagen den 7 januari, höll en annan presidentkandidat på att bli gripen av polis på en parkeringsplats utanför Hannafords stormarknad i Brattleboro Vermont, bara några kilometer från gränsen till New Hampshire. Hans förmodade brott var att han samlade in namn för att ens få vara med på valsedeln i delstaten när presidentvalet ska avgöras i november. Hans namn är Brian Moore och han är presidentkandidat för USA:s socialistparti.
Olika vallagar
Varje delstat har en egen vallag som avgör på vilka villkor en kandidat får ställa upp.
– Det borde finnas en enda vallag för alla delstater. Nu måste man registrera sig med olika regler i alla 50 staterna, det är ett absurt system, menar Brian Moore.
Vermont tillhör de delstater där det är enkelt att bli registrerad. Där krävs 1.000 underskrifter av personer som bor i staten.
– Systemet är olika i olika stater. En del kräver att man betalar avgifter, andra att man får stöd av ett antal elektorer. I vissa delstater är det mycket svårt att få komma med på valsedeln. I Georgia krävs 42.000 underskrifter, i Texas 74.000, i Kalifornien 200.000, i New York 15.000 och i North Carolina nästan 70.000. För oss som ett litet parti är det helt enkelt inte möjligt, suckar Brian.
Brian Moore och Socialistpartiet hoppas kunna ställa upp i ett 20-tal delstater runt om i USA. Det innebär att partiet blir ett av de progressiva partier som kommer att finnas på valsedeln i flest stater.
– Men vi kan förstås inte vinna valet, konstaterar presidentkandidat Moore.
Även om progressiva partier lyckas registrera sig så är det många väljare, som sympatiserar med dem, som inte röstar på dem av taktiska skäl. Den kandidat som får flest röster i en delstat i valet vinner hela delstaten. I stater som Florida och Ohio, där det är jämnt mellan de två stora partierna, kan en röst på ett mindre parti leda till att republikanen blir vald. Därför taktikröstar de flesta progressiva väljare på demokraterna. Många minns valet 2000 då George Bush blev president och då många hade röstat på de grönas kandidat Ralph Nader.
Fick polisen på sig
I New Hampshire nämndes inga andra kandidater än republikaner och demokrater i spekulationerna inför valet. Hur gick det då för Brian Moore några kilometer därifrån?
Jo, stormarknadens ägare ringde polisen, som kom i två bilar. De hotade med att gripa Moore och de andra som samlade in namn, eftersom en parkering är privat område. Men efter ett akut telefonsamtal till Vermonts chefsjurist, delstatens högsta juridiska post, fick polisen gå med på att det är en rättighet att samla in namn för politiska kandidater. Brian Moore kunde pusta ut och lyckades få in 500 namn av shoppande Vermontbor, långt från TV-kamerorna i grannstaten New Hampshire.