– Det är nytt att man hotar den som visar en film. I tidigare fall har det varit producenten som blivit stämd, säger Kyle-Nathan Verboomen, som startat upp en lokalförening av filmnätverket Cinema politica på Stockholms universitet, till Flamman.
Coca-cola companys jurister skickade nyligen ett brev till Cinema politica, angående dokumentären The Coca-cola case.
I brevet, som Flamman har tagit del av, hävdar advokaten att filmen är kränkande för företaget och innehåller uttalanden som bryter mot ett sekretessavtal från en rättsprocess. Man konstaterar vidare att filmnätverket från och med nu kan anses vara upplyst om detta. Cinema politica uppfattar brevet som ett underförstått hot om stämning och ett försök att skrämma nätverket till att inte sprida eller visa filmen.
The Coca-cola case är en dokumentär där filmmakarna följer fackföreningsledare och jurister inför en rättsprocess mot Coca-cola. Företaget anklagas för delaktighet i fackliga ledares död vid Coca-cola-industrier i Colombia. Filmen har redan visats i USA och delar av Latinamerika.
Dålig reklam
Cinema politica är ett ideellt nätverk som från början startades av studenter i Kanada för att främja alternativ film. Men idag finns även föreningar i till exempel Sverige och Norge. Man har planerat visningar av The Coca-cola case på en rad olika ställen under januari och februari.
Kyle-Nathan Verboomen tror ett av skälen till att läskedryckstillverkaren reagerat så starkt är det stundande vinter-OS i Vancouver, där företaget är en av sponsorerna.
– Filmen är ett hot mot hur Coca-cola vill att människor ska uppfatta företaget, säger han.
En filmvisning på Stockholms universitet är inplanerad i februari och det finns inga planer på att stoppa den.
– Det jag har fått höra är att vi ska visa filmen, säger Kyle-Nathan Verboomen, som inte är särskilt orolig för några negativa konsekvenser för filmnätverket.
– Absolut inte! Det här är bara ett sätt att försöka skrämma oss.
Visningarna fortsätter
Uppfattningen delas även av Cinema politicas grundare, Ezra Winton som har sagt att filmvisningarna ska fortsätta som förut, om inte filmskaparna själva, eller produktionsbolaget, meddelar något annat.
– Om de trodde de kunde ha stoppat filmen skulle det ha gjorts när den skapades, säger han i ett uttalande och tillägger att Coca-cola antagligen trodde det skulle vara lätt att skrämma en liten gräsrotsrörelse.
Cinema politica har tvärtom valt att vara offensivt och ska redan nu ha fått kontakt med jurister som är villiga att företräda dem gratis vid en eventuell stämning.
Enligt uppgifter från Coca-colas svenska pressavdelning var brevet inte menat som ett hot om rättsliga åtgärder, utan skrevs för att informera nätverket om att filmen innehåller hemligstämplad information.
Man påpekar även att Coca-cola friats från alla anklagelser, i domstolar både i Colombia och USA.