– Nu blir det åka av.
Orden kommer från ett socialdemokratiskt kongressombud ute i korridoren strax efter Håkan Juholts installationstal. Det kan i viss mån sammanfatta helgen som gått. Socialdemokraternas extrakongress präglades av optimism och framåtanda.
Kongressen fattade egentligen inga politiska beslut. Förutom att välja en ny partiledare och verkställande utskott ägnades tiden till en form av allmän politisk diskussion och tyckande utan beslutsfattande. Peter Gustafsson, kongressombud från Uppsala, beskrev lite elakt upplägget som en ”Ring P1-övning för kommunalråd”.
Vänsterdebatt
Det är ingen överdrift att konstatera att debatten i kongressalen på Stockholm Waterfront förhöll sig till vänster om var Socialdemokraterna har befunnit sig de senaste åren. Trygghet, välfärdssatsningar och retorik som ibland påminde om en Vänsterpartikongress återkom.
– Daglönesamhället är här, ungdomar ställs upp på sms-listor där den som svarar snabbast får jobbet. Så lever många dag för dag med en ständig oro för hur det ska gå ihop, sade Elin Lagerqvist från Jönköping.
Hon fortsatte med att konstatera att hon som född på 70-talet enbart levt i ett samhälle som byggt på nyliberala principer och kritiserade även hur människors liv påverkas när offentlig verksamhet upphandlas.
– Busschaufförer får ett så snävt schema att de inte har tid att gå på toa. Hemtjänsten får ibland femdelade turer, sade hon och rev ner applåder.
Hon var inte den enda som talade om ökad trygghet på arbetsmarknaden och kritiserade upphandlingar.
– Våra väljare vill ha trygghet. Valfrihet är inte den största framtidsfrågan, först när människor känner sig trygga kan de styra över sina egna liv, konstaterade Camilla Skog från Skaraborg, från talarstolen.
Mats Johansson från Östergötland, talade om att partiet borde sikta in sig på en politik och reformer som riktar sig till hela befolkningen och inte bara särskilt utsatta grupper.
– Och då är det nödvändigt med höjda skatter.
Några långt bak i salen jublade.
Samtidigt fanns dem som försiktigt ville balansera vänstersvängen. Sven-Erik Lindenstam från Gävleborg gjorde en jämförelse med att köra bil från talarstolen.
– Titta framåt och ha en liten koll bakåt. Och vad händer om man svänger för kraftigt åt höger eller vänster? Jo, man hamnar i diket.
Vinster i välfärden
Att stoppa vinstuttag i välfärden har länge varit en fråga som Socialdemokraterna inte har drivit.
Istället har Vänsterpartiet som enda parti i Sverige som profilerat sig mot vinster. I debatten lyftes den fram.
– Skolkoncerner med miljonvinster behöver inte vårt stöd, sade Linnea Swedenmark från Jämtland.
En del gick ännu längre och ville att vård, skola och omsorg ska drivas i offentlig regi.
Linjen för att förbjuda vinstuttag fick till viss del stöd av den nya partiledaren under hans installationstal.
– Vi måste verkligen fråga oss om det var dagens form av privata bolagsvälde inom vård, skola och omsorg som avsågs ens av de godmodigaste förespråkare av de omfattande utförsäljningar vi sett de senaste åren, sade Håkan Juholt på lördag morgon.
Däremot betonade han att vård, skola och omsorg även fortsättningsvis ska ha olika ägandeformer.
Håkan Juholts framträdanden ackompanjerades av Elvis Presleys ”A little less conversation”. Det var troligen ett högst medveten signal om att det är dags för action.