I takt med utvecklingen av situationen i framför allt Syrien och Irak har situationen vid EU:s yttre gränser försämrats stadigt. Bara i Syrien har hittills uppskattningsvis fyra miljoner människor drivits på flykt. De flesta har tagits emot av Syriens grannländer, men ett ökande antal försöker ta sig till Europa. De flesta stoppas dock från att ta sig till Europa.
Humanitär katastrof
EU har försökt stoppa flyktingar vid de yttre gränserna, men inte kunnat förhindra att tusentals människor trots alla säkerhetsåtgärder tagit sig till Europa på olika sätt. I de flesta EU-länderna saknas såväl beredskap som vilja att ta hand om nyanlända flyktingar. Ett ökande antal människor tvingas leva under ohållbara villkor i tillfälliga läger eller helt enkelt på gatan.
Den bredare europeiska allmänheten har hittills varit likgiltig eller rentav fientligt inställd mot dessa människor. I förra veckan ledde dock ett antal dramatiska händelser till en våg av sympatimanifestationer över hela Europa. Bilder av en övergiven lastbil med 71 lik i Österrike samt en bild av en drunknad treårig pojke som spolades i land i en turkisk semesterort påverkade opinionen starkt. I flera europeiska länder, så också på söndagen i Sverige, hölls massdemonstrationer till stöd för en mer human flyktingpolitik.
Kaos i Ungern
I förra veckan uppmärksammades dessutom den kaotiska situationen i Ungern, där tusentals desperata människor har suttit fast på tågstationer runt om i landet. Många människor begav sig till slut, framför löpande tv-kameror, till fots längs med motorvägar mot Österrike. Innan dess hade ett tåg på väg mot Wien stoppats i den ungerska staden Bicske. Tumult och kaotiska scener uppstod när poliser försökte släpa iväg flyktingar från stationen till ett närliggande läger.
De österrikiska och tyska myndigheterna såg sig inte minst på grund av bilderna från denna tumult tvingade att till slut öppna gränserna för flyktingar. Omkring 8 000 människor kunde på så sätt ta sig till Tyskland bara i helgen. I såväl Österrike som Tyskland väntade människor med välkomstplakat, mat, kläder och förnödenheter. I tyska München välkomnades de flyktingar som fick ta extrainsatta direkttåg till staden av en jublande folkmassa.
”Schengen hotas”
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande hade dessförinnan varnat att den fria rörligheten inom EU skulle riskera att ”kollapsa” om EU inte hittar en ”gemensam mekanism” för att hantera flyktingfrågan. EU:s inrikesministrar misslyckades dock i slutet av förra veckan med att enas om en sådan mekanism. Ungerns premiärminister Viktor Orbán avfärdade flyktingsituationen som ”Tysklands problem”.
Orbáns regering satsar på mer repression och drev fram en ny lag som gör det straffbart att korsa gränsen illegalt eller hjälpa illegala invandrare. Den tyska regeringen å sin sida anslog på måndagen över 50 miljarder kronor för att hantera de uppskattningsvis 800 000 asylsökande som förväntas söka sig till landet i år. Samtidigt skars dock dagpenningen till asylsökande ned och de tre Balkanländerna Kosovo, Albanien och Montenegro stämplades officiellt som ”säkra ursprungsländer”. Människor därifrån kommer i och med detta slentrianmässigt få avslag på sina asylansökningar.